Het is ons allemaal weleens overkomen: we vinden een kortingscode en verheugen ons al helemaal op de goede deal die we zo meteen gaan scoren; maar wanneer we de bestelling willen plaatsen, wordt de code geweigerd. In dit artikel geven we je al onze tips over hoe je actieve kortingscodes kunt vinden, een aantal mogelijke redenen waarom een code ongeldig is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch minder betaalt, ook als je kortingscode niet werkt. 

Waar vind je actieve promotiecodes? 

Voordat je een bestelling plaatst in een webwinkel, moet je altijd controleren of er geen promotiecode beschikbaar is voor je aankoop. Controleer je mail voor eventuele kortingen die je toegestuurd zijn in nieuwsbrieven en zoek deals via websites zoals kortingbelgie.be. Je vindt er honderden actieve promotiecodes voor alle Belgische winkels, evenals de specifieke voorwaarden en geldigheidsdata. Voor elke promotiecode zie je ook hoeveel mensen hem die dag gebruikt hebben; zo weet je ook meteen dat de code geldig is. 

Ongeldige promotiecode: de 7 meest voorkomende redenen 

Je voert je promotiecode in het aangegeven veld in wanneer je je bestelling bevestigt, en dan krijg je plots een foutmelding: de code is niet geldig. We begrijpen je teleurstelling. Wij sommen hieronder de 7 meest voorkomende redenen voor een ongeldige promotiecode op, en vertellen je hoe je desondanks geld kunt besparen.

1. Je hebt een tikfout gemaakt 

Controleer of je de code correct hebt gekopieerd: soms werkt een kortingscode niet, gewoon omdat je een verkeerde letter gekopieerd hebt. Let op de volgende details: 

- gebruik een hoofdletter waar er in de originele code een hoofdletter gebruikt wordt, en een kleine letter waar in de originele code een kleine letter gebruikt wordt; 

- controleer of je geen cijfers gebruikt hebt in plaats van een letter (denk aan ‘nul’ vs de letter ‘o’ of ‘1’ versus de letter ‘l’ )? 

- kijk ook of je misschien per ongeluk een spatie toegevoegd hebt aan het begin of het einde van de code. 

De oplossing: als je een tikfout ziet, corrigeer die dan en je kortingscode zou moeten werken. Als het nog steeds niet wil lukken, lees dan de volgende punten. 

2. De kortingscode is vervallen 

Sommige kortingscodes hebben een vervaldatum. Dit zijn vaak codes die zijn uitgegeven voor een specifieke gelegenheid, zoals een verjaardag, een soldenperiode of een ander seizoensgebonden event (terug naar school, Valentijnsdag ...). 

Controleer of je kortingscode nog steeds geldig is: kijk daar waar je hem gevonden hebt – online of via een promotie die je per post hebt ontvangen; de vervaldatum staat altijd bij de kortingscode vermeld. 

De oplossing: is je kortingscode verlopen? Helaas is er geen manier meer om de code toch nog te gebruiken. Maar er zijn misschien nog andere kortingscodes geldig in de winkel waar je aan het shoppen bent. Op kortingbelgie.be vind je alle promoties per winkel op ‘hun’ pagina. 

3. De kortingscode is nominatief 

Sommige gebruikers delen kortingscodes die zij hebben ontvangen via een nieuwsbrief of omdat zij deel uitmaken van een specifiek programma soms met anderen. Maar soms kunnen deze codes alleen gebruikt worden door de persoon zelf: als je ze voor je bestelling probeert te gebruiken, krijg je een foutmelding. 

De oplossing: meld het probleem aan de website waar je de kortingscode gevonden hebt, zodat deze uit de lijst kan gehaald worden. Probeer een andere kortingscode te vinden voor je bestelling.

4. De kortingscode is voor eenmalig gebruik 

Heb je de kortingscode al gebruikt voor een andere aankoop? Heel vaak zijn kortingscodes slechts geldig voor één aankoop per persoon. Dus je kunt ze niet meerdere keren gebruiken. 

