Op reis naar Colombia? Een idee dat menigeen pure waanzin zou vinden! Want als je denkt aan Colombia, het land dat de toegangspoort is tot Centraal Amerika, denk je zelden aan vakantie in de zon en aan een stad in volle groei, maar eerder aan het FARC en aan drugskartels. En toch is dit een land met een cultuur die het meer dan waard is om ontdekt te worden. Vergeet eventjes de problemen en ga de Colombiaanse hoofdstad ontdekken!

Bogota: Een stad in volle evolutie

Een sterke economische groei

Colombia is het derde rijkste land van Latijns-Amerika, en de economie groeit er al verschillende jaren op rij. Na vijftig jaar oorlog met het FARC (Revolutionaire Leger Columbia), dachten velen dat Colombia nog nauwelijks uit de put zou geraken. Maar dankzij een stabiele politiek – een uitzondering in dit stukje wereld – kan dit land in het noorden van Zuid-Amerika hopen op meer welstand.

Evolutie van het toerisme

Dankzij een terugkeer van de veiligheid en een aanzienlijke vermindering van de criminaliteit, is Bogota alsmaar meer in staat om toeristen van over de hele wereld te ontvangen. Hoewel dit helemaal niet de gevaarlijkste stad van Colombia is, hadden tot nu vele Europese toeristen ernstige bedenkingen om erheen te reizen. De laatste jaren is de toestroom van toeristen duidelijk op gang gekomen tot grote vreugde van de plaatselijke economie, maar ook van onze ogen die wel eens iets nieuws willen zien en zoals we verder zullen zien, van onze smaakpapillen.

Bogota ontdek je met je smaakpapillen

Degustatie van koffie, de trots van het land

Colombia is gekend als een van de grootste producenten van Arabica koffie, iets waar de Columbianen ongelofelijk trots op zijn. De oogsten zijn van hoge kwaliteit, en het grootste gedeelte is bestemd voor export naar het Westen. Je kunt echter ook een klein deel ervan degusteren in het centrum van de stad. Neem bijvoorbeeld café Azahar, dat je vindt in de Parkwijk 93 (Parque de la 93). Hier kan je verschillende soorten koffie degusteren afkomstig uit een heel precieze locatie. Vele andere etablissementen in het centrum bieden dezelfde service aan: Bogota zal zelfs de meest veeleisende liefhebbers van koffie Grand-Cru behagen!

Welke culinaire hoogstandjes kunnen jou verleiden?

Zoals in vele Andes-culturen zijn aardappelen, rijst, mais en kip altijd aanwezig in de keuken. De gastronomie van Bogota is een verrukkelijke mengeling van inheemse tradities en Europese import, die samen hebben bijgedragen tot creaties van schotels zoals d’Ajiaco, een soort soep van aardappelen, of de Puchero, een ragout oorspronkelijk uit Andalucia die in Colombia werd geïntroduceerd en sindsdien één van de bekendste schotels van de hoofdstad werd. De Bogota Puchero is een schotel met drie verschillende soorten vlees – kip, varken en rund – waarbij aardappelen en kool worden gestoofd, samen met groene uien, look en … groene bananen. Voor de durvers kan een ontbijt met warme chocolade, maniokbrood en kaas een interessante uitdaging vormen.

Hoofdstad van de Colombiaanse cultuur

De oude vestingen

De Colombianen zijn erg trots op hun geschiedenis en hun land barst gewoon van de waardevolle overblijfselen. Het volstaat om een bezoek te brengen aan het Goudmuseum van de Nationale Bank van de Republiek Colombia om duizenden voorwerpen te bewonderen afkomstig uit de vier windstreken van het land, samen met talloze juwelen, inheemse maskers en voorwerpen uit de pre-Colombiaanse tijd.

Op de tonen van Colombiaanse muziek

De Colombiaanse muziek is een interessante mengeling van muzikale tradities van over de hele wereld, geïmporteerd tijdens de periodes van kolonisatie en het slavendom en waarvan het exotische geluid een speciale charme geeft aan de stad Bogota. De Cumbia, de Champeta of ook nog de Carranga zijn evenveel traditionele muziekstijlen, en je hoort ze regelmatig in de straten van de stad. Een folkloristische plaats waar je de warmte van de Colombiaanse midimuziek vindt, is het Gaira Café, een muziekpaleis gecreëerd door de zanger Carlos Vives, waar je elke avond met wijd open ogen en oren kunt genieten van de muziek terwijl je geniet van een aperitief dat door de zanger zelf wordt aanbevolen!