baner

Black Friday 2023 België

Kortingen Black Friday - Cyber Monday 2023 in België

Het is in de jaren 60 dat de uitdrukking ‘Black Friday’ zijn intrede deed in de Verenigde Staten. Er wordt de eerste vrijdag na Thanksgiving mee bedoeld, dat is de vierde vrijdag van november (dit jaar valt Black Friday op vrijdag 24 november 2023). Die dag zijn we getuige van een ware stormloop, zowel in winkels in de stad als online, want mensen openen de jacht op producten die tegen zéér lage prijzen worden verkocht. Deze commerciële traditie vond dus zijn oorsprong op het Amerikaanse continent, maar heeft ondertussen ook al een aantal Europese landen bereikt, waaronder ook België. Wat Cyber Monday betreft, de mini-versie van Black Friday, is de datum vastgesteld op de maandag volgend op Black Friday; dit jaar is dat dus maandag 27 november 2023.
Alles
Kortingscodes
Acties
AllesKortingscodesActies

Veelgestelde vragen

Welke promoties vind je in België?

Echt van alles: elektronica en computerartikelen, bijvoorbeeld bij MediaMarkt of Krëfel, mode-items, bijvoorbeeld bij About You of Zalando Lounge, maar ook reizen, zoals bij TUI of Sunweb bijvoorbeeld.

Is Black Friday echt interessant voor mijn portemonnee?

We merken dat de Belgische winkels het spel elk jaar wat extravaganter gaan spelen. Zonder in de waanzin van de Amerikaanse Black Friday te vervallen, worden de kortingen steeds interessanter. Als je al van plan was om bepaalde aankopen te doen, dan geeft Black Friday je een extra steuntje in de rug.

Wanneer kan ik profiteren van Black Friday-aanbiedingen?

Black Friday vindt elke laatste vrijdag van november plaats, dit jaar is dat vrijdag 24 november 2023. Het is de ideale dag om 1 maand vóór de feestdagen koopjes te doen.

Black Friday, Cyber Monday, Black Week ... Wat is het verschil?

Black Friday is een werkdag waarop je online grote kortingen kunt krijgen. Cyber Monday, de maandag daarop, is het zusje van Black Friday. Black Week is een uitbreiding van de promoties tot de hele week vóór Black Friday.
violet-background pink-background

2023-editie van Black Friday in België: wat kun je verwachten?

Black Friday 2023 in België: nog steeds razend populair

Of je het nieuws nu op de voet volgt of het alleen maar een beetje van ver in de gaten houdt, binnenkort zul je overal Black Friday-advertenties zien verschijnen. De advertenties schuifelen eerst schuchter wat naar voren op je favoriete websites, maar zullen al gauw het roer helemaal overnemen op sociale media, televisie en zelfs radio, naarmate D-Day nadert. Onmogelijk om dan de 2023-editie van Black Friday in België te missen. Je vraagt zich misschien af waarom dit commerciële evenement van Amerikaanse oorsprong nog steeds zoveel enthousiasme opwekt? Hieronder sommen we een aantal redenen op voor deze populariteit. Je hebt het wellicht al opgemerkt wanneer je aan het shoppen was voor je kerstinkopen, zonder het hardop te durven zeggen: vanaf de eerste week van december stijgen de prijzen. Hoewel dit soms onopgemerkt blijft bij sommige kleine, onbeduidende items, merken ouders op dat de prijzen van bijvoorbeeld gezelschapsspellen en speelgoed voor hun oogappels toch wat omhoog gaan. We kunnen deze tijdelijke toename ook zien op elektronische apparaten, huishoudapparaten en smarttoestellen. Waarom kennen deze artikelen een dergelijke toename in prijs? Deze producten behoren tot de meest gekochte artikelen voor eindejaar in België. En een aantal winkels, zowel fysieke als online winkels, aarzelen niet om hier en daar een paar euro toe te voegen aan de prijsetiketten. Dat is hoe Black Friday 2023 verlossing brengt: een paar weken vóór Kerstmis heb je een prachtige kans om geld te besparen. Huishoudens met een krap budget kunnen een van hun huishoudelijke apparaten vernieuwen, in computerapparatuur investeren of kinderspeelgoed kopen tegen een lagere prijs. Dankzij Black Friday kun je het einde van het jaar ook met meer sereniteit tegemoet treden en de drukte van het decemberwinkelen vermijden. Online promoties, duizenden artikelen binnen handbereik met slechts een paar klikken en minder stress tijdens het winkelen: dat is wat Black Friday in België je kan brengen in november 2023!

