Een verjaardag, de nationale feestdag, het EK voetbal … Elke reden is goed om te feesten! Waarom probeer je eens geen zelfgemaakte cocktail uit, om het feestje nog wat origineler te maken? Een cocktail op restaurant kan verrukkelijk zijn, maar wist je dat het echt niet zo moeilijk is om er zelf een te maken? Aan de shakers … Klaar … Start!

Goed uitgerust aan de start verschijnen

Cocktailshakers

Smeer je armen maar in, straks moet je gaan shaken alsof je leven ervan afhangt! Dat shaken is een essentieel onderdeel bij het bereiden van cocktails. Hiermee meng je verschillende smaken en texturen. Voor het beste resultaat kies je een metalen shaker. Die kan tegen een stootje! Je vindt je nieuwe beste vriend bij DELHAIZE.

Mixer en fruitpers

De barmans tweede en stevige favoriet: de mixer (of blender)! Die komt zonder twijfel van pas voor cocktails met wat meer body, als je bijvoorbeeld met fruit werkt. Let wel op: stop er geen al te harde dingen in, zoals ijsblokjes. Die kunnen het toestel beschadigen. Wil je simpelweg het sap van enkele stukken fruit? Dan ben je meer gebaat bij een fruitpers. Fruitpers of blender, je vindt wat je nodig hebt bij CARREFOUR!

Schenktuit

Een schenktuit is een handig hulpmiddeltje voor wie graag een alcoholische cocktail drinkt. Hiermee zorg je voor het juiste evenwicht tussen alle ingrediënten van de cocktail. Denk eraan, alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid!

Principes: respecteer de spelregels

Kwaliteit van de ingrediënten

Het lijkt misschien logisch, maar als je een cocktail bereidt, is en blijft de kwaliteit van de ingrediënten erg belangrijk. Heb je morgen al een gezellige avond onder vrienden gepland? Geen probleem. Je kunt online inkopen doen bij WINK.BE: fruit, drank, vers vruchtensap, suiker … Kortom, alles wat je nodig hebt!

Doseren is waar het om draait

Een cocktail zonder maat is een mislukte cocktail. Volg de instructies nauwgezet en gebruik een maatbeker!

In de goede volgorde

Je had dit misschien niet verwacht, maar je giet éérst het non-alcoholische vruchtensap op de ijsblokjes, dan pas voeg je de alcohol toe en roer je alles goed door elkaar. Wil je fancy glaasjes presenteren met een rand van suiker? Maak dan je huiswerk op voorhand! Neem een kom en kleur er de suiker in met siroop. Daarna doop je de rand van elk glas in de gekleurde suiker. Ziezo, meer heb je niet nodig voor een prachtig cocktailglas!

Tips: de perfecte cocktail

Koud is beter

Nu is het tijd om onze ijsblokjes boven te halen! Zorg dat je er genoeg in de diepvriezer hebt zitten; ze zijn namelijk enorm belangrijk om je cocktail op temperatuur te houden. Werk overigens alleen met kraakverse producten uit de koelkast. Wat is er ‘s zomers lekkerder dan een verfrissend drankje onder de blakende zon?!

Meng met mate

Mengen kan leuk zijn, maar doe dat met mate! Meng dus niet al te veel soorten alcohol of vruchtensappen. Het risico bestaat dat je daarmee de smaak van je cocktail helemaal onderuithaalt! De regel van maximaal vijf producten is heilig! Het enige wat je nu nog moet doen, is de cocktail koud serveren. Werk af met enkele ijsblokjes – ook daarin kun je overigens creatief zijn! –, een schijfje citroen of ander vers fruit en een rietje.