Er beweegt wat in de moleculaire keuken! Hoewel ze nu toegankelijker is dan ooit tevoren, is ze nog altijd relatief onbekend bij het grote publiek. Dat maakt deze discipline er echter niet minder interessant op. Ook wij zijn gevallen voor de charmes van de moleculaire keuken. We delen onze ontdekkingen dan ook graag met onze lezers. Wedden dat je al snel gefascineerd raakt door deze intrigerende wetenschap?

Verbluffend concept

Het concept van de moleculaire keuken is niet minder dan vernuftig te noemen. De porties zijn niet altijd erg groot, maar de presentatie maakt dat keer op keer goed. Wat we verwachten, is een gewoon gerecht, zoals een spiegeleitje. En inderdaad, wat we voorgeschoteld krijgen, lijkt heel sterk op een ei. Maar… dat is het helemaal niet! Het is een totaal ander ingrediënt waarvan men de eigenschappen, dankzij de moleculaire keuken, heeft gewijzigd. Het resultaat van dit experiment is bijvoorbeeld een gerecht dat volledig identiek is aan een voortreffelijk spiegelei. Alleen is dit ei niet uit een kip gekomen. Het is daarentegen samengesteld uit mango en kokosnoot. Die ingrediënten werden nauwkeurig geselecteerd om een eitje na te bootsen, met dezelfde kleuren maar een meer exotische smaak. Op die manier opent de moleculaire keuken ontelbaar veel mogelijkheden. Ingrediënt A wordt omgevormd om er ingrediënt B haarfijn mee op te bouwen.

Wat achtergrond

Het term moleculaire gastronomie werd pas voor het eerst in 1988 door de fysicus Nicholas Kurti gebruikt. Deze wetenschap is een bijzondere vertakking van de voedingsleer waarbij men laboratoriumtechnieken toepast op voedingsmiddelen met als doel de eigenschappen ervan te wijzigen. Deze discipline is het snijpunt van chemie, fysica, biochemie en voedingsmicrobiologie. Zo onderzoekt men bijvoorbeeld hoe voedselbederf kan worden bestreden. Dankzij die onderzoeken werden de mogelijkheden van de moleculaire keuken steeds uitgebreider en de resultaten steeds beter. Sommigen zeggen dat deze wetenschap gevaarlijk is, maar eigenlijk is ze voor de mens volledig onschadelijk. Zowel de gewijzigde producten als de toegevoegde elementen zijn ongevaarlijk. Waarom zouden we die gerechten van de toekomst geen kans geven!

Nieuwsgierig over de moleculaire keuken?

Het grootste obstakel om op ontdekkingstocht te gaan in de moleculaire keuken, is het prijskaartje. Gelukkig zijn er verschillende manieren om er toch meer over te weten te komen. En misschien zet je binnenkort wel zelf je eerste stapjes in de moleculaire keuken. Zin om het eens te proberen?

Chefs en restaurants

Als je staat te popelen om de moleculaire gastronomie te verkennen, dan kun je al in heel wat restaurants terecht. Recente ontwikkelingen binnen deze wetenschap hebben er namelijk voor gezorgd dat een aantal restaurants zich hier al volledig op toespitsen. In deze restaurants geniet je dus (voor een relatief hoge prijs) van een menu dat van begin tot einde via laboratoriumtechnieken is bereid. Een deskundige chef legt je haarfijn uit wat er op je bord ligt en wat je zult proeven. Het is niet alleen lekker, maar ook een erg leuke activiteit! Er zijn ook food festivals met standjes waar de moleculaire keuken centraal staat. Een perfect betaalbaar alternatief voor de sterrenrestaurants, met een leuke familie-uitstap erbovenop!

Zelf in de potten roeren

Wie liever zelf achter het fornuis van de moleculaire keuken wil staan, kan dat op verschillende manieren. Eerst en vooral kun je privéles volgen bij een echte chef-kok, maar dat is uiteraard de duurste optie. Het alternatief is een groepsles voor jou en je familie of vrienden. Zo kun je zelf de gerechten bereiden en samen van het resultaat proeven. Voor wie niet zo veel geld over heeft  voor moleculaire experimenten, bestaat er nog een andere optie: de doe-het-zelf-box. Zo kun je bijvoorbeeld op AMAZON een moleculairegastronomiebox voor thuis kopen. Die box bevat alle instructies en ingrediënten die je nodig hebt voor de recepten. Je kunt zelfs moleculaire cocktails maken, zoals de enige echte mojitobubbel! Hiermee doe je vrienden en familie versteld staan. Met deze box tover je jezelf om tot een echte moleculaire chef-kok en verken je de beginselen van de moleculaire gastronomie in je eigen keuken! Natuurlijk is moleculaire gastronomie geen alledaagse activiteit, maar net daarom kan het een prachtige geschenktip zijn. En misschien wil je het toch wel een keer zelf gaan uitproberen. Voorlopig vind je nog geen moleculaire gastronomie in het aanbod van DELIVEROO, maar dat kan er sneller aankomen dan je denkt …