Reizen in de ruimte… we dromen er allemaal van en die droom begint werkelijkheid te worden! Hoe is dit mogelijk? Zo goed als onmogelijk, want (heel erg) duur, maar absoluut fantastisch en het zal dus de fans van sciencefiction zeker interesseren. En trouwens, misschien wordt dit soort reizen in de toekomst wel beter bereikbaar voor iedereen…  Ben je er klaar voor? We nemen je mee op een even spannende als verbazingwekkende reis.

Wie had dit gekke idee over de ruimte …

Eén van de eersten

…om op een mooie dag de ruimtereis uit te vinden! We zijn ver weg van de tijd van onze overgrootouders. Die zouden er nooit aan gedacht hebben om de veilige vertrouwde aarde te verlaten om in de ruimte te gaan rondhossen. Maar wie moeten we eigenlijk bedanken? Wel, één van de voorlopers is niemand anders dan Richard Branson, dankzij het ontwerp van zijn ‘Virgin Galactic’.

Russische ideeën

Er hebben zich trouwens al vele landen over dit onderwerp gebogen, waaronder de Russen. Die dachten aan een ruimtelift en ook een nieuwe herbruikbare lanceerraket die ladingen tot een ton in een baan om de aarde zou kunnen brengen!

NASA, uiteraard!

NASA plant op haar beurt een soort ruimtetaxi waarmee je de astronauten zou kunnen vergezellen, maar die ook toeristen naar het Internationaal Ruimtestation zou kunnen brengen. Een hele stap vooruit met andere woorden! Maar het is wachten op 2017, en er kunnen per reis slechts 7 gelukkigen mee …

Twee mogelijkheden voor ruimtereizen

Sub-orbitale vluchten

Dit soort vluchten zijn reizen tot op 100 km van de aarde, maar ze duren niet lang omwille van de sterke aantrekkingskracht van de aarde. Het agentschap van Richard Branson voorziet al zulke reizen voor de bescheiden som van 250 000 dollar! Door deze regelrechte remake van ‘Star Wars’, kun je de galactische ervaring van een reis in de wolken beleven.

Vluchten in orbit

Dit zijn reizen van meer dan 100 km hoogte rond onze geliefde blauwe planeet. Rondom de aarde tollen zoals een raket… Maar het kan sommigen wel teleurstellen dat onze technologie het nog niet toestaat om dit aan toeristen te kunnen aanbieden. Inderdaad, de kosten liggen veel te hoog, en dat is begrijpbaar … Niet dat het ontbreekt aan astronauten! MÁÁR (klein straaltje hoop), want er is altijd een maar. De onderneming ‘BigLowAerospace’ heeft toch al een plaats ontworpen waar mensen ontvangen kunnen worden op reizen van 3 tot 12 maanden. Reken op ongeveer 60 miljoen dollar, plus de prijs van een retourticket dat nog niet verkrijgbaar is (behalve als je zelf je eigen raket in mekaar knutselt …). Met andere woorden: de haalbaarheid van dit project moet nog worden bewezen … Stel je voor dat je ooit later zal kunnen zeggen tegen je familie: ‘Papa, mama, ik ga voor een weekendje naar de maan!’ of ‘Schat, ik heb een kamer gereserveerd met zicht op de aarde. Lijkt het je wat?’. Akkoord, we overdrijven een beetje, maar op een dag reis je misschien de ruimte in. Als je weet dat er nu een echte Strijd om de Ruimte bezig is en dat alle maatschappijen tegen welke kost dan ook de technologie onderzoeken voor de meest interessante prijzen, dan is de verovering van het heelal nog lang niet beslist! Eén ding is zeker, daar boven… is er plaats zat!