Internetwinkelen in 2023: Black Friday in België heeft nog een mooie toekomst in het verschiet

Terwijl sommigen van ons Black Friday definiëren als een symptoom van de massaconsumptie, gekenmerkt door dwangmatig winkelgedrag, is e-commerce in 2023 relevanter dan ooit. Allereerst is er het enorme voordeel van de prijs. Wie wil er nou niet minder uitgeven en de laagste prijzen vinden? Het internet wordt grondig afgespeurd naar de beste promoties. Winkelen op internet garandeert echter niet altijd dat je de laagste prijs betaalt. Maar het enorme aantal webshops en de talrijke online aanbiedingen vergroten echter wel onze kansen om goede deals te vinden, zonder dat we de deur uit hoeven. De consumptiepatronen zijn ook veranderd in 2023. Ook al is een dagje shoppen in de winkelstraten in België nog steeds populair, biedt online winkelen toch een aantal onmiskenbare voordelen. Internetshoppers besparen tijd, soms ook geld en ontvangen hun pakket direct thuis. Iets bestellen aan de andere kant van de wereld is meer dan gebruikelijk geworden: Black Friday blijft in 2023 nieuwe horizonten toegankelijk maken. Bovendien passen webwinkels, groot en klein, perfect bij de tijd waarin we leven. Winkeliers die ook online actief zijn, raken sneller bekend bij het grote publiek en zullen hun omzet zien stijgen dankzij acties als Black Friday. Maar ook als klant haal je voordeel uit dit soort initiatieven. Je stimuleert immers de groei en ontwikkeling van de plaatselijke economie en draagt je steentje bij aan een eerlijkere consumptie in deze 2023-editie van Black Friday in België!

Een onduidelijke oorsprong van Black Friday en Cyber Monday

De oorsprong van dit fenomeen is inderdaad moeilijk te achterhalen. De uitleg die het vaakst gegeven wordt, verwijst naar de kleuren die door handelaren werden gebruikt in hun boekhouding. In een tijd dat dit nog met de hand gebeurde, schreven handelaren de tekorten in het rood en de overschotten in het zwart neer. ‘Black Friday’ zou een van de weinige momenten in het jaar zijn geweest waarop de rekeningen plots allemaal positief waren, en dus helemaal in het zwart. Vandaar de naam Black Friday. Anderen zeggen dan weer dat de dag zijn naam te danken heeft aan de enorme drukte in de winkels, waardoor er ellenlange files ontstaan. Onoplosbare verkeersproblemen zouden de politie ertoe gebracht hebben om deze dag, waarop mensen massaal gaan shoppen, ‘Black Friday’ te dopen.

Een bijzondere dag

Black Friday- en Cyber Monday-promoties duren slechts één dag. De datum is in feite ideaal. Eén maand vóór Kerstmis kunnen mensen alvast beginnen aan hun eindejaarsaankopen – online of in de winkel. Er worden vaak uitzonderlijke promoties toegepast op een groot aantal artikelen. De kortingen kunnen oplopen tot wel 80%! Op die dag worden de winkels letterlijk overrompeld. Goedkopere producten zijn namelijk beperkt in aantal, en wie het eerst komt, het eerst maalt. Om deze immense klantenstroom beter te kunnen opvangen openen sommige winkels hun deuren reeds bij zonsopgang of zelfs al de avond vóór D-Day.

Black Friday en Cyber Monday in België

Het heeft een tijd geduurd voordat het concept de Atlantische Oceaan had overgestoken. Een paar Europese landen hebben de trend uiteindelijk overgenomen. Frankrijk bijvoorbeeld, heeft in 2017 een nationale versie gelanceerd. België daarentegen had de Noord-Amerikaanse trend in 2016 al geadopteerd. Deze kortingdag heeft het land stap voor stap veroverd; Black Friday werd in België alsmaar populairder geworden, zodat verschillende bekende modewinkels, warenhuizen en merken zich aangespoord voelden om elke vierde vrijdag van november promoties te lanceren.

