Wie heeft nog nooit gehoord van het monter van Loch Ness? Dit ongelooflijke verhaal dateert uit de VIe eeuw, en is dus meer dan 1000 jaar oud! Maar waarover gaat het precies? Is dit mogelijk? We pakken onze koffers en vertrekken met Expedia naar Schotland op zoek naar het meest gekende monster in het Verenigd Koninkrijk.

Loch Ness: Een verhaal dat je dromend doet waken

Het portret van het monster

Ondanks zijn eerder lieflijke bijnaam, is het monster allesbehalve schattig! ‘Nessie’ lijkt op een dinosaurus (meer bepaald op een plesiosaurus!) en zou als sedert de VIe eeuw in het meer rondspoken. Met een hoofd als een slang en drie bulten op de rug, heb je niet echt veel zin om te gaan zwemmen in het meer. Toch zijn er avonturiers die het hebben aangedurfd.

De wetenschappers

Er werd veel wetenschappelijk onderzoek verricht in deze waters en hieruit konden meerdere analyses worden afgeleid. Allereerst moet je weten dat er vóór 1972 niets werd ontdekt door de Academie voor Toegepaste Wetenschappen. Die ontdekte dan met weinig gesofisticeerd materiaal een grote bewegende vin. Dit deed velen geloven in het bestaan van dit voorhistorische dier. En toch, 15 jaar later en met veel moderner materiaal, konden de verschillende expedities niets speciaals ontdekken hoewel het hele meer met de fijne kam werd doorzocht. De conclusies verschillen erg van elkaar, ook al kan tot op vandaag de dag niemand met zekerheid zeggen dat er in de diepste diepten van het meer geen dier huist.

Het meer zelf

Vreemd kalm

Het meer is 56 km² groot en 230 meter diep en is hiermee het grootste van het land! Je vindt het in het zuiden van de Schotse Highlands, niet ver van Inverness. Loch Ness heeft alles om over de tongen te gaan: troebel, bijna zwart water, vreemde bellen die aan de oppervlakte openbarsten, een intrigerende kalmte…. Alles laat geloven in een vreemd dier dat in het meer woont!

Bezoeken? Ja of nee?

De ruïnes van kastelen, de altijd wisselende landschappen getekend door de seizoenen… dit is een absolute must voor de fans! Wie houdt van science fiction zal het fantastisch vinden om langs het meer te wandelen op zoek naar een bovennatuurlijk fenomeen. De glinsterende kleuren, de nabijgelegen bergen, alles is er om je een aangenaam moment te bezorgen en je de frisse lucht te laten ademen! Tip: Indien je de kinderen meeneemt zouden we liegen als we beweerden dat die niet teleurgesteld zouden kunnen zijn….  Er is zoveel moois te zien in Schotland, dus als je slechts voor een weekend gaat of als je niet gelooft in dit fantastische verhaal, blijf je hier niet hangen en zet je je reis verder. Neem een AIRBNB in de buurt, wat goedkoper uitkomt dan een hotel, denk eraan!

Dus, legende of waarheid?

3, 2, 1… Het verdict!

Met het risico velen te ontgoochelen: het is onmogelijk dat een monster zoals een plesiosaurus in het meer zou kunnen overleven omwille van het koude water en het weinige eten dat erin te vinden is om dergelijk groot dier te kunnen voeden. De geschiedenis is dus een legende, zelfs (toch een beetje hoop!) al is het mogelijk dat er een nog onbekend dier zou kunnen leven op de bodem van het meer. Als je het mocht ontdekken, vergeet dan niet een GOPRO mee te nemen.

Rationele verklaringen

Maar hoe zijn al die getuigenissen dan te verklaren? Al die mensen die het beest met eigen ogen hebben gezien? De reden hiervoor is uiteindelijk heel eenvoudig. Er is bewezen dat verschillende boomstammen op de bodem van het meer liggen. Dit is een fenomeen dat puur wetenschappelijk kan worden uitgelegd! Deze boomstammen die veel gas bevatten, stijgen soms met veel gedruis op naar het wateroppervlak om dan terug te zinken zodra het gas eruit is ontsnapt. Geloof je er toch nog in? Ga dan op ontdekkingstocht in dit land en nabij het meer vol geschiedenis en misschien ontrafel jij wel het ondoorgrondelijke geheim!