Dit eiland van de Balearen lokt elk jaar talloze toeristen die er komen om feest te vieren. Sites zoals TRAVELBIRD zijn talrijk en bieden promotionele reizen aan naar Ibiza. Het eiland lijkt wel gemaakt voor het amusement met zijn vele clubs, privéstranden en muziekfestivals van house, techno en elektro op de stranden. Zelfs al is het gemakkelijk voet aan land te zetten op Ibiza, je moet weten dat op het eiland een godin, Tanit genaamd, regeerde die besliste over het lot van de inwoners en de nieuw aangekomenen. Ontdek de weinig gekende legende van Tanit en haar vloek op het eiland Ibiza.

Tanit, de wraakgodin

De godin Tanit uit Carthago was de godin van de liefde en de vruchtbaarheid in de Romeinse mythologie. Ze draagt vele namen en men schrijft haar ook verschillende origines toe. Maar wat zeker is, is dat deze godin een wraakgodin was. Zij zou volgens bepaalde bronnen bedrogen zijn geweest door haar geliefde die ook niets minder dan een god was, of volgens andere bronnen werd zij gewoon verlaten door haar geliefde die in zee verdween en nooit nog is teruggekeerd om haar te zoeken. Zeker is dat ze bedrogen werd door haar geliefde en dat ze, om zich te wreken, een vloek legde op het eiland Ibiza: dat is de reden waarom, zodra een koppel voet zet op het eiland, de godin ze probeert uit elkaar te halen.

De vloek van Tanit

De ‘vervloekten’

Maar daar houdt de legende niet op. De vloek wil dat bepaalde nieuw aangekomen reizigers meteen in het kamp van de ‘vervloekten’ worden geplaatst, een groep mensen die door de godin voorbestemd worden om haar eindeloze haat te ondergaan: niet enkel blijven ze verstoken van elke amoureuze of zelfs vriendschappelijke relatie, maar ze krijgen op de koop toe nog een bijzonder kwalijke reputatie op het eiland, want de godin brengt zonder scrupules al hun intiemste details over hun privéleven aan het licht.

De ‘beschermden’

Het kamp van de ‘beschermden’, daarentegen zou bestaan uit mensen waarvan de godin beslist heeft om ze te beschermen, en waarvoor ze borg staat voor hun rijkdom en welvaart op het eiland. Tanit bepaalt het ritme van de folklore op het eiland, ondanks de ongunstige reputatie ervan. Velen die er zich wilden vestigen, maakten bijgelovig rechtsomkeer uit vrees deel uit te maken van de ‘vervloekten’ en zo alles te verliezen op Ibiza. Er bestaat op Ibiza zelfs een heilige grot die aan haar gewijd is, de ‘Cova des Culleram’. Hier werden tientallen vergulde standbeelden teruggevonden die nu in het museum Puig des Molins tentoongesteld worden. Maar de autoriteiten van Ibiza lijken eerder te spotten met de vloek dan deze ernstig te nemen en voedt de folklore van de godin Tanit tijdens het festival ‘Nachten van Tanit’, met theater, circus en dans voor liefhebbers van over de hele wereld. Het festival wordt van juni tot augustus gehouden en is het grootste culturele evenement op het eiland.