Beeld je in: jij, volgende zomer, op het strand, onder de brandende zon. Het is zo heet dat een toetje wel zou smaken. Niets beters dan een lekker ijsje, toch? Als er iets is waar verkopers creatief in zijn, dan is het wel in het aantal smaken. Maak je klaar voor een reis rond de wereld, op zoek naar de beste ijsjes. Maar pas op, je krijgt er gegarandeerd honger van!

Onvervalste ambacht

Het duurste ijs ter wereld

Het duurste ijs ter wereld heet Black Diamond en heeft zijn naam niet gestolen. Voor dit ijsje tel je al gauw € 720 neer. Het is dus op zijn zachtst gezegd niet voor iedereen weggelegd. Het ijs wordt gemaakt met uiterst dure ingrediënten, zoals vanille uit Madagaskar, saffraan uit Iran, zwarte truffel en eetbaar 23-karaats goud. De enige plaats waar je dit ijs kunt proeven is uiteraard in Dubai, de stad waar alles groot, groter, grootst is. Volgens de uitvinder duurt het vijf weken om het ijs te bereiden.

Italiaanse gelati

Italiaans ijs is zo bekend en gelauwerd dat het niemand nog iets te bewijzen heeft. Dus heb je zin in een hemels ijsje? Begeef je dan naar Rome, meer bepaald naar Giolitti. Je treft er een oneindige menukaart aan met ijsjes en hoorntjes in alle smaken die je je maar kunt inbeelden én tegen een toegankelijke prijs (veel toegankelijker dan de Black Diamond, dat raad je goed). Voetnoot: de sfeer is er iets stijver dan in Dubai, dat wel. Je vindt deze ijsjes ook bij CARREFOUR.

Authentieke ijsjes die je moet uitproberen

Ais kacang uit Indonesië

Op het eerste zicht lijkt ais kacang wel een bolletje sneeuw met vruchtencoulis erover. Die omschrijving komt aardig in de buurt, al gaat het hier natuurlijk niet om sneeuw, maar om een bijzondere ijsspecialiteit, afgewerkt met fruit en gecrusht ijs! Absolute nummer 1 bij Indonesische kinderen.

Alleen in Turkije

Probeer dit ijs maar eens te vinden buiten Turkije – dat lukt je niet. Het wordt gemaakt op basis van de knol van wilde orchideeën uit Turkije en heeft een textuur die wat aan kauwgom doet denken. Al even intrigerend is de bereidingswijze. Niet te missen voor wie binnenkort een reisje naar Turkije plant!

De klassiekers

Frozen yogurt

Yoghurtijs of frozen yogurt werd enorm populair in de VS en is in Spanje erg bekend dankzij o.a. de keten Llaollao. Vruchtencoulis, snoepjes, chocolade… Je kiest zelf de topping voor je yoghurtijs. Niet iedereen is wild van de smaak, maar ook wie niet zo yoghurt-minded is, vindt er wat lekkers.

Speciaal melkijs

Speciaal kun je dit wel noemen. Dit ijs is namelijk gemaakt met moedermelk! Baby Gaga was een overdonderend succes in Londen. Zo’n succes dat de verkoper al snel door de voorraad heen zat. Dit soort ijs vind je dan ook niet op de hoek van iedere straat…

Enkele verrassende cijfers

De grootste ijs-eters

Vraagje: hoeveel liter ijs wordt wereldwijd per seconde geconsumeerd? Wel, niet minder dan 412 liter! Dat betekent bijna 13 miljard liter per jaar. Smakelijk! Bepaalde landen zitten daar natuurlijk voor meer tussen dan andere. Het land van de grootste lekkerbekken is… Nieuw-Zeeland! In Nieuw-Zeeland wordt 27 liter ijs per jaar per inwoner geconsumeerd. Daarmee steken de kiwi’s de Verenigde Staten de loef af, al doen de Amerikanen het met 22,5 liter per jaar per inwoner ook niet slecht.

Wat de calorieën betreft

Goed nieuws: ijs wordt dan wel vaak geassocieerd met vette producten, maar is eigenlijk minder calorierijk dan je denkt. Twee bolletjes sorbet staan gelijk aan 100 calorieën, dat is het kleinste aantal onder de desserts! Ziezo, nu je dit heerlijke gamma aan desserts hebt ontdekt, is het tijd om op pad te gaan en je smaakpapillen te verwennen. Laat zeker weten wat je ervan vindt. Denk even niet aan WEIGHT WATCHERS en go for it!