Puilen je kasten uit van de kleren, decoratieartikelen en andere dingen die je niet meer gebruikt, en ben je op zoek naar een manier om wat extra centen te verdienen? Waarom verkoop je je spullen niet online? Tweedehandsverkopen worden steeds populairder, omdat kopers zo geld kunnen besparen en verkopers een beetje geld kunnen verdienen door hun spullen een tweede leven te geven. 

Platforms om je kleding online te verkopen 

Vind je je kleren niet meer mooi? Zijn je kinderen zo gegroeid dat hun kleren hen niet meer passen? Je kunt geld verdienen door ze op het internet te verkopen. Hier zijn de beste platforms om je kleren online te verkopen. 

Vinted: het populairste platform 

Op Vinted kun je je kleding en decoratieve accessoires verkopen aan anderen, via het online platform of de app. Vinted wordt op grote schaal gebruikt in België, dus als je kleren nog in goede staat zijn, ben je gegarandeerd dat je een koper vindt. Je kunt er ook tassen, schoonheidsaccessoires en nog veel meer verkopen. Het gebruik van het platform is volledig gratis. 

Hoeveel kun je verdienen? Ongeveer € 30-100 per maand afhankelijk van hoeveel je verkoopt. 

Videdressing: het platform voor kleding van luxemerken 

Videdressing is een online verkoopplatform voor high-end kleding. Je kunt er alle soorten kleding verkopen, maar het meest verkocht op deze site zijn de luxemerken. Michael Kors, Zadig & Voltaire, Dr. Martens, Louis Vuitton, Hermès ... Al de beste merken zijn van de partij. Je moet echter wel rekening houden met € 16,15 bezorgkosten en 15% servicekosten (met een maximum van € 15) wanneer je een kledingstuk verkoopt. 

Hoeveel kun je verdienen? Tot € 500 per jaar. 

Vestiaire Collective: het Franse platform 

Vestiaire Collective is een Frans platform dat ook in België actief is, en gespecialiseerd is in de verkoop van merkkleding. Het platform rekent € 15 commissie aan per verkoop voor artikelen tot € 150, en tussen de 15% en de 25% voor artikelen boven de € 150.

Hoeveel geld kun je verdienen? Tot enkele duizenden euro’s per jaar als je luxeartikelen verkoopt. 

Pre-owned: het platform van Zalando

In 2020 lanceerde Zalando een eigen platform voor de verkoop van tweedehandskleding. In plaats van contant geld word je betaald met tegoed om uit te geven op Zalando: een zeer efficiënt systeem om je huidige garderobe te vervangen, en nieuwe kleren te kopen terwijl je geld bespaart! Je kunt er ook voor kiezen je winst automatisch aan een goed doel te doneren (Rode Kruis of WeForest). 

Hoeveel geld kun je verdienen? Tot enkele honderden euro’s aan Zalando-tegoed of donaties aan het goede doel van je keuze per verkoop. Elke verkoop kan tot 20 artikelen bevatten. 

Ontdek alle kortingscodes voor Zalando

Andere platforms voor tweedehandsverkoop

Je kunt ook geld verdienen door je oude boeken of speelgoed dat je niet meer nodig hebt te verkopen. 

Bibliopolis: voor je boeken en dvd’s 

Heb je oude boeken of dvd's die je niet meer gebruikt? Bibliopolis koopt ze van je over voor contant geld, en verkoopt ze door in zijn filialen. Afhankelijk van het verkochte boek en de staat waarin het verkeert, kun je een paar euro per stuk verdienen. Een bedrag dat snel kan oplopen als je al je oude spullen verkoopt! 

Hoeveel geld kun je verdienen? Ongeveer € 3-5 euro per boek of dvd.

Etsy: voor gebruikte decoratieartikelen 

Het online platform Etsy is de thuisbasis van ambachtslieden en ontwerpers, maar biedt ook de mogelijkheid om tweedehands artikelen te verkopen. Het platform is gespecialiseerd in artistieke creaties, dus het is de perfecte plek om de decoratieve accessoires te verkopen waar je vanaf wilt. Etsy rekent € 0,17 om een item te koop te zetten, 5% transactiekosten en 4% + € 0,3 verwerkingskosten. 

Hoeveel geld kun je verdienen? Enkele tientallen euro’s per maand, afhankelijk van het aantal en de prijs van je artikelen. 

