Hoe kun je beter wakker worden en de dag beginnen dan met een kop dampende koffie? En waarom eens geen heerlijk geurend theetje, om een overdosis cafeïne tegen te gaan? Zowel koffie als thee hebben onomstotelijke kwaliteiten, zolang je ze met mate nuttigt. Raak je moeilijk wakker, heb je spijsverteringsklachten of concentratieproblemen? Lees dan hier voor welk drankje je het beste kiest.

Thee is een kunst

Waar thee goed voor is

Van het Verre Oosten over Marokko tot het Verenigd Koninkrijk: de hele wereld houdt van thee. Thee maakt in heel wat landen volwaardig deel uit van de cultuur en tradities. Dat verklaart ongetwijfeld waarom dit het tweede meest gedronken drankje ter wereld is. Thee hydratheert. Groene thee heeft bovendien afdrijvende effecten. Verder helpen de antioxydanten die erin zitten tegen bepaalde ziektes. Thee is ook goed voor de spijsvertering, kalmeert ons lichaam bij stress en doet een te hoge bloeddruk dalen.

Maar hoe zet je thee?

Terwijl thee in sommige culturen een waar ritueel is, drinken wij een kopje thee eerder voor ons welzijn en gewoon omdat we het lekker vinden, dus niet echt als ceremonie of uit religieuze overwegingen. Om water aan de kook te brengen, raden we een waterkoker aan, meer bepaald een exemplaar met thermometer- en timeroptie om die twee cruciale aspecten van een lekker kopje thee te regelen. In de webwinkel van BLOKKER vind je waterkokers. Als het wat sneller moet gaan, kies je beter voor een theezakje. De perfectionisten onder ons verkiezen dan weer een theebolletje met de theeblaadjes en aroma's erin. De juiste temperatuur varieert naargelang de theesoort: zwarte thee bereid je op 80°C, groene thee tussen 70°C en 90°C. Lees de gebruiksaanwijzing op het doosje om te weten hoelang je de thee precies moet laten trekken. Zoetekauwen voegen graag suiker, honing, melk of kaneel toe aan hun drankje. Klassieke theesoorten zoals Earl Grey of Lipton vind je makkelijk terug in de supermarkt, zoals bij CARREFOUR. Hou je van bio en eerlijke producten, dan vind je zeker je gading in gespecialiseerde handelszaken. De thee is er iets prijziger. Daarom kun je thee vaak beter in grote hoeveelheden tegelijk aan te kopen. Je kunt thee immers lang bewaren. Wie echt op zoek is naar naar niet-alledaagse smaken, zal die zeker vinden tussen de mooie doosjes van Kusmi Tea, die bovendien overlopen van exotische aroma's.

Koffie, mokka, arabica, capuccino ...

Soorten en eigenschappen

De illustere zwarte bonen, beter bekend als koffie, worden overal ter wereld bij erg veel gelegenheden gedronken. Koffie heeft misschien niet de allerbeste reputatie, maar is onmisbaar bij het ontbijt of als pauze op het werk. Werk je te veel cafeïne naar binnen, dan kan dat allerlei nare bijwerkingen hebben: slapeloosheid, hoofdpijn, stress, onrust en zelfs een verslaving. Drink je koffie met mate, dan heeft cafeïne veel heilzame eigenschappen. Zo helpt cafeïne tegen astma, galstenen en hoofdpijn. Er zijn twee grote koffiefamilies: arabica en robusta. Beide categorieën samen bieden een gevarieerd smakenpalet waarin iedereen zijn of haar smaak terugvindt. Arabica bevat minder cafeïne en onderscheidt zich door subtiele en fruitige toetsen. Robusta heeft daarentegen eerder pittige en bittere accenten.

Wat denk je van een capsuletoestel?

Tegenwoordig zijn toestellen met pads of capsules erg in trek. Hét grote verschil met de klassieke filterkoffie: tijdswinst. Deze toestellen overtuigen inderdaad met hun efficiëntie en gebruiksgemak. De capsules zijn bovendien verkrijgbaar in ontelbaar veel smaken, dus afwisseling is verzekerd: latte, americano, macchiato, espresso ... Helemaal naar Starbucks gaan voor je perfecte koffie is verleden tijd. Op BOL.COM vind je alle toestellen waarmee je de lekkerste koffie zet, voor elk budget.