De oplossing: maak een andere account aan bij de webshop waar je iets wilt kopen en probeer de kortingscode via deze andere account te gebruiken om alsnog van de korting te profiteren. 

5. De kortingscode is niet toepasbaar op jouw aankoop 

Kortingscodes zijn vaak bedoeld voor een specifiek type aankoop. Controleer of je kortingscode niet alleen geldig is voor een bepaalde categorie van bestellingen, zoals: 

- bestellingen boven een bepaald bedrag;

- bestellingen van een bepaald product of een bepaalde productcategorie;

- bestellingen in verband met een bepaald type levering;

- bestellingen geplaatst vóór een bepaalde datum.

De oplossing: wijzig indien mogelijk je bestelling om toch van de kortingscode te kunnen profiteren (bijv. door de leveringsmethode te wijzigen of door een product toe te voegen om het minimumbedrag te bereiken). 

6. Je voldoet niet aan de voorwaarden om de kortingscode te gebruiken

Veel kortingscodes kunnen alleen onder specifieke voorwaarden worden gebruikt: heel vaak is een kortingscode uitsluitend voor nieuwe klanten op het moment dat zij zich voor het eerst registreren op de website. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan kun je de kortingscode niet gebruiken. 

De oplossing: onderneem indien mogelijk stappen om aan de voorwaarden te voldoen, bijvoorbeeld door een nieuwe account aan te maken. Als dat om de een of andere reden niet mogelijk is, probeer dan een andere kortingscode te vinden. 

7. Je profiteert al van een andere promotie 

Verschillende kortingscodes gevonden voor dezelfde winkel? Laat je niet meeslepen: vaak zijn dit soort promoties niet te combineren voor één bestelling. Als je twee of meer promotiecodes voor dezelfde aankoop probeert te gebruiken, kun je een foutmelding krijgen. 

De oplossing: kies de interessantste code voor jouw bestelling en bewaar de andere promotiecode(s) voor je volgende aankopen. 

Hoe bespaar je als je promo code niet werkt? 

Rekende je echt op die voordeelcode om te besparen op je bestelling? Geen paniek: er zijn andere manieren om de prijs van je aankoop te verlagen. 

Wacht op de solden 

Ongeacht de tijd van het jaar, de solden of andere periodes boordevol promoties en aanbiedingen zijn nooit ver weg: Black Friday, wintersolden, de presolden, de zomersolden … Soms moet je gewoon een paar weken wachten om te kunnen profiteren van kortingen op je aankopen. Maak je lijstje van tevoren zodat je meteen aan de slag kunt zodra de promotieperiode aanbreekt, en profiteer van de beste kortingen vanaf Dag 1 van de solden. 

Profiteer van promoties tijdens de solden periode

Profiteren van tijdelijke promoties 

Moederdag, Sinterklaas of je verjaardag zijn allemaal momenten waarop veel merken je promoties aanbieden. Doe geen overhaaste aankopen, maar profiteer van aanbiedingen wanneer ze beschikbaar komen. 

Koop tweedehands 

Vaak kun je het product of artikel dat je wilt kopen ook makkelijk tweedehands vinden. Hier zijn enkele voorbeelden van plaatsen waar je tweedehandsartikelen kunt vinden: 

- Kleding: Vinted, kringloopwinkels

- Alle soorten producten: 2dehands.be, tweedehandswinkels, eBay

- Auto’s: Autoscout, Gocar

Houd een oogje in het zeil voor promoties 

Aanbiedingen en promoties in winkels veranderen zeer regelmatig: om er het beste uit te halen, moet je up-to-date blijven. Bijblijven met de laatste deals en promoties is erg simpel via platforms als kortingbelgie.be, dat alle promoties van de grootste merken in België samenbrengt. Je kunt er kortingen vinden voor alle winkels waarin je geïnteresseerd bent en de bijbehorende kortingscode direct verkrijgen.