Een levendige commerciële promotie

Dit jaar hebben de deelnemende merken besloten om de verkooppromotie naar een hoger niveau te tillen en voor het eerst echt een commerciële actie te voeren, geïnspireerd door de Amerikaanse Black Friday, maar aangepast voor België. Deze versie van 2023 omvat enkele wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke formule. Black Friday, voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Belgian Friday’, duurt niet langer slechts één dag, maar een heel weekend. Daarnaast wordt vaarwel gezegd aan de koude novembermaand om een lenteversie van de Amerikaanse Black Friday te worden.

Honderden Belgische verkopers

Voor deze Belgische editie, is een weekend in de maand mei gekozen, meer bepaald het Pinksterweekend. Kleding-, schoenen- en decowinkels, en tal van webwinkels bieden hun klanten speciale aanbiedingen op een ruime selectie van producten. Online aankopen maken al jarenlang een aanzienlijk deel van de verkoop uit. Ook ter gelegenheid van deze Belgian Friday zullen de betrokken merken enkel hun promoties aanbieden in hun e-stores. Later moet dit echter worden uitgebreid tot fysieke winkels, om mensen te bereiken die minder vertrouwd zijn met online shoppen. Deze Belgian Friday maakt deel uit van een commerciële strategie die gericht is op het rationaliseren van de solden- en promotiepraktijken. Door de solden te laten doorgaan in een paar duidelijk afgebakende periodes, in plaats van het hele jaar lang, wordt de impact op de klanten vergroot.

Waar kun je in België profiteren van Black Friday-deals?

Black Friday is een Amerikaanse traditie die in de jaren vijftig van de vorige eeuw is ontstaan. Op de eerste vrijdag na Thanksgiving, die ook wel ‘Black Friday’ of ‘Crazy Friday’ genoemd wordt, verkopen Noord-Amerikaanse retailers een hele dag lang hun artikelen tegen knalprijzen – zo genieten consumenten voor hun eerste kerstaankopen van leuke kortingen. Maar Black Friday deed pas in 2010 zijn intrede in Europa: eerst was het een puur internetfenomeen, maar beetje bij beetje begonnen winkels dit wereldwijde evenement in te zetten om ook meer klanten naar hun fysieke winkels te lokken. Om het maximale uit deze dag in België te halen, vind je hier al onze tips en tricks – of je nu liever online shopt of in de winkel. Nog meer geweldige aanbiedingen? Mis dan zeker onze tips voor Cyber Maandag niet! Waar je ook woont in België, profiteer van Black Friday en uitzonderlijke aanbiedingen op talloze producten en diensten. In Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Brugge of elders? Zorg ervoor dat je van de partij bent op deze unieke dag!

Brussel

Ontdek in het hart van de hoofdstad de beste plekjes voor een geslaagde Black Friday. Brussel telt vele winkelstraten, waaronder een aantal waar je werkelijk alles vindt. Ten eerste is er de Nieuwstraat, de drukste straat van de stad, waar het winkelcentrum City 2 gevestigd is. Heb je nog niet alles gevonden wat je wilde? Ga dan zeker nog naar City 2 ook. Ook de Elsensesteenweg is een bezoekje meer dan waard; hier wachten een heleboel mode- en decoratiewinkels op jou tijdens deze speciale koopjesdag. Wie van luxemerken houdt, kan lekker kuieren langs de luxeboetiekjes op de Gulden-Vlieslaan en de Louizalaan en mag ook een bezoekje aan de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen niet overslaan. De galerijen zijn een architecturaal wonder en staan sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Neem ook zeker de moeite om langs de Antoine Dansaertstraat te gaan, de favoriete straat van vele Belgische designers en het kloppend hart van de bruisende Dansaertwijk.

Antwerpen

Antwerpen, een havenstad bij de grens met Nederland, is de dichtstbevolkte stad van België. Wat zijn de beste plaatsen in Antwerpen om alles uit Black Friday te halen dat erin zit? Dat laten we je hier weten. Eerst en vooral is er de Meir, waar je alle bekende merken voor alle budgetten bij elkaar hebt zitten. Struin ook eens rond in de modebuurt, met de Nationalestraat, de Kammenstraat, de Lombardenvest en de Steenhouwersvest, waar - tot grote vreugde van alle shopaholics – alle designers dicht bij elkaar een boetiek hebben. Het historische stadscentrum is ook een must-see, met zijn vele winkels waar je geweldige aanbiedingen kunt vinden en de brocantewinkeltjes in de atypische steegjes laten je op een andere manier winkelen. Bovendien vind je in het historische centrum het Grand Bazar Shopping Center, een winkelcentrum met ongeveer 50 winkels waar Black Friday zeker zal knallen.

