Heb je er al eens aan gedacht om je lichaam te reinigen? Zijn je beweegredenen van religieuze aard of wil je je lichaam ontgiften of je gezondheid een boost geven: het kan allemaal. De praktijk van het vasten bestaat al sinds het begin der tijden. Maar is vasten goed of slecht voor je gezondheid? Enerzijds zeggen voorstanders dat vasten gezond is en dat iedereen dit zou moeten zijn weten en goed geïnformeerd zou moeten zijn. Aan de andere kant beweren bepaalde artsen en critici dat de praktijk onnatuurlijk zou zijn en zij raden het dan ook af. De waarheid is echter complexer dan dat. Laten we alle adviezen eens naast elkaar leggen en de beste producten kiezen om veilig te vasten. Vergeet niet om je arts te raadplegen voordat je met een dergelijke procedure van start gaat!

Vasten: wat houdt het in?

De definitie

Deze praktijk bestaat erin je gedurende een bepaalde periode, variërend van één dag tot enkele weken, te onthouden van eten, waarbij je teert op de reserves van je lichaam.

Verschillende vastregimes

Een bepaald type van vasten bestaat erin om slechts water tot zich te nemen - dit noemen we watervasten. Andere regimes voegen hier vruchtensappen en bouillon aan toe. Deze vastregimes brengt dus het absolute minimum voor je lichaam aan, namelijk vitaminen en mineralen, koolhydraten of bioactieve plantaardige stoffen.

Tips? Hoe begin je eraan?

Stap voor stap

Als je wil vasten is het belangrijk om stapsgewijs te werk te gaan en geleidelijk verschillende voedingsstoffen uit je dieet te halen. De eerste stap is om alle eiwitbronnen zoals vlees, vis en melk te schrappen, en vervolgens dranken als koffie en thee. Je tweede uitdaging is dan om olieën en meel te elimineren. Tot slot zijn het dan alleen nog granen, groenten en fruit die je moet laten.

De eerste dag:

Wij raden iedereen aan om op de eerste dag een darmreiniging te doen, om je maag sneller leeg te maken en je kuur te starten. Koop een zakje magnesiumchloride in de apotheek, verdun dit in een liter lauw water en drink dit mengsel op.

Een voorbeeldag:

Als je niet gaat watervasten, dan mag je verschillende voedingsstoffen innemen zoals honing, bouillon, fruitsap, die je bij COLLISHOP of DELHAIZE vindt. Begin je dag bijvoorbeeld met een kopje thee en een lepel honing. Ga verder met een lunch op basis van groentebouillon. Gun jezelf tot slot een paar fruitsapjes ’s avonds en nog een kop groentebouillon. Vergeet vooral niet om in de loop van de dag veel te drinken.

De laatste dag:

Net als op de eerste dag, zul je weer stapsgewijs te werk moeten gaan en geleidelijk aan de voedingsstoffen toevoegen, in omgekeerde volgorde nu en dus met vlees als laatste. Je zal dus voldoende geduld moeten hebben voordat je weer grote maaltijden kunt eten.

De positieve effecten: luister naar je arts

Wat men zegt

Beter slapen, een beter humeur, meer vitaliteit en een onmiskenbaar gevoel van welzijn ... Dit zijn een aantal van de effecten die je kunt waarnemen. Vasten zou gunstig zijn omdat het ons lichaam kan reinigen, bepaalde ziekten kan behandelen, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, maar ook het verouderingsproces vertraagt. Niets dan goeds dus! Het is echter wel mogelijk dat je vermoeidheid en duizeligheid ervaart als gevolg van een gebrek aan mineralen.

Wat artsen erover te vertellen hebben

Ten eerste moet je weten dat verschillende mensen verschillend kunnen reageren op voedselonthouding. Daarom is het belangrijk om op voorhand het advies van je arts in te winnen. Volgens artsen is vasten een normaal fysiologisch proces en houdt het dus geen gezondheidsgevaren in. Het is echter noodzakelijk om het gebrek aan mineralen te compenseren om tekorten en risico’s op tekorten te voorkomen. Vergeet niet dat vasten geen methode is om gewicht te verliezen en dus ook niet met dat doel mag worden gebruikt. Om af te vallen kies je beter voor een dieet van de WEIGHT WATCHERS. Kortom, de praktijk van het vasten blijft iets voor mensen die helemaal mentaal voorbereid zijn. Toch is het ook mogelijk om kortere periodes te vasten, wat een goede oplossing is voor mensen die het moeilijk vinden om aan de neiging om te eten te weerstaan. Je hebt nu de allerbeste informatie om uit te maken of je het wil uitproberen of niet ... Het is helemaal aan jou en je maag om dit te beslissen!