Stress op het werk, ergernissen thuis en niet genoeg tijd voor jezelf. Dat alles slokt ontegensprekelijk veel van onze energie op. Het broodnodige aantal uren slaap is voor iedereen anders. Wat wél voor iedereen geldt, is dat een goede herstellende nachtrust onmisbaar is om de volgende dag aan te kunnen. Dit zijn onze tips om vlot in slaap te vallen en je biologische klok weer goed te laten tikken.

De beste slaapomstandigheden

Sporten

Sport is goed voor je gezondheid, dat is vast geen nieuwe info voor je. Maar sport is ook goed voor de kwaliteit van je nachtrust. Sport gaat depressies tegen en werkt pijnstillend, maar is ook een angstremmer. Je voelt je beter in je vel en intern valt alles in de plooi. Om van alle voordelen te genieten, sport je beter overdag. Doe je dat net voor het slapengaan, dan zou je immers net moeilijker in slaap kunnen vallen …

Rustige omgeving

Het lijkt misschien logisch, maar ook de omgevingsfactoren moeten oké zijn om een goede nachtrust niet in de weg te staan. Lawaai is erg slecht voor de kwaliteit van je slaap. Geluiden werken in op onze hersenen en op de lange termijn heeft dat gevolgen voor de gezondheid. Een goed bed is bovendien onmisbaar. Wat dan precies goed is, hangt af van ieders bouw, behoeften en gewoontes. Tijdens het zoeken naar het juiste bed, hou je rekening met de grootte, het gewicht en de gezetheid van de persoon. Als je met twee bent en je hebt allebei een ander gewicht en andere grootte, koop dan afzonderlijke matrassen die je op één beddenbodem plaatst. Ga naar LEEN BAKKER voor het ideale bed en toebehoren.

Zetmeelrijke voeding

Pepmiddelen als tabak, sinaasappelsap, koffie of thee schrap je van het menu. We raden daarentegen pasta, rijst of aardappelen aan. Door de serotonine die deze voedingsmiddelen aanmaken val je beter in slaap. Vermijd echter al te zware maaltijden vol vetten en eiwitten. Die bereiden je niet bepaald voor op je slaapfase.

Het juiste moment

Om zeker te zijn van een goede herstellende nachtrust, hoef je echt niet met de kippen op stok. Luister naar je lichaam. Let op tekenen, zoals prikkende ogen, veelvuldig geeuwen of zich uitrekken. Dat betekent dat het tijd is om naar bed te gaan. Ons lichaam heeft regelmaat nodig om in de armen van Morpheus te gaan liggen. Als het licht eenmaal uitgaat, denk je niet meer aan de tijd. Een tikkende klok doen je alleen maar piekeren: hoe lang nog voor de wekker afgaat?

Denk aan niets en ontspan

Ademhaling

Ga comfortabel liggen in je bed. Sluit je ogen en begin te tellen op het ritme van je ademhaling. Wanneer je gedachten afglijden en ze je uit je concentratie brengen, herbegin je bij nul. Deze vorm van meditatie helpt je om te kalmeren en makkelijker in slaap te vallen. Er bestaan tal van ademhalingsoefeningen. Omdat je toch wat begeleiding kunt gebruiken, raden we je een naslagwerk van bij FNAC aan. Daarin ontdek je wat het best bij jou past.

Afleiding

Door te liggen woelen in bed en naarstig te zoeken naar een manier om in slaap te vallen … gebeurt net het omgekeerde. Je moet je gedachten wegzetten en die fixatie een halt toeroepen. Die zijn alleen maar een extra obstakel om in slaap te vallen. We raden je aan om een boek te nemen en je verbeelding de vrije loop te laten. Zo kom je tot rust. Geraak je maar niet in slaap omdat er zo veel stresserende dingen door je hoofd gaan? Probeer dan eens een lijstje te maken met de dingen die je doen moet. Jouw hersenen komen tot rust en jij hebt een goed gevoel omdat de taken voor morgen op papier staan.

Bad en muziek

Schakel Spotify in. Maak playlists met daarop je favoriete sfeervolle muziek. Het geluid van golven, het bos of regen kunnen de sleutel zijn tot de ultieme ontspanning. Een halfuur voor het slapengaan neem je tot slot een warm bad. Neem een kijkje bij MEDIBIB. Je vindt er essentiële oliën waar je helemaal van ontspant, klaar om in slaap te dommelen.