2dehands: het platform om een beetje van alles te verkopen 

2ememain is DE website voor tweedehandsartikelen in België. Je kunt gratis een advertentie plaatsen en het platform rekent geen commissie op transacties. Op 2ememain wordt werkelijk alles verkocht: meubels, auto’s, kleding en zelfs huizen!

Hoeveel geld kun je verdienen? Tot enkele duizenden euro’s per jaar, afhankelijk van de prijs van je artikelen. 

eBay: het international platform 

eBay is een van de bekendste veilingplatforms. Je kunt er alles verkopen wat je maar wilt en je kunt tot 150 advertenties per maand gratis plaatsen. Je betaalt echter wel een commissie van 10% over de uiteindelijke prijs van je verkopen (inclusief leveringskosten). 

Hoeveel geld kun je verdienen? Tot enkele duizenden euro’s per jaar, afhankelijk van de prijs van je artikelen. 

Facebook Marketplace: om je spullen aan je netwerk te verkopen 

Wist je dat je je spullen ook rechtstreeks via Facebook kunt verkopen? Het sociale netwerk heeft een platform ontwikkeld, Marketplace genaamd, waarmee elke gebruiker gratis een advertentie kan plaatsen en een koper kan vinden. Het platform handelt geen betalingen af en rekent dus geen commissie aan. 

Hoeveel geld kun je verdienen? Tot enkele duizenden euro’s per jaar, afhankelijk van de prijs van je artikelen. 

6 tips voor de verkoop op een platform voor tweedehandsspullen

Hier zijn onze 6 tips om geld te verdienen met de verkoop van je tweedehandsspullen. 

1. Doe je voorbereiding

Doe je kleren in de wasmachine en maak je voorwerpen schoon. Een van de eerste dingen die mensen opvallen, is of het artikel proper is: hoe nieuwer het eruitziet, des te sneller je het zult verkopen! Wees niet bang om een paar reparaties uit te voeren als dat nodig is, zoals een knoop aannaaien of een verbleekt voorwerp opnieuw verven. 

2. Neem mooie foto’s 

Er wordt niet van je verwacht dat je een professionele fotograaf bent, maar de kwaliteit van je foto’s zal wel degelijk een invloed hebben op het succes van je verkoop en het bedrag dat je voor een artikel kunt vragen. Om goede foto’s te maken, moet je ervoor zorgen dat de kamer goed verlicht is met een natuurlijke lichtbron. Maak foto’s van het voorwerp vanuit alle hoeken en toon het in de context waarin het wordt gebruikt (bijv. een kledingstuk dat wordt gedragen, een bank in een woonkamer met planten en kinderspelletjes eromheen, een boek in een bibliotheek ...). Zo kan de toekomstige koper zich beter voorstellen hoe hij of zij van het product zal genieten. 

3. Moffel defecten niet weg 

Probeer een defect of gebruikssporen niet te verbergen. Als je onvolkomenheden verbergt en niet helemaal eerlijk bent over de staat van het artikel, loop je het risico dat je negatieve recensies krijgt en het later moeilijker hebt om andere artikelen te verkopen. Vertrouwen is een belangrijke factor in de beslissing van een koper, en daar moet je aan werken! 

4. Bied een goede klantenservice 

Kopers overtuigen bij jou te kopen? Bied een snelle en gemakkelijke leveringsdienst. Je kunt ook altijd gratis verzending aanbieden als je je artikel snel wilt verkopen. Probeer ook tijdig te reageren op berichten. 

5. Vraag een redelijke prijs 

Een van de meest voorkomende redenen waarom een artikel niet verkoopt, is de prijs. Je beslist helemaal zelf welke prijs je vraagt, maar als die te hoog is, zullen mensen minder geneigd zijn je artikel van je over te nemen. Aan de andere kant, als je de prijs te laag houdt, verlies je geld. Het is een kunst om de juiste prijs te bepalen! 

6. Draag zorg voor je dingen 

Draag zorg voor je dingen zodra je ze koopt; zo maximaliseer je de waarde van de voorwerpen als je ze op een gegeven moment wilt doorverkopen. Ze blijven beter bewaard blijven en je zult er niet alleen meer geld voor kunnen vragen, maar je zult ze ook langer kunnen gebruiken voordat je ze verkoopt.