Het Kremlin, het Hermitagemuseum, het Rode Plein of de Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus … Russische bestemmingen doen het goed bij reisagentschappen zoals Expedia of CONNECTIONS. Ondanks de honderden bezienswaardigheden in Rusland is erheen reizen nog altijd niet eenvoudig! Ook al is het land de omweg waard, er toegang toe krijgen is een lange, moeizame weg die veel geduld vergt. Nu volgt wat uitleg betreffende de kleine details om hierin te slagen! Zodra je je visum op zak hebt, ligt er een majestueus land op je te wachten!

Eerste verplichting: de uitnodiging

Het mag eigenaardig voorkomen, maar dit alles is in werkelijkheid een reeks formaliteiten die jouw veiligheid en die van de inwoners moet verzekeren. Het is inderdaad zo dat je om het grondgebied te mogen betreden je door iemand moet worden uitgenodigd, wat een soort garantie is, en dat je daarna een soort bevestiging van deze uitnodiging ontvangt. Om dit te verkrijgen kan je je wenden tot een jeugdherberg, of tot een hotel, (of een agentschap, maar daar hebben we het later nog over). Opgelet: als je langer dan 7 dagen blijft, moet je de details van je reis aanleveren en je registreren bij de Russische autoriteiten.

De stappen: nu wordt het ernstig

 Na de uitnodiging (ook de garantie genoemd) …

Na deze stap (je kunt bijvoorbeeld gewoon reserveren via HOTELS.COM), moet je het online aanvraagformulier invullen, op de site visa.kdmid.ru). Daarna volstaat het dit af te drukken, het document te dateren en te ondertekenen! Tenslotte moet je je aanbieden op het Centrum voor Visa voor Rusland in Brussel of Antwerpen (Parijs of Straatburg in Frankrijk). De link is: http://vhs-belgium.com

Het Visumcentrum

Hiermee rond je je aanvraag af. Je moet je 3 weken vóór je vertrek ter plaatse begeven om deze papieren in te vullen. Bovendien moet je een bewijs van verzekering voorleggen. Aarzel niet om hiervoor raad te vragen. Je kunt ons geheugensteuntje aan het einde van dit artikel raadplegen zodat je zeker niets vergeet dat een hartelijke ontvangst in dit land in de weg staat.

Geheugensteuntje van te leveren documenten:

  • Je uitnodiging
  • Een paspoort dat ten minste 6 maanden geldig is en een kopie hiervan
  • Het aanvraagformulier voor visum (dat je vindt op visa.kdmid.ru)
  • Een erkend verzekeringsattest
  • Een paspoortfoto
  • Het betalen van de visumkosten
Dit is een land met verschillende facetten. Rusland verwacht je, en geloof me: het loont de moeite! Mis vooral Sint-Peterburg niet en de witte nachten daar als je er tijdens de maand juni kunt zijn … We hopen dat we je vragen hebben beantwoord en dat je het land probleemloos kunt bezoeken met je nieuwe visum.