Ga je elke vakantie opnieuw boven je vakantiebudget? En als je dit jaar nu eens tijdig begon met besparen en maatregelen zoeken om je uitgaven te beperken? Enkele trucjes bij het organiseren, en raadgevingen kunnen je in staat stellen om dezelfde leuke vakantie te hebben zonder je bankrekening in het rood te zien gaan.

Plan je vakantie

Hoe eerder je reserveert, hoe goedkoper … vooral als je tijdens de schoolvakanties wilt reizen. Als je kunt, kies dan voor tijdelijk huren: een huis, een mobilhome of een caravan … of je gaat voor wat we al eerder vermeldden: HUISRUIl! Neem inlichtingen over de uitrusting die ter plaatse is om er zeker van te zijn dat je alles meeneemt wat je nodig hebt. Bovendien, als je auto het toelaat, kun je essentiële voeding meenemen zoals suiker, zout en specerijen! Dat vermijdt dat je die moet kopen voor slechts enkele dagen vakantie.

Leg je uitstappen nu al vast

Om voldoende tijd te hebben voor leuke uitstapjes dicht bij je vakantieverblijf, begin je nu al de internetsites te raadplegen. Hierdoor kun je kiezen voor gratis wandelingen, gratis musea, de goedkoopste attractieparken … Voor elke uitstap zorg je ervoor dat je, vooral met kinderen, lekkers en voldoende drinkwater bijhebt! Aankopen in kleine winkeltjes dichtbij toeristische plaatsen kunnen je dagelijks budget kelderen. Wat de uitstappen betreft, probeer je je zoveel mogelijk met de fiets te verplaatsen of met het openbaar vervoer! Dat komt goedkoper uit dan je eigen auto te gebruiken (voor zowel brandstof als parkeergeld).

Let op de prijs in de winkels

Dikwijls vind je de specialiteiten uit de kleine winkeltjes voor toeristen ook terug in supermarkten. Uiteraard zijn de prijzen er niet dezelfde … Koop niet meteen overhaast in winkeltjes. Ga eerst alleen maar op ontdekkingstocht. Trouwens, als je je inkopen doet op de markt, moet je leren onderhandelen over de prijs! En als je de beste prijs wilt… wacht dan tot het einde van de markt! De verkopers verkopen liever hun voorraad dan die terug mee naar huis te moeten nemen. Profiteer daarvan!

Geef de voorkeur aan uitstappen in openlucht!

Beter dan een restaurant, leuker voor de kinderen en minder stresserend voor de ouders: de picknick. Je kunt, als je een streek gaat ontdekken, een goedkope picknick klaarmaken voor de hele familie. Kies ervoor om één keer per week naar de supermarkt te gaan in plaats van dagelijks naar kleine superettes. Je kan de voorraad voor vele dagen inslaan en daarmee voor verschillende dagen maaltijden bereiden. Verschillende toeristische trekpleisters zijn gratis toegankelijk. Je kunt genieten van het landschap en fantastische vergezichten, en dat kost je helemaal niets. Maak gebruik van het advies van toeristen op het Internet eer je vertrekt!

Conclusie: Voor je met vakantie vertrekt moet je even kijken naar de first en de last minutes en proberen om een dagelijks budget op te stellen dat je niet overschrijdt. Hierin zitten de maaltijden en de eventuele uitstappen en ook de extra’s. Vakanties zijn er ook om soepel te denken en dingen te doen die je je de rest van het jaar niet gun!