Maak je deel uit van de generatie 90, dan herken je zonder meer de trends die je adolescentieperiode markeerden. Geïnspireerd door feuilletons zoals Friends of artiesten zoals Madonna of de Spice Girls, waren de outfits van de jaren 90 kleurrijk, los en met een vleugje kitsch … Ben je nostalgisch aangelegd, dan laat je je absoluut inspireren door de stormachtige terugkeer van onze middelbare schoolperiode. Spring met ons op de trein voor een ritje 20 jaar terug in de tijd.

De blikvangers van de jaren 90 trends

Platformschoenen

We hebben er allemaal van gedroomd plateauschoenen te dragen om er helemaal uit te zien zoals Geri Halliwell … tot grote ergernis van onze ouders. Het merk BUFFALO heeft zich hierop geworpen in haar niche van imposante baskets met platte hakken. Met zijn explosieve uitstraling gaat dit model vast en zeker niet onopgemerkt voorbij en een extra voordeel is dat je er enkele centimeters door groeit. Je houdt ervan of je vindt het belachelijk, maar één ding is zeker: het laat niemand onverschillig.

Denim overal

De jeans is zondermeer de stof voor alle seizoenen zonder dat er ooit een kreukel in die mode komt. In de versie van de jaren 90, wordt de mom jeans gedragen met hoge taille en voorgewassen. Maar niet enkel broeken, ook extra brede jeans vesten zijn weer in voor een nonchalante en grunge look. De salopette van onze kindertijd zoals gedragen door boy-bands is ook helemaal terug.

Dicht tot aan de nek

De beruchte hondenhalsband zoals onze ouders met veel gevoel voor poëzie deze kragen noemden maakt zijn grote comeback. De puristen dragen nu net hetzelfde model als wij toen wij 15 waren, met het visnetmotief. De grote merken bieden echter ook wat meer verfijnde varianten aan.

Het korte brassière-topje

In de jaren 90 liet je je navel met trots bewonderen. Als die nu bovendien nog extra in het oog loopt door een piercing, dan is dat mooi meegenomen! Een korte, gehaakte top, brassière en korset-stijl zijn de hits van deze zomer. Het is een trend die niet voorbij is gegaan aan de prêt-à-porter merken, want je vindt ze nu terug in alle afdelingen van de boetieks. Als je die van je adolescentie niet hebt bewaard, neem dan een kijkje bij NEW LOOK.

Hoe deze mode dragen in 2018?

Zoals elke trend die geïnspireerd is door het verleden, moet je niet zomaar alles voor waar nemen. We onthouden eerder enkele ideeën van de jaren 90 look en personaliseren die naar de smaak van vandaag. In plaats om bijvoorbeeld onze oude baskets met plateauzolen van 20 centimeter terug op te diepen, gaan we eerder voor compenserende schoenen, een goed compromis dat makkelijker om dragen is en dat bij veel meer verschillende gelegenheden. Wat de jeans betreft, doe je maar. Hij wordt op net dezelfde manier gedragen als tijdens de jaren 90. Aarzel niet om er enkele vrouwelijke en elegante toetsen aan toe te voegen om het relaxte uitzicht van een jas of een salopette in denim te breken. Trends zoals het opahemd en de bodysuit worden ook herontdekt door de ontwerpers. We zien overal de fashionista’s gekleed in deze populaire kledingstukken van 20 jaar geleden. Er is dus geen reden waarom jij dat ook niet zou doen. MANGO biedt leuke modelletjes aan met lingerie-geïnspireerde jurken. In 2018 wordt een nieuwe definitie gegeven aan de street-wear trend. Het joggingpak met strepen vergeten we helemaal, samen met de haaisnit-baskets en we integreren slechts enkele elementen ervan in onze moderne outfit. De bomber jacket bijvoorbeeld wordt dit tussenseizoen de ster onder de jassen en wordt gedragen op zowel broeken als avondjurken. We laten ons inspireren door de sterren met hiphop-look die teruggrijpen naar de mode van de jaren 90 zoals Rita Ora of Rihanna.