Tja, we hebben niet allemaal het geluk tweetalig opgevoed te zijn of een aanleg te hebben voor vreemde talen. Velen zullen je ontmoedigen door te zeggen dat tweetalig zijn onmogelijk is als je niet minstens één ouder hebt met een andere moedertaal.*

De moeilijkheid van het leren

In feite moet je je er gewoon bewust van zijn dat we niet op elke leeftijd op dezelfde manier leren, maar wees gerust: leren heeft geen leeftijdsgrens. Ik zou zelfs zeggen dat je nooit moet stoppen met leren, dat is het geheim van cultuur.

Ermee beginnen

Het is waar dat van kinds af aan een vreemde taal leren een aanzienlijk voordeel biedt, omdat de hersenen van kinderen nog veel ‘kneedbaarder’ zijn. Sommige deskundigen zijn zelfs van mening dat je, als je vóór de leeftijd van tien jaar drie talen leert - tot op een redelijk vloeiend niveau - later ook veel makkelijker andere talen zult kunnen leren. Kinderen kunnen uit zichzelf interesse tonen in iets, en misschien is dat wel het geheim van zelf iets leren: zich niet gedwongen voelen, maar zelf een passie ontwikkelen voor moderne talen en de culturen van verschillende landen. Maar, zo vraag je je af, hoe leer je zelfstandig een taal, hoe motiveer je jezelf en waar en hoe begin je?

Zichzelf een doel stellen

Waarom leer ik deze taal? Is het voor een reis, voor mijn werk, om een andere cultuur te ontdekken of gewoon om er wat mee te kunnen pronken ... Het is belangrijk om te bepalen waaróm je een taal wil leren en welk niveau je wenst te bereiken: natuurlijk zal je zeggen dat je verwacht tweetalig te worden als je een taal leert, maar je moet reële verwachtingen hebben gebaseerd op hoeveel tijd je bereid bent eraan te besteden.

De verschillende media

De methoden om een taal te leren

Er zijn veel methoden beschikbaar om een taal te leren spreken. Maar let op, uitgevers zullen u een bepaald niveau voorspiegelen, dat je waarschijnlijk niet zal bereiken aan het einde van de methode, en daarenboven: het einde van een taalmethode willen bereiken, dat is in feite wat utopisch. Als je echt alle facetten van een taal wil leren kennen en je bereid bent om er een maximum van tijd in te steken, beveel ik je de Assimil-methode aan. Die voldoet ongetwijfeld aan je behoeften!

Muziek

In combinatie met het op regelmatige basis leren van de taal, kan muziek je ook een heel eind verder brengen. Ten eerste krijg je zo een beter idee van de uitspraak, maar liedjes zijn ook een onuitputtelijke bron van woordenschat. Het is aan te raden om, terwijl je naar de muziek luistert in de taal die je aan het leren bent, tegelijkertijd ook de tekst leest en probeert om betekenis te vinden in wat je hoort. Let hierbij niet alleen op de woordenschat, maar ook op de zinswendingen en uitdrukkingen die je kunnen helpen voorkomen dat je fouten maakt.

Lectuur

Lezen: een klassieke manier om een taal te leren. Maar wat moet je lezen dan? Prent jezelf in dat het niet alleen buitenlandse romans zijn die je kunnen helpen om vooruitgang te boeken in de taal, maar dat werkelijk ál wat je leest goed meegenomen is. Lees dus de dozen van je ontbijtgranen, de verpakkingen van je shampoo en niet te vergeten: tijdschriften.

Het woordenboek, de ideale bondgenoot

Als je een bepaald woord in een taal niet kent, zoek het dan op. Het zijn de woorden die je zelf leert, die je het best zal kunnen onthouden. Wees nieuwsgierig, blijf niet onwetend.

Films

Dit is een interessant medium maar let op: het is geen optimale methode. Het volstaat niet om thuis op de sofa naar een film in originele versie te kijken om de taal goed te leren spreken. Voor een optimaal leerproces, moeten we actief leren.

Nota’s maken

Houd bij wat je leert, de hersenen onthouden de dingen die je zelf opschrijft beter dan de dingen die je gewoon hoort of leest.

Regelmaat

Als je wil dat dit alles werkt, moet je regelmaat in je leerproces brengen. Je moet een taal onderhouden als je niet wil dat ze verloren gaat. De meest voorkomende valkuil, naast het gebrek aan regelmaat, is gewoonweg opgeven. Geef nooit op, want dan verspil je alle moeite die je eerder gedaan hebt.

Zelfevaluatie

Op eigen houtje, dus zonder leraar, een taal leren houdt in dat er niemand is die je vaardigheden controleert, en dat je je dus niet steeds bewust bent van de fouten die je maakt, noch van de kennis die je hebt opgedaan. Evalueer jezelf dus! Neem je notities en maak zinnen, en vertaal ze vervolgens zonder naar je notities te kijken. Vertalen is een erg effectieve leermethode.

Onderdompeling in het buitenland

We kunnen het niet hebben over talen leren zonder het thema onderdompeling aan te snijden. Leer de basis (of meer!) van de taal van het land, en trek op avontuur! Dit is misschien wel een van de meest effectieve methoden om een taal correct te leren spreken. Blijf daarentegen ver weg van je moedertaal als je wilt dat dit werkt: te veel in contact komen met mensen met dezelfde nationaliteit of mensen die jouw taal met je proberen te spreken, kan je te fel afleiden. Vaak zal je dan de gemakkelijkste weg kiezen in een dergelijke situatie en niet proberen om zinnen te bouwen in de vreemde taal.