Reizen is synoniem voor ontdekken en vrijheid, maar het is ook een uitstekende kans om nieuwe mensen te ontmoeten en, waarom ook niet, vriendschappelijke betrekkingen aan te knopen die vele jaren blijven voortduren.

Is het mogelijk op reis mensen te ontmoeten?

Uiteraard durven sommige personen omwille van hun schuchterheid er zelfs geen ogenblik aan denken nieuwe kennissen te maken tijdens hun reis. Toch is reizen gemaakt om te ontsnappen aan het dagelijkse leven en de zorgen te vergeten. Het is dus van het allergrootste belang kennis te maken met de mensen rondom je, of het nu toeristen zijn of de lokale bevolking om ervoor te zorgen dat je reis je verrijkt op zowel persoonlijk als op cultureel vlak.

Wees extravert!  

Hiervoor bestaan er enkele trucjes die je in staat stellen om makkelijk in gesprek te komen met mensen die je volledig vreemd zijn. Om te beginnen is het belangrijk dat als je contact wilt maken, de mensen met een glimlach tegemoet te treden. Verder is het eenvoudiger om een eerste contact te leggen met mensen die op dezelfde plaats logeren als jij. Je kunt de conversatie beginnen door te praten over het logies om uit te vinden wat deze mensen ervan denken, en bijvoorbeeld of zij de omgeving kennen. De conversatie ontspint zich dan natuurlijk, en stelt je in staat om jezelf voor te stellen, maar ook om meer te ontdekken over deze nieuwe personen. Als het klikt, kun je zelfs voorstellen om de avond samen door te brengen door hen uit te nodigen voor het diner of een avondje uit.

Aarzel niet om met de lokale bevolking te praten

De streek of het land waarheen je reist barst van de mensen die hun eigen gebied perfect kennen. Aarzel daarom niet om de plaatselijke bevolking aan te spreken en zo een cultuur te ontdekken die je volledig vreemd is. Je kunt deze mensen aanspreken door ze het adres van een goed restaurant te vragen of een leuke bar, maar je kunt ook kennis aanknopen tijdens activiteiten, een excursie bijvoorbeeld. Inderdaad, groepsactiviteiten zijn veel beter geschikt om nieuwe mensen te ontmoeten, omdat mensen dan makkelijker praten. Het feit een gezamenlijke ervaring te beleven smeedt automatisch banden.

Verrijkende ontmoetingen

Groepsuitstappen

Als je geen barrières meer rond je opwerpt en je elke dag volop van het leven geniet, is het veel eenvoudiger om nieuwe vrienden te maken. In bepaalde situaties is een eenvoudige glimlach samen met een ‘goeiemorgen’ ruim voldoende om een gesprek te beginnen. Anderzijds kan je opteren voor een groepsbezoek aan een monument of aan een stad om te praten met toeristen zoals jij of met plaatselijke mensen die je heel veel informatie kunnen geven over hun land en over hun gebruiken en tradities.

Enkele woorden zeggen in de plaatselijke taal

Als je met vakantie bent, mag je niet bang zijn mensen te benaderen uit vrees te worden weggestoten of verkeerd te worden begrepen. Om een eerste contact te maken is het dus van het allerhoogste belang je beste glimlach tevoorschijn te toveren, samen met een normaal gedrag om deze mensen niet af te schrikken door een te excentriek of te oppervlakkig gedrag. Trouwens, als je in een vreemd land reist, mag je niet bang zijn om te praten in de lokale taal, zelfs als je maar enkele woorden kent. De mensen zullen je sneller antwoorden en meer tijd nemen om met je te converseren. Zet daarom je schuchterheid en angst voor het onbekende beter opzij. Het is helemaal mogelijk mensen te ontmoeten gedurende een reis en thuis te komen met massa’s souvenirs in je hoofd, maar vooral met enkele nieuwe vrienden!