De tatoeagekunst krijgt steeds meer aanhangers. Toch denk je best goed na voor je eraan begint, want een tatoeage nemen is onomkeerbaar. Ze staat voor altijd in je huid gegrift. Wil je graag een persoonlijke tattoo? Dan moet je eerst een uniek, creatief design ontwerpen. De mogelijkheden zijn oneindig.  Eens je de tattoo hebt, komt het erop aan ze goed te onderhouden. Je wil immers dat ze er door de jaren heen mooi blijft uitzien. Volg gewoon onze tips en dan komt dat helemaal in orde.

Voor een optimale genezing

De zone reinigen

Wanneer de tatoeëerder klaar is met zijn werk, zal hij de huid errond grondig reinigen, een antibacteriële crème aanbrengen en de tatoeage bedekken met een gaasverband. Dat moet je gedurende minimum 2 tot 24 uur aanlaten. Je volgt best nauwgezet de aanwijzingen van je tatoeëerder. Hij/zij is een professional en zal je uitleggen hoe je je tattoo moet verzorgen. Om pijn en beschadiging te vermijden, verwijder je zachtjes het verband. Als het blijft kleven, helpt het om te deppen met lauw water. Zorg er altijd voor dat je je tatoeage verzorgt en reinigt in een propere omgeving. Was zachtjes je tattoo met een niet agressieve zeep met neutrale Ph en zuiver water. Vermijd de gevoelige zone van de tatoeage te besproeien met de douchekop. Laat ze drogen aan de lucht of dep ze lichtjes droog met een papieren doekje. Wrijven doe je beter niet want dat kan irritatie veroorzaken. Denk er ook aan dat er de eerste nacht vaak wat kleurvloeistof uit de tattoo vloeit. Wil je geen vlekken op je lakens, dan doe je best een katoenen shirt aan. Om de genezing te bevorderen raden wij je aan om tijdens de eerste maand, 2 tot 3-maal per dag een zalf met vitamine A en D op je tatoeage aan te brengen. De zalf zoals bacitracine of homeoplasmine vind je bij Arcofarma. De eerste week verschijnen er korstjes. Kom er niet aan maar laat ze op een natuurlijke manier loskomen.

Hydrateer en bescherm

Wil je een schitterende tattoo behouden? Dan is hydrateren het codewoord. Om je huid soepel te houden en te vermijden dat de inkt dof wordt, breng je er dagelijks bodybutter of bodymelk op aan. Bescherm je tattoo ook tegen te felle zonnestralen want anders verliezen de kleurpigmenten hun intensiteit. Voor je gaat zonnebaden, breng je er dus best zonnecrème met een hoge beschermingsfactor op aan . Ben je zwanger? Dan moet je nog meer aandacht besteden aan je tattoo. Vooral als die op de heupen, buik of borst aangebracht is. Deze lichaamsdelen zullen namelijk ronder worden en je huid zal zich uitrekken. Het risico bestaat dus dat de tattoo vervormt. Breng daarom voorzichtig een voedende balsem of een crème tegen zwangerschapsstriemen aan. Dat doe je vanaf het begin van de zwangerschap tot een maand na je bevalling, zodat je huid haar elasticiteit behoudt. Gebruik daarvoor de schoonheidsproducten van Clarins.

Het gevaar en risico dat je tattoo vervaagt

Bij de genezing van de tattoo zal je waarschijnlijk jeuk hebben. Probeer er zeker niet aan te krabben. Dat kan de wonde irriteren en infecteren. Vermijd ook te lang te baden of een hele namiddag aan het zwembad door te brengen. Langdurig contact met water op de gekwetste huid kan de tattoo beschadigen. Zoals hierboven al vermeld, vermijd je ook best blootstelling aan de zon. Blijf de eerste maand nadat je de tatoeage liet zetten onder de parasol. Intensief sporten is ook niet aangewezen tijdens de eerste weken. Bepaalde bewegingen kunnen de tattoo vervormen en zweten is slecht voor de kleur. Verder vermijd je best te spannende kleding tijdens de genezing van je tattoo want de vrijgekomen pigmenten en vloeistof kunnen afgeven op je kleding. Voor een optimaal genezingsproces laat je de wonde ademen. En, scheer de huid zeker niet vooraleer je tattoo volledig genezen is. Wil je meer inspiratie voor je volgende tattoo of wil je meer weten over de geschiedenis van deze kunst? Bestel dan het tattooboek bij Urban Outfitters.