Heb je al wilde plannen voor je pensioen? En wil je ergens in de wereld gaan genieten van een zorgeloze oude dag zonder al te veel op te doen? Of wil je er gewoon eens tussenuit aan betaalbare prijzen?  Dan vind je hier enkele interessante bestemmingen waar "je goed leeft met weinig geld". Je moet natuurlijk wel de juiste trucjes en de beste plaatsen kennen.

Hoe begin je eraan?

Enkele eenvoudige tips

Je wilt geld besparen? Dat kan. Hieronder enkele tips. Kies bijvoorbeeld een hotel of appartement dat niet in het centrum gelegen is. Zeker als je naar een stad reist met goed openbaar vervoer kan je gerust wat verder van het centrum zitten. En minder betalen voor je accommodatie is dan mooi meegenomen natuurlijk. Nog een tip: kies de juiste bar als je uitgaat. Naar de typische “toeristenbars” ga je best niet als je dure cocktails wilt vermijden. Nog een budgetidee. Koop je eten op de markt en kook zelf. Zo eet je lekker en kwaliteitsvol, leer je lekkere gerechten koken én bespaar je heel wat op je budget.

Denk aan de wijsheden van Plato

«De essentie is niet om te leven maar om goed te leven», zei Plato al. En ja, geld besparen is goed maar je wilt natuurlijk ook gewoonweg lekker genieten van een rustig leven op een zalige bestemming. Kies daarom een leuke plek met een aangenaam klimaat, waar de taal geen problemen schept en waar de gastronomie je heerlijke verrassingen voorschotelt.

Waar ga je naartoe?

De beste bestemmingen in Azië

Thailand

Het waterfeest, een ritje op de rug van een olifant, boeddhistische tempels… Thailand is een droombestemming waar je voor een goedkope prijs naartoe kan. Zo kan je in het noorden van het land - in de buurt van Chiang Mai - erg goedkoop een woning huren. Voor slechts 100€ per maand vind je er al accommodatie en voor een maaltijd betaal je minder dan één euro. Dankzij al deze besparingen heb je nog veel ruimte in je budget over voor ongelooflijk leuke activiteiten. Een kleine tip: kijk uit voor de lokale gerechten. Soms duurt het even voor je systeem eraan gewend is.

De Filippijnen

Net zoals in andere landen, vermijd je ook hier best het centrum of de grote steden, zoals Manila. Daar is het immers altijd duurder. Veel beter ben je af in Cebu en zijn droomstranden! Het voordeel van de Filippijnen is dat het eenvoudig is om je er permanent te vestigen. Je hebt natuurlijk wel een visum voor nodig, maar ook dat is niet ingewikkeld. Als je ouder bent dan 35 jaar, hoef je enkel 40.000€ te storten op een bankrekening in het land. Ben je ouder dan 50 jaar, dan is 8000€ voldoende.

Een beperkte keuze in Europa

Op zoek naar ideale stad voor een goedkope citytrip met TRAVEL BIRD? Dan is Boedapest een geschikte keuze. Het leven is er supervoordelig. Ook de andere Oost-Europese landen zijn nog behoorlijk goedkoop. In Oekraïne bijvoorbeeld, koop je een fles water voor 30 cent, eet je voor 3€ en slaap je voor 4€. Zo’n prijzen vind je echt nergens meer. Bovendien geniet je er van de prachtige landschappen van de Krim. Dit schiereiland in het zuiden van Oekraïne staat bekend om zijn duizelingwekkende kliffen.

Amerika : een buitenbeentje

Hoewel de kosten van levensonderhoud er gestaag stijgen, blijft Costa Rica een van de minst dure landen in de wereld. Met zijn adembenemende landschappen en verscheidenheid aan klimaten in het binnenland heeft Costa Rica heel wat te bieden. In de stad San José is het misschien wat duurder maar enkele kilometers verder kom je toe met minder dan 200€ per maand. En als je alleen reist, vind je misschien wel een kamergenoot. Dan ben je nog voordeliger af. Je hebt nu alle troeven in handen om de ideale bestemming te kiezen voor jouw budget. Woon je zelf in een land waar het goedkoop leven is, deel dan je tips met ons.