Black Friday België

Krijg korting tijdens de Black Friday

About You
Collishop
ICI PARIS XL
Krëfel
MediaMarkt
Zalando Lounge
Orange
Groupon
Het is in de jaren 60 dat de uitdrukking ‘Black Friday’ zijn intrede deed in de Verenigde Staten. Er wordt de eerste vrijdag na Thanksgiving mee bedoeld, dat is de vierde vrijdag van november (dit jaar valt Black Friday op vrijdag 27 november 2020). Die dag zijn we getuige van een ware stormloop, zowel in winkels in de stad als online, want mensen openen de jacht op producten die tegen zéér lage prijzen worden verkocht. Deze commerciële traditie vond dus zijn oorsprong op het Amerikaanse continent, maar heeft ondertussen ook al een aantal Europese landen bereikt, waaronder ook België. Wat Cyber Monday betreft, de mini-versie van Black Friday, is de datum vastgesteld op de maandag volgend op Black Friday; dit jaar is dat dus maandag 30 november 2020.

Zalando Lounge outlets -75% ! (Converse, Adidas, Desigual...)

Zalando Lounge
Actie: -75%
next

Tot -50% exclusieve online kortingen van Krëfel

Krëfel
Actie: 50%
next

Profiteer van tot -50% korting bij Media Markt online

MediaMarkt
Actie: 50%
next

Web promo: -50% gedurende 3 maanden bij Orange

Orange
Actie: 50%
next

-5% op een grote selectie producten het hele jaar door

FNAC
Voorwaarden
Actie: 5%
next

Kortingsbonnen voor Pizza Hut om af te drukken

Pizza Hut
Actie: %
next

Shop in de speelgoed outlet en ontvang tot wel 50% korting

Dreamland
Actie: 50%
next

Pak nu 10% korting op je bestelling bij Zalando Lounge

Zalando
Actie: 10%
next

Tot -€250 korting op je reservering bij Center Parcs

Center Parcs
Actie: €250
next

Nu tot -50% korting in de Outlet van Conrad

Conrad
Actie: 50%
next

Kortingscode About You : -15% op alles

About You
Voorwaarden
Actie: 15%
Geldig tot: Verloopt 29 februari
next

Uitverkoop tot -70% korting op ASOS

ASOS
Actie: 70%
next

Pak 50% korting met de promoties van Collishop

Collishop
Actie: 50%
next

Kortingscode 2 grote pizza’s aan € 25 met Pizza Hut

Pizza Hut
Actie: €25
next

Kortingscode ZEB: -€10 + gratis levering

ZEB
Voorwaarden
Actie: €10
next

Fulltime solden: kortingen tot -40%

home24
Actie: 40%
next

Profiteer van tot -50% korting met de acties van Ici Paris XL

ICI PARIS XL
Actie: 50%
next

Uitverkoop Nike: online aanbiedingen met 50% korting

Nike
Actie: 50%
next
violet-background pink-background

Een onduidelijke oorsprong van Black Friday en Cyber Monday

De oorsprong van dit fenomeen is inderdaad moeilijk te achterhalen. De uitleg die het vaakst gegeven wordt, verwijst naar de kleuren die door handelaren werden gebruikt in hun boekhouding. In een tijd dat dit nog met de hand gebeurde, schreven handelaren de tekorten in het rood en de overschotten in het zwart neer. ‘Black Friday’ zou een van de weinige momenten in het jaar zijn geweest waarop de rekeningen plots allemaal positief waren, en dus helemaal in het zwart. Vandaar de naam Black Friday. Anderen zeggen dan weer dat de dag zijn naam te danken heeft aan de enorme drukte in de winkels, waardoor er ellenlange files ontstaan. Onoplosbare verkeersproblemen zouden de politie ertoe gebracht hebben om deze dag, waarop mensen massaal gaan shoppen, ‘Black Friday’ te dopen.

Een bijzondere dag

Black Friday- en Cyber Monday-promoties duren slechts één dag. De datum is in feite ideaal. Eén maand vóór Kerstmis kunnen mensen alvast beginnen aan hun eindejaarsaankopen – online of in de winkel. Er worden vaak uitzonderlijke promoties toegepast op een groot aantal artikelen. De kortingen kunnen oplopen tot wel 80%! Op die dag worden de winkels letterlijk overrompeld. Goedkopere producten zijn namelijk beperkt in aantal, en wie het eerst komt, het eerst maalt. Om deze immense klantenstroom beter te kunnen opvangen openen sommige winkels hun deuren reeds bij zonsopgang of zelfs al de avond vóór D-Day.

Black Friday en Cyber Monday in België

Het heeft een tijd geduurd voordat het concept de Atlantische Oceaan had overgestoken. Een paar Europese landen hebben de trend uiteindelijk overgenomen. Frankrijk bijvoorbeeld, heeft in 2017 een nationale versie gelanceerd. België daarentegen had de Noord-Amerikaanse trend in 2016 al geadopteerd. Deze kortingdag heeft het land stap voor stap veroverd; Black Friday werd in België alsmaar populairder geworden, zodat verschillende bekende modewinkels, warenhuizen en merken zich aangespoord voelden om elke vierde vrijdag van november promoties te lanceren.

Een levendige commerciële promotie

Dit jaar hebben de deelnemende merken besloten om de verkooppromotie naar een hoger niveau te tillen en voor het eerst echt een commerciële actie te voeren, geïnspireerd door de Amerikaanse Black Friday, maar aangepast voor België. Deze versie van 2020 omvat enkele wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke formule. Black Friday, voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Belgian Friday’, duurt niet langer slechts één dag, maar een heel weekend. Daarnaast wordt vaarwel gezegd aan de koude novembermaand om een lenteversie van de Amerikaanse Black Friday te worden.

Honderden Belgische verkopers

Voor deze Belgische editie van 2020 is een weekend in de maand mei gekozen, meer bepaald het Pinksterweekend. Kleding-, schoenen- en decowinkels, en tal van webwinkels bieden hun klanten speciale aanbiedingen op een ruime selectie van producten. Online aankopen maken al jarenlang een aanzienlijk deel van de verkoop uit. Ook ter gelegenheid van deze Belgian Friday zullen de betrokken merken enkel hun promoties aanbieden in hun e-stores. Later moet dit echter worden uitgebreid tot fysieke winkels, om mensen te bereiken die minder vertrouwd zijn met online shoppen. Deze Belgian Friday maakt deel uit van een commerciële strategie die gericht is op het rationaliseren van de solden- en promotiepraktijken. Door de solden te laten doorgaan in een paar duidelijk afgebakende periodes, in plaats van het hele jaar lang, wordt de impact op de klanten vergroot.

De meest recente Black Friday kortingen:

Korting
Details
Verloop datum
-75%
Zalando Lounge outlets -75% ! (Converse, Adidas, Desigual...)
Vandaag geldig
50%
Tot -50% exclusieve online kortingen van Krëfel
Vandaag geldig
50%
Profiteer van tot -50% korting bij Media Markt online
Vandaag geldig
50%
Web promo: -50% gedurende 3 maanden bij Orange
Vandaag geldig
5%
-5% op een grote selectie producten het hele jaar door
Vandaag geldig