Heb je net een SLR-fototoestel gekocht of gekregen? En weet je niet hoe je het bedient? Lees dan om te beginnen de handleiding. Leuk is dat misschien niet, maar je vind er wel alle technische eigenschappen van je apparaat in terug. In dit artikel vind je de basisprincipes voor de beginner.

Een goede start met de basisprincipes van de fotografie

Of het nu een CANON of een ander merk is, je moet afstappen van de gewoonte dat alles automatisch gaat. Anders krijg je dezelfde clichés als met een compact fototoestel. Maar daarvoor moet je wel een aantal begrippen onder de knie hebben. Je vindt hier alvast een aantal basisprincipes die goed van pas zullen komen.

Diafragma, ISO-gevoeligheid en sluitersnelheid

Het diafragma is het lenselement dat de hoeveelheid licht regelt die de film of sensor bereikt. Dit is de "pupil" van je lens. Het wordt gekwantificeerd met dit type informatie: f/2.8, f/4.0 of f/8. Simpel gezegd, hoe lager het getal, hoe meer licht er door het objectief binnendringt. De sluiter is een deel van het objectief waarmee je kunt bepalen hoelang de film of de sensor belicht wordt. Kortom, het is het element dat de belichtingstijd zal regelen. De ISO gevoeligheid komt overeen met de gevoeligheid aan het licht van de sensor of van de film. Hoe hoger de ISO, hoe hoger de lichtgevoeligheid is.

Onderlinge afhankelijkheid en scherptediepte

Alle begrippen die we vermeld hebben, zijn van elkaar afhankelijk. Als je één instelling wijzigt, beïnvloed je een andere. Daar hou je best rekening mee om onaangename verrassingen te voorkomen. Om een goed resultaat te krijgen, heb je voldoende licht nodig. In functie daarvan zal je de sluitertijd, de ISO gevoeligheid en het diafragma op elkaar moeten afstellen. Zo krijg je een beeld met een goede belichting. Wat is de scherptediepte? Dat is het verschil tussen het voor- en achterplan van het beeld. De scherptediepte varieert als je een van de eerder vermelde parameters aanpast. Het zijn dus de de scherpe en vage delen die je op je foto's ziet.

Het fototoestel juist vasthouden

 Wil je een goed fotograaf worden? Dan leer je van bij het begin best de juiste bewegingen. Je ontdekt hier hoe het moet.

Wat doe je eerst?

Zoals eerder vermeld, lees je best eerst de handleiding. Kijk ook even na hoe je het toestel moet vasthouden: het is immers geen compact camera! Hou met je rechterhand het toestel stevig vast en zet je je wijsvinger op het objectief. Met je linkerhand ondersteun je het objectief. Koop zeker ook een beschermingstas voor je toestel bij ART & CRAFT. Begin met de automatische modus om de verschillende functies van het toestel te ontdekken: wijzig één instelling per keer om de verschillen te observeren en de instellingen te begrijpen. Gebruik niet te veel je flitser want die is vaak van lage kwaliteit en complex om te beheersen.

Tips voor succesvolle foto's

Met een foto creëer je zelf een compositie. Zet je op dezelfde hoogte als datgene wat je fotografeert om hetzelfde oogpunt te hebben. Je onderwerp hoeft niet in het midden van de foto te staan. Denk aan de achtergrond. Het zou jammer zijn om een mooie familiefoto te nemen met een vuilniswagen op de achtergrond. En tot slot, neem regelmatig en zo veel mogelijk foto's. Het geheim zit erin je oog te trainen en de verschillende parameters te beheersen. Je hebt nu de basisprincipes van de fotografie in handen. Neem je SLR camera overal mee. Zo kan je vaak trainen en word je al snel een fervent fotograaf. Zodra je foto's gemaakt zijn, overweeg dan om ze te printen op een kwaliteitsdrager. Met ALBELLI bijvoorbeeld, om niets van de schoonheid van je foto's te verliezen.