Klein of groot, jong of minder jong, wie lust er geen lolly! Wist je dat je zelf probleemloos lolly's kunt maken? Volg de gids!

De klassieke, gesuikerde lolly

Zelfgemaakte lolly's brengen je kinderen én jezelf in de zevende hemel. Je kunt er perfect een speelse activiteit van maken, maar kijk uit met de hoge temperaturen wanneer je de karamel kookt.

Een geslaagde karamel maken

Karamel is zowat het belangrijkste onderdeel van een klassieke lolly en dat moet dus echt goed zitten. Om in het opzet te slagen, moet je de karamel op de juiste temperatuur brengen. Een culinaire thermometer is dan ook geen overbodige luxe bij het zoeken naar de lekkerste lolly's. Je vindt die op de website van MEDIA MARKT. Op een weekdag vóór 20.30 uur besteld, morgen in huis! Voor de bereiding van de karamel meng je vier soeplepels water, 250 g suiker en een soeplepel glucosestroop in een kookpan. Breng het mengsel bij 140°C aan de kook.

Oneindig veel mogelijkheden

Zodra de karamel de gewenste temperatuur heeft bereikt, voeg je vruchtensiroop naar keuze toe. Enkele voorbeelden zijn aardbeien-, frambozen-, perzik-, kiwi- of appelsiroop, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Voeg ook eetbare kleurstof toe voor een fel kleurtje. Laat het geheel even doorkoken aan 150°C. Neem de kookpan van het vuur en laat afkoelen. Vervolgens gebruik je een silicone mal om de lolly’s in de gewenste vorm te gieten. Stop er een stokje in. Wacht nog even met smullen tot de lolly volledig opgesteven is. Het resultaat bewaar je best in een hermetisch afgesloten doos, zo geniet je er nog weken lang van!

Hartige lolly's

Zoute lolly's zijn een geweldig idee voor een aperitiefhapje. Ze zijn eenvoudig te bereiden en al even eenvoudig op te eten. Je kunt er werkelijk alle richtingen mee uit.

Kaaslolly

Er is niets eenvoudigers dan een kaaslolly. Maak een bolletje van een kaassoort naar keuze en rol dat bolletje door sesamzaad, maanzaad of fijngehakte kruiden. Steek het op een houten stokje en serveer de lolly. Met zaadjes en kruiden kun je eindeloos veel variaties bedenken. En het oogt nog mooi ook. Een ander idee is een lolly van reblochon. Steek stukjes reblochon op de stokjes. Doop elke lolly achtereenvolgens in een geklutst ei en in paneermeel. Bak de lolly's gedurende 2 à 3 minuten in wat olijfolie. Klaar om te serveren!

Brickvellen

Dit is nog een eenvoudige variant op de kaaslolly, deze keer met geitenkaas en brickdeeg Je hebt nodig: geitenkaas, twee vellen brickdeeg, een theelepel olijfolie en een ei. Snij de vellen brickdeeg in cirkels met een diameter van 5 cm. Je hebt twee cirkels per lolly nodig. Kluts een ei en meng het met olijfolie. Bestrijk de cirkels met dit mengsel. Neem een deegcirkel en leg wat geitenkaas in het midden. Leg de tweede deegcirkel erop. Met het eiermengsel kleef je de randjes van de lolly zorgvuldig dicht. Bak de lolly's gedurende zes minuten aan 180 °C in de oven.

Zoet-zoute lolly's

Voor het beste van twee werelden, probeer eens de combinatie chocolade-foie gras uit. Smelt 100 g zwarte chocolade au bain marie. Vorm ondertussen kleine bolletjes uit 120 g ganzenlever. Steek in elk bolletje een stokje. Zodra de chocolade gesmolten is, doop je er de bolletjes in. Als je dat wil, kun je de lolly's ook nog eens wentelen in sesamzaadjes. Laat alles dan zo'n dertig minuten in de koelkast rusten. Je ziet: je eigen lolly's maken is kinderspel. Je vindt alle ingrediënten bovendien bij DELHAIZE. Geen zin om naar de winkel te gaan? Doe dan je boodschappen gewoon bij jou thuis, met COLLECT&GO!