Heb je thuis nog brood liggen dat al enkele dagen oud is en weet je niet wat je er mee aan moet? Gooi het niet weg, want het is nog perfect bruikbaar! Er zijn tal van mogelijkheden om hard brood te gebruiken. Wil je duurzaam en zuinig leven, verwerk je oud brood dan in je dagelijkse recepten!

Enkele leuke recepten om uit te proberen

Oud brood omtoveren tot een gastronomische verwennerij, is perfect mogelijk. Laat gewoon je creativiteit de vrije loop! Hieronder geven we je een paar recepten waarmee je je voedselverspilling kunt beperken.

De klassieker: wentelteefjes of ‘verloren brood’

Verloren brood of wentelteefjes maken is DE manier om dat harde of oude brood toch nog te gebruiken. Meng 250 ml melk en 75 g suiker met drie eieren. Je kunt ook wat kaneel toevoegen aan het beslag als je dat lekker vindt. Week beide kanten van de sneetjes brood in dit mengsel en bak ze daarna eventjes in een koekenpan op middelmatig vuur. Serveer de wentelteefjes met seizoensfruit, om je kinderen nóg meer te doen watertanden.

Kaasfondue

Kaasfondue is een typisch wintergerecht op basis van warme, gesmolten kaas, dat wordt gegeten met kleine stukjes brood. Het brood is idealiter wat hard, zodat het zachter wordt wanneer het in de hete kaas wordt gedopt. Oudbakken brood is daarom een goed excuus om te genieten van dit overheerlijke winterse gerecht! Als je bij MEDIAMARKT een fonduemachine bestelt, wordt die de volgende dag al aan huis geleverd.

Italiaanse bruschetta’s

Ook voor ons laatste recept, Italiaanse bruschetta’s, gebruiken we hard brood. Snijd het harde brood in sneetjes, wrijf deze in met een teentje knoflook en sprenkel er wat olijfolie op. Vervolgens garneer je de sneetjes met ingrediënten en specerijen naar keuze, bijvoorbeeld tomaat, mozzarella of Italiaanse charcuterie. Nu hoef je de bruschetta's alleen maar even in de oven te zetten en ze zijn helemaal klaar om op te eten. Heerlijk!

Hoe kun je je oud bood verder nog gebruiken?

In plaats van oud of hard brood gewoon zo op te eten, wat niet zo heel lekker is, kun je het ook een nieuwe vorm, textuur of bruikbaarheid geven. Hier geven we je drie manieren om oud brood in je dagelijks eetpatroon te integreren - op een overheerlijke manier!

Transformeer oud brood in vers brood

Hier is een simpele truc die oud brood weer een zacht en vers karakter schenkt. Houd je stokbrood enkele seconden onder water om het gelijkmatig te bevochtigen, en bak het zo’n tien minuten lang in de oven. Het water in combinatie met de warmte zorgt ervoor dat het broodkruim zijn zachtheid terugkrijgt en je stokbrood is weer als vers! Eet het op zodra het uit de oven komt.

Maak er paneermeel van

In plaats van industrieel bereid paneermeel te gebruiken, kun je het ook zelf maken. Plaats je broodresten in een blender en mix totdat je een poederachtige substantie verkrijgt. Als je zelf nog geen mixer hebt, kijk dan eens rond op PHILIPS of COLLISHOP, die af en toe tot wel 30% korting geven op dit soort artikelen! Zelfgemaakt paneermeel is gezonder en werkt minstens even goed als paneermeel uit de winkel om gepaneerde vis of zelfgemaakte nuggets te maken.

Croutons voor in de soep

Je kunt ook croutons maken van hard brood. Croutons maken is erg makkelijk, je snijdt het brood eerst in kleine blokjes - voor meer smaak kun je ze inwrijven met wat knoflook. Wentel ze dan in wat olijfolie voordat je ze even in de oven bakt. Je kunt je croutons serveren in de soep, of in een lekkere salade. Tot slot kun je oudbakken brood ook aan de vogels in je tuin geven. ‘s Winters stellen ze dit dubbel en dik op prijs! Er zijn zo veel manieren om oud brood toch nog te gebruiken, dat je in feite geen enkel excuus hebt om dit soort van verspilling níet tegen te gaan!