Meestal is kurkuma ‘gewoon’ die specerij die zowel qua uiterlijk als qua smaak het zonnetje op ons bord brengt. Maar daarbovenop zit kurkuma ook vol ontegensprekelijke voordelen voor de gezondheid: het zou helpen tegen kanker en maag- en darmproblemen en goed zijn voor het immuunsysteem.

Minder risico op kanker

Volgens heel wat onderzoeken zou kurkuma helpen om kanker tegen te gaan. Het is natuurlijk geen wondermiddel, maar heeft wel ontstekingsremmende eigenschappen. Waarom? Omdat curcumine, dat in de kurkumaplant voorkomt, een krachtige antioxidant is die al eeuwenlang in de Chinese en Indische geneeskunde gekend is en gebruikt wordt. De werking van curcumine tegen kanker werd in verscheidene onderzoeken vastgesteld. Zo zou curcumine verhinderen dat borstkankercellen zich verspreiden en dat pancreaskankercellen vermeerderen. Curcimine zou bovendien ook de afbraak van longkankercellen bewerkstelligen en toxines, zoals drugs en chemische stoffen, uit het bloed halen. Uit een klinische studie is gebleken dat rokers die dertig dagen lang 1,5 g kurkuma per dag eten, minder kankerverwekkende stoffen in het lichaam hebben.

Geen maag- en darmproblemen

Kurkuma wordt over het algemeen gebruikt om maag-, darm- of endeldarmproblemen tegen te gaan. Het zou uiterst efficiënt zijn tegen maagontstekingen en maagzweren. Hoe dat komt? Omdat kurkuma de afscheiding van maagzuur verhindert, waardoor maagzweren niet langer kunnen groeien. Kurkuma zou overigens erg goed zijn voor de lever en de galblaas en in de behandeling van bepaalde leveraandoeningen verwerkt worden. Ideaal is om na de maaltijd wat kurkuma te eten – in de vorm van thee, bijvoorbeeld – om de vertering en de lever te stimuleren. Ook mensen die last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom zien hun symptomen verminderen als ze regelmatig kurkuma eten.

Sterker immuunsysteem

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kurkuma uit de kurkumaplant de hoeveelheid cAMP vergroot, een eiwit in ons lichaam dat zich inzet tegen bacteriën, virussen en schimmels die vaak verantwoordelijk zijn voor ernstige en moeilijk te bestrijden ziektes. Kurkuma zou ook efficiënt zijn tegen bepaalde auto-immuunziektes zoals psoriasis, MS, lupus of diabetes type 1. Door sommige dokters wordt het zelfs voorgesteld als immunosuppressivum.

Nog meer goeds

– Kurkuma tegen diabetes: curcumine verhindert dat personen met prediabetes geen diabetes type 2 krijgen, door de resistentie tegen insuline te verminderen. – Kurkuma tegen obesitas: curcumine beperkt de effecten van ziektes die door obesitas worden veroorzaakt. De aanwezigheid van bepaalde cellen in het vetweefsel veroorzaakt een ontsteking in de andere organen, wat op lange termijn erg nefaste gevolgen kan hebben. Kurkuma elimineert die cellen en hun activiteit. Bij patiënten met obesitas zien we met 0,5 g kurkuma per dag al na tien dagen een significante daling van het cholesterolgehalte. – Kurkuma tegen Alzheimer: eigenlijk zijn er nog niet genoeg onderzoeken gevoerd naar de gevolgen van kurkuma voor de ziekte van Alzheimer, maar we zien wel dat de ziekte in India (waar de bevolking grote hoeveelheden kurkuma consumeert) veel minder voorkomt dan in andere landen ter wereld. Dit is natuurlijk erg hypothetisch. – Kurkuma tegen huidziektes: als je kurkuma direct op de huid aanbrengt, kunnen aandoeningen als psoriasis, eczeem of acné, maar ook bepaalde infecties door sneetjes of verwondingen, verholpen worden.

Hoe kurkuma opnemen?

– Oraal: als poeder in gerechten, in een capsule of als thee. – Plaatselijk: om jeuk te verzachten kun je een crème van kurkuma, vermengd met gel van aloë vera, rechtstreeks op de huid smeren.