Barbecues lijken een vage herinnering, de winter loert om de hoek. Laat je echter niets wijsmaken! Je hoeft echt niet tot volgende zomer te wachten om opnieuw te genieten van op houtskool bereide gerechten. Speciaal voor deze wintertijd bestaan er een heleboel recepten die je boven je open haard bereidt.

De juiste uitrusting

Wanneer je beslist te koken op de open haard, zorg dan dat je zeker het gepaste materiaal in huis hebt.

Waarom precies?

Het moderne keukengerei is gemaakt voor de moderne keuken. Als je het daarentegen eens als vanouds met een open haard wilt proberen, zijn enkele waarschuwingen wel op zijn plaats. Kies de juiste uitrusting en kook – voor je gezondheid en het milieu – niet op een open vuur.

Het materiaal

Werk met kommen en ander keukengerei gemaakt van terracotta, staal of gietijzer. Gebruik zeker geen kookpannen met opdruk, want die versiering kan toxische dampen afgeven. Dergelijke voorwerpen kosten natuurlijk wel iets. Materialen als terracotta, staal en gietijzer zijn namelijk behoorlijk duur. Om als vanouds te koken, moet je een investering willen doen. Reken maar al snel € 39,98 voor een gietijzeren theepot bij KREFEL. Gelukkig is de levering vanaf een aankoop van € 20 gratis!

Eindeloze mogelijkheden

Koken op de open haard staat synoniem voor het herontdekken van de smaken van toen. Deze techniek werd lange tijd gebruikt en het is altijd leuk om die smaken terug te vinden.

Hartige gerechten

Zin in hartige gerechten boven de open haard? Dan kun je gewoon de barbecueklassiekers nemen. Camembert, aardappelen in aluminiumfolie lukken immers ook in de schoorsteen. Veel mensen houden ook van een gebraden kippetje op aloude wijze, hoewel dat enigszins moeilijker te bereiden is. Warme kastanjes geven het diner dan weer een extra winterse toets. Ook tortilla’s zijn een dankbaar gerecht boven de haard, omdat je ze kunt beleggen met ingrediënten naar keuze. Vul de tortilla’s met kaas, groenten en vlees, stop ze in aluminiumfolie en leg ze een twintigtal minuten op de kolen.

Zoete gerechten

Je kent natuurlijk de klassieke marshmallows of gegrilde bananen, maar boven de open haard zijn ook iets meer gevorderde recepten mogelijk! Wentelteefjes, bijvoorbeeld. (Ja hoor, dat kan écht!) Leg sneetjes brood tussen bakpapier en doe ze vervolgens in aluminiumpapier. Zoetekauwen beleggen het brood eerst met stukjes aardbei en amandelschilfers. Kluts vervolgens 25 cl melk met drie eieren en 75 g bruine suiker. Het resultaat daarvan giet je over het brood. Verpak nogmaals in aluminiumfolie zodat niets kan ontsnappen. Bak de pakjes 40 minuten op de steenkool. Denk eraan het brood af en toe te verplaatsen, zodat het gelijkmatig kan bakken. Nadien maak je de pakjes open en is het tijd om aan te vallen, eventueel met een likje esdoornsiroop erbij!

Ontbijt

Koken op de open haard is iets wat je op een winterse zondagochtend gezellig met het hele gezin kunt doen. Op zo’n luilekkerdag heb je een zee van tijd om een lekker ontbijtje klaar te maken. Heerlijke croissants, bijvoorbeeld, maak je met kant-en-klaar croissantdeeg. Steek het op brochettestokjes. Rol ze in een zoete mix van witte suiker en kaneel. Draai de brochettes vijf minuutjes in het vuur en je bent klaar! Zodra je de spelregels een beetje kent, is koken op een open haard kinderspel. Alle ingrediënten voor de lekkerste gerechten vind je onder meer bij DELHAIZE. Nu heb je meteen een extra reden om het haardvuur aan te steken: je krijgt het niet alleen lekker warm, maar kunt er ook heerlijk op koken!