Luik

Wat winkelen betreft, moet Luik zeker niet onderdoen! Er heerst een meer gemoedelijke en ontspannen sfeer, ideaal voor jouw koopjesjacht op Black Friday. Om te beginnen kun je naar de Rue Puits-en-Sock gaan, een erg karaktervolle straat in de stadswijk Outremeuse, of de brug oversteken om naar de wijk Grand Leopold te gaan voor mode, design en vintage shopping. Mis ook Le Carré niet, de place to be voor wie deze Black Friday artikelen van luxemodemerken op de kop wil tikken.

Tips voor Black Friday

Voor een succesvolle Black Friday maak je best op voorhand een planning. Bepaal een gepast budget dat je niet wil overschrijden en probeer al zoveel mogelijk te weten te komen over de aanbiedingen om je aankopen zoveel mogelijk te plannen.

Bereid je voor op Black Friday

Op Black Friday zal je zeker geld besparen, maar wees voorzichtig! Het is toch wel geraden je maximumbudget te bepalen voor deze superinteressante koopjesdag. Gekke Vrijdag, daar ben je best zo goed mogelijk op voorbereid. Waarom zet je de maand ervoor niet wat geld opzij om jezelf op Black Friday eens lekker te verwennen? Bovendien kun je aan het begin van de week al te weten komen welke Black Friday-aanbiedingen je favoriete winkels zullen lanceren, om je uitgaven beter te kunnen plannen.

Shop doelgericht

Ga op Black Friday niet kopen om te kopen. De ongelofelijke kortingen die je in de winkels ziet, kunnen je ertoe aanzetten om vanalles te kopen dat je in feite niet nodig hebt. Je zult gerichte aankopen moeten doen om je budget niet te overschrijden, of je nu voor een nieuwe garderobe shopt of de nieuwste apparatuur of elektronica. Winkelen kan ook met mate!

Black Friday online

De topdeals van Black Friday thuis vanuit je luie zetel scoren? Waarom niet? Het is niet alleen in de winkels dat merken hun producten verkopen op Gekke Vrijdag. Ook op het net kun je sensationele deals vinden zonder dat je ergens heen hoeft te gaan. Zoals iedereen weet, lopen de straten op Black Friday bomvol en kan het stressvol zijn om naar de winkels in de stad te gaan. Wil je een ontspannen Black Friday? Open je laptop, blader en verbaas je over de unieke aanbiedingen tegen onklopbare prijzen. Maar dat is nog niet alles, zoek naar geweldige promotiecodes om te gebruiken in online winkels.

Cyber Monday in België

En voor wie ook na Black Friday nog koopjes wil doen, is er Cyber Monday! Een dag van uitzonderlijke online promoties op de maandag na Black Friday, en alleen online! Als je op vrijdag niet gevonden hebt wat je zocht, raak dan niet in paniek: er zullen de komende maandag ongelofelijke aanbiedingen online staan. Het voordeel van Cyber Monday is dat je kunt ontsnappen aan de drukte van de grote warenhuizen en rustig online kunt winkelen. Maar pas op! Je zult snel moeten zijn als je geen leuke deals wilt mislopen.

Welke promoties zijn er te vinden tijdens Black Friday in België?

Elke reden om te profiteren van Black Friday is een gegronde reden. Sommige Belgische consumenten maken van de gelegenheid gebruik om al een deel van de kerstinkopen te doen, terwijl anderen Black Friday gewoon zien als een kans om koopjes op de kop te tikken. Of je nu online of in de winkel shopt, hoe eerder je begint met je voorbereiding op de dag van Black Friday, des te meer kans je hebt om geld te sparen, terwijl je je toch richt op kwaliteitsaankopen.

Wat te kopen op Black Friday in België?

