Black Friday kortingen België

Krijg korting tijdens de Black Friday

Het is in de jaren 60 dat de uitdrukking ‘Black Friday’ zijn intrede deed in de Verenigde Staten. Er wordt de eerste vrijdag na Thanksgiving mee bedoeld, dat is de vierde vrijdag van november (dit jaar valt Black Friday op vrijdag 29 november 2019). Die dag zijn we getuige van een ware stormloop, zowel in winkels in de stad als online, want mensen openen de jacht op producten die tegen zéér lage prijzen worden verkocht. Deze commerciële traditie vond dus zijn oorsprong op het Amerikaanse continent, maar heeft ondertussen ook al een aantal Europese landen bereikt, waaronder ook België. Wat Cyber Monday betreft, de mini-versie van Black Friday, is de datum vastgesteld op de maandag volgend op Black Friday; dit jaar is dat dus maandag 2 december 2019.

Krig bij ZEB.be tot 50% korting voor Black Friday

Actie: 50%
Geldig tot: 28 november
next

Black Friday Sale bij Adidas: Early access tot 50%

Actie: 50%
Geldig tot: 28 november
next

Schrijf je in voor de Black Friday pre-sale en win

Actie: Win
Geldig tot: 28 november
next

Kortingscode Dreamland 10% korting op speelgoed!

Actie: 10%
Geldig tot: 6 december
next

Kortingscode Groupon -20% korting op je online bestelling

Voorwaarden
Actie: 20%
Geldig tot: 31 december
next

Pak nu 10% korting op je bestelling bij Zalando Lounge

Actie: 10%
next

Profiteer van -€5 op uw bestelling met onze kortingscode

Voorwaarden
Actie: €5
Geldig tot: 31 januari
next

50% korting op je eerste HelloFresh-box

Actie: 50%
next

Nu tot -50% korting in de Outlet van Conrad

Actie: 50%
next

Tot -50% exclusieve online promoties van Krëfel

Actie: 50%
next

Kortingscode About You : -15% op alles

Voorwaarden
Actie: -15%
Geldig tot: 29 februari
next

Pak 70% korting met de promoties van Collishop

Actie: 70%
next

Fulltime solden: kortingen tot -40%

Actie: -40%
next

Tot -50% korting met de acties van Ici Paris XL

Actie: 50%
next

Tot -50% korting bij Media Markt online

Actie: -50%
next

Uitverkoop Nike: online aanbiedingen met 50% korting

Actie: 50%
next

Een onduidelijke oorsprong van Black Friday en Cyber Monday

De oorsprong van dit fenomeen is inderdaad moeilijk te achterhalen. De uitleg die het vaakst gegeven wordt, verwijst naar de kleuren die door handelaren werden gebruikt in hun boekhouding. In een tijd dat dit nog met de hand gebeurde, schreven handelaren de tekorten in het rood en de overschotten in het zwart neer. ‘Black Friday’ zou een van de weinige momenten in het jaar zijn geweest waarop de rekeningen plots allemaal positief waren, en dus helemaal in het zwart. Vandaar de naam Black Friday. Anderen zeggen dan weer dat de dag zijn naam te danken heeft aan de enorme drukte in de winkels, waardoor er ellenlange files ontstaan. Onoplosbare verkeersproblemen zouden de politie ertoe gebracht hebben om deze dag, waarop mensen massaal gaan shoppen, ‘Black Friday’ te dopen.

Een bijzondere dag

Black Friday- en Cyber Monday-promoties duren slechts één dag. De datum is in feite ideaal. Eén maand vóór Kerstmis kunnen mensen alvast beginnen aan hun eindejaarsaankopen – online of in de winkel. Er worden vaak uitzonderlijke promoties toegepast op een groot aantal artikelen. De kortingen kunnen oplopen tot wel 80%! Op die dag worden de winkels letterlijk overrompeld. Goedkopere producten zijn namelijk beperkt in aantal, en wie het eerst komt, het eerst maalt. Om deze immense klantenstroom beter te kunnen opvangen openen sommige winkels hun deuren reeds bij zonsopgang of zelfs al de avond vóór D-Day.

Black Friday en Cyber Monday in België

Het heeft een tijd geduurd voordat het concept de Atlantische Oceaan had overgestoken. Een paar Europese landen hebben de trend uiteindelijk overgenomen. Frankrijk bijvoorbeeld, heeft in 2017 een nationale versie gelanceerd. België daarentegen had de Noord-Amerikaanse trend in 2016 al geadopteerd. Deze kortingdag heeft het land stap voor stap veroverd; Black Friday werd in België alsmaar populairder geworden, zodat verschillende bekende modewinkels, warenhuizen en merken zich aangespoord voelden om elke vierde vrijdag van november promoties te lanceren.

Een levendige commerciële promotie

Dit jaar hebben de deelnemende merken besloten om de verkooppromotie naar een hoger niveau te tillen en voor het eerst echt een commerciële actie te voeren, geïnspireerd door de Amerikaanse Black Friday, maar aangepast voor België. Deze versie van 2019 omvat enkele wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke formule. Black Friday, voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Belgian Friday’, duurt niet langer slechts één dag, maar een heel weekend. Daarnaast wordt vaarwel gezegd aan de koude novembermaand om een lenteversie van de Amerikaanse Black Friday te worden.

Honderden Belgische verkopers

Voor deze Belgische editie van 2019 is een weekend in de maand mei gekozen, meer bepaald het Pinksterweekend. Kleding-, schoenen- en decowinkels, en tal van webwinkels bieden hun klanten speciale aanbiedingen op een ruime selectie van producten. Online aankopen maken al jarenlang een aanzienlijk deel van de verkoop uit. Ook ter gelegenheid van deze Belgian Friday zullen de betrokken merken enkel hun promoties aanbieden in hun e-stores. Later moet dit echter worden uitgebreid tot fysieke winkels, om mensen te bereiken die minder vertrouwd zijn met online shoppen. Deze Belgian Friday maakt deel uit van een commerciële strategie die gericht is op het rationaliseren van de solden- en promotiepraktijken. Door de solden te laten doorgaan in een paar duidelijk afgebakende periodes, in plaats van het hele jaar lang, wordt de impact op de klanten vergroot.

De meest recente Black Friday kortingen:

Korting
Details
Verloop datum
50%
Krig bij ZEB.be tot 50% korting voor Black Friday
2019-11-28
50%
Black Friday Sale bij Adidas: Early access tot 50%
2019-11-28
Win
Schrijf je in voor de Black Friday pre-sale en win
2019-11-28
10%
Kortingscode Dreamland 10% korting op speelgoed!
2019-12-06
20%
Kortingscode Groupon -20% korting op je online bestelling
2019-12-31