Wanneer een webwinkel solden houdt of andere promoties lanceert, krijgen klanten meestal kortingscodes; die voer je tijdens het bestellen in, en je ziet dan voordat je betaalt hoeveel je precies bespaart. Soms staan deze kortingscodes op de eerste pagina van de website vermeld, maar in veel gevallen moet je goed zoeken om ze te vinden: de verkoper heeft duidelijk liever dat je de volle prijs betaalt! En zelfs als je een kortingscode vindt, is het niet altijd duidelijk waar je die moet invoeren om hem op je bestelling te activeren. Nogmaals, het is in het belang van de verkoper als je vergeet je kortingscode in te wisselen ... Wij leggen je uit hoe je kortingscodes voor je online aankopen kunt vinden en waar je ze moet invoeren om ervan te profiteren. 

Kortingscodes: een eenvoudige manier om makkelijk geld te sparen   

Kortingscodes of promotiecodes zijn een snelle en gemakkelijke manier om geld te besparen: met een paar klikken kun je het totaalbedrag van je bestelling met tientallen euro’s verminderen, of zelfs meer, afhankelijk van het gekochte artikel en de actie die van kracht is. Het zou toch zonde zijn om dit te missen? Wanneer je voortaan online bestelt, kijk dan zeker na of er een promotiecode is die je kunt gebruiken. Ontdek de 5 stappen om te profiteren van een promotiecode

Hoe werkt een kortingscode?

Een kortingscode is een reeks cijfers en letters die je recht geeft op een korting in een webwinkel. Het is het equivalent van de papieren kortingsbonnen die je in fysieke winkels aan de kassa kunt gebruiken, behalve dan dat de transactie op internet plaatsvindt. 

Merken bieden hun klanten bij verschillende gelegenheden kortingscodes aan: 

- Om de laatste stuks van een voorraad op te ruimen; 

- Ter gelegenheid van een commercieel event zoals Kerstmis, Valentijnsdag of Moederdag; 

- Om je te bedanken voor je trouw; 

- Om een nieuw product te promoten; 

- Om een competitievere prijs aan te bieden; 

- Etc. 

Kortingscodes hebben meestal een beperkte geldigheidsduur, dus je wacht best niet te lang wanneer een aanbieding je interesseert: grijp die korting zolang je voordeelcode geldig is. 

Hier volgen alle antwoorden op al je vragen over kortingscodes

Hoe kun je je promotiecode inwisselen terwijl je online shopt? 

Houd je promotiecode bij de hand als je online winkelt; om ze in te wisselen, moet je ze tijdens het afrekenen invoeren. En als je er te lang over doet om ze te vinden, wordt je bestelling misschien geannuleerd en moet je het formulier vanaf het begin opnieuw invullen. 

Zodra je de promotiecode bij de hand hebt, selecteer je de artikelen die je wilt kopen en begin je het afrekenproces. Op de meeste e-commercesites wordt eerst om je contactgegevens gevraagd, dan je leveringsadres en de gewenste leveringsmethode, en ten slotte je betaalmethode. Het is op deze laatste pagina dat je de promotiecode moet invoeren: vaak is er een veld waarin ‘promotiecode’ of ‘kortingscode’ staat, dat je kunt invullen. Dit is waar je je code moet invoeren. Indien geldig, wordt de korting automatisch toegepast en kun je direct zien hoeveel minder je betaalt. 

Ziet alles er correct uit? In de volgende stap krijg je een overzicht van je bestelling te zien, en zie je het bedrag van de factuur en de toegepaste promotiecode. Controleer of de korting werkelijk afgetrokken is voordat je betaalt – het is veel moeilijker om een korting te claimen na betaling. 

Wat moet je doen als je vergeten bent je promotiecode in te voeren?

Je hebt net op de knop ‘betalen’ geklikt en realiseert je dat je je vouchercode bent vergeten in te voeren, of dat deze niet correct ingevoerd is? Helaas wordt het erg moeilijk om terug te gaan: als de bestelling eenmaal geplaatst is, kun je geen nieuwe code meer invoeren. Als de promotie echt belangrijk voor je is, kun je proberen contact op te nemen met de klantenservice: sommige winkels zullen je een terugbetaling aanbieden, hetzij rechtstreeks op je bankrekening, hetzij in de vorm van een tegoed om in de winkel te besteden. Maar dit kost tijd en is niet altijd succesvol. 

Als je de vergissing vroeg genoeg hebt opgemerkt en de betaling nog niet is doorgevoerd, kan een medewerker van de klantendienst soms de promotiecode voor je toepassen vanuit de interne software van het bedrijf. Een andere optie is om de bestelling onmiddellijk te annuleren en opnieuw te beginnen, dit keer met de juiste promotiecode. Voordat je annuleert, moet je controleren of er geen annuleringskosten aangerekend worden. 

Oplossingen als je kortingscode niet werkt 

Krijg je zelfs na verschillende pogingen je kortingscode niet aan de praat? De code kan verlopen zijn, of gewoon niet van toepassing zijn op jouw bestelling. Als je zeker bent dat het geen tikfout is, probeer dan een andere kortingscode te vinden. Ontdek waarom je kortingscode niet werkt en welke mogelijke oplossingen er zijn.

Waar vind je kortingscodes? 

Sommige kortingscodes staan direct gepubliceerd op de homepage van webwinkels. Dit is vooral het geval wanneer het doel van deze kortingen is de winkel te promoten en nieuwe klanten aan te trekken. 

Maar in veel gevallen zijn winkels terughoudend om hun promoties te laten zien, zolang ze het kunnen vermijden. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele prijsverlaging mist, kun je gebruikmaken van een website zoals kortingbelgie.be, die alle actiecodes van de beste online winkels in België verzamelt en de informatie over de promoties regelmatig bijwerkt als ze veranderen. Je kunt dit type site op twee manieren gebruiken: 

ofwel zoek je naar een promotie in een bepaalde winkel omdat je al weet wat je wilt kopen;

of je bezoekt de site om de beste promoties van het moment te ontdekken en zo veel mogelijk te besparen als je flexibel bent. 

Op kortingbelgie.be worden de beste kortingscodes op de homepage weergegeven, zodat je snel toegang hebt tot de populairste aanbiedingen. Je kunt ook gemakkelijk het merk vinden waarin je geïnteresseerd bent via onze zoekbalk. 

Hoe vind je de beste promoties? 

Het belangrijkste om toegang te krijgen tot de interessantste promoties is alert te blijven: in plaats van onmiddellijk een artikel te kopen dat niet is afgeprijsd, wacht je beter even en raadpleeg je regelmatig een site met promotiecodes. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van de winkel die je leuk vindt, om onmiddellijk op de hoogte te worden gebracht van komende solden en promoties die alleen voor leden bestemd zijn. En zodra er een promotie is, wacht dan niet te lang: je loopt het risico dat het artikel niet meer op voorraad is of dat je maat/model/kleur niet meer leverbaar is.