Traditioneel is Black Friday het ideale moment om hightech-apparatuur te kopen. Als je smartphone het einde van zijn levensduur bereikt heeft, kun je hem op Black Friday voordelig vervangen. Ook computerhardware zal ongetwijfeld in de aanbieding zijn. Dit is met name enorm interessant voor studenten die, nu het nieuwe academiejaar al een aantal weken bezig is, een goed zicht hebben op wat ze werkelijk nodig hebben aan hightech-apparatuur. Maar Black Friday beperkt zich niet langer tot alleen maar hightech-producten. Ook goed om weten voor de koopjesjagers onder ons, is dat ‘Belgian Friday’ het ideale moment is om te beginnen met winkelen voor de eindejaarsfeesten: Amazon, Maxi Toys, Media Markt ... alle grote winkels doen mee en hebben er alle belang bij om jou uitzonderlijke promoties en kortingen aan te bieden. Zo kun je dus al je pakjes voor onder de kerstboom aanschaffen, zonder je bankrekening te plunderen. Verwen je kinderen met interactief of net lekker ouderwets speelgoed en spelletjes. Verwen vrienden en familie met betaalbare, maar kwalitatief hoogstaande geschenken. Vandaag de dag bestrijkt Black Friday veel meer dan alleen maar multimediaproducten, want ondertussen doet zowat de hele non-foodsector mee. Onderhandel je vakantie tegen het beste tarief op Black Friday. Of maak van de gelegenheid gebruik om jezelf van kop tot teen in het nieuw te steken. Of maak je stripverzameling compleet en schaf nieuwe exemplaren aan tegen voordelige prijzen. Oorspronkelijk vond Black Friday uitsluitend online plaats, maar tegenwoordig zijn er ook tal van Black Friday-aanbiedingen in fysieke winkels en winkelcentra. Ga dus niet alleen op het web rondneuzen, maar ren naar de winkel om te zien wat er te koop is. Soms heb je een beter overzicht als je de artikelen die je leuk vindt kunt aanraken en met elkaar vergelijken.

Onze tips om het beste te halen uit Black Friday in België

Bepaal van tevoren wat je wilt kopen

We weten dit allemaal, maar het kan geen kwaad om toch nog eens te benadrukken dat een koopjesjacht zonder strijdplan het risico inhoudt dat je onnodig geld uitgeeft. En zo heb je eigenlijk niet echt iets bespaard. Neem de tijd om een lijstje te maken: wat zoek je? Wat heb je nodig? Zo kun je bewuste keuzes maken en streven naar kwaliteit door impulsaankopen te vermijden: ze zijn echt slecht voor je portemonnee ... Je zult niet alleen zuiniger omspringen met je budget, maar ook je schuldgevoelens onder controle houden.

Doe wat scouting

Om je niet zomaar zonder plan van aanpak op de overvloed aan aanbiedingen van Black Friday te storten, zul je wat voorbereidingswerk moeten uitvoeren. Kijk hoeveel de producten die je wilt kopen kosten vóór de promotieperiode. Dit is de enige manier om erachter te komen of een korting echt interessant is, of dat het gewoon een commerciële zet is van een bedrijf om mensen meer te doen uitgeven. Niet alle zogenaamde promoties zijn ook echt promoties ... Het is daarom essentieel om de referentieprijs buiten de Black Friday-periode te kennen. De eenvoudigste manier om te vergelijken is door te surfen op het web: ga van de ene naar de andere webshop en noteer de prijzen die je er vindt. Je kunt ook naar een fysieke winkel gaan, soms kun je aangenaam verrast zijn: het is niet altijd op het internet dat je de laagste prijzen vindt. Vergelijk de verschillende promotionele aanbiedingen Op Black Friday biedt een groot aantal online retailers en winkels uitzonderlijke aanbiedingen voor vergelijkbare producten. Om de beste deals te scoren en er zeker van te zijn dat je de laagst mogelijke prijs betaalt, moet je de promoties van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Het is gemakkelijk om bijvoorbeeld de verzendkosten over het hoofd te zien; let daar dus op. Het kan zijn dat je uiteindelijk meer betaalt dan je had verwacht. En vergeet niet dat als je niet impulsief te werk gaat en je tijd neemt, je betere deals zult scoren.

De meest recente Black Friday 2023 kortingen:

Korting
Details
Verloop datum
55%
Profiteer van 55% korting bij Emma Matras (50% + 5%) met onze code
Vandaag geldig
%
Ontdek de acties van FNAC tijdens Black Friday 2022 in België
Vandaag geldig
70%
Profiteer tijdens Black Friday in 2022 van promoties tot 70% bij Sarenza
Vandaag geldig
%
Black Friday bij Dreamland: Bestel voor Kerst alle speelgoed met korting
Vandaag geldig
%
Ontdek de straffe promo's van Samsung op hun site tijdens Black Friday 2022
Vandaag geldig

Bekijk meer kortingscodes van deze categorie