Reizen kost veel geld. Dat weten we allemaal. Misschien overweeg je daarom wel te vertrekken met een Working Holiday Visum. Wat dat precies inhoudt, ontdek je hier. Natuurlijk kan je tegenwoordig al behoorlijk goedkoop op vakantie vertrekken. Touroperators zoals Travelbird of Neckermann hebben een mooi en betaalbaar aanbod. Maar een land echt goed leren kennen, de lokale bevolking ontmoeten, kennismaken met een nieuwe cultuur en op die manier je cv en netwerk een boost geven, dat doe je niet meteen met een korte vakantie. Precies daarom kan je overwegen je gewone toeristenvisum in te ruilen voor een Working Holiday Visum. 

Behoor jij tot de doelgroep?

Ben je tussen de 18 en de 30 jaar oud, heb je je studies afgerond en wil je vooraleer je de stap naar de arbeidsmarkt zet graag de wereld zien? Dan is een werkvakantie echt iets voor jou. Je kies je project best zorgvuldig uit want het blijft natuurlijk essentieel dat je het land van je keuze kan verkennen en ontdekken. Het werk dat je ter plaatse doet, moet je daartoe in staat stellen. Het Working Holiday Visum (WHV) biedt je de mogelijkheid zo’n project te vinden. Even terzijde, in Franstalig België spreekt men niet van een WHV maar van een VVT (Visa Vacances –Travail). 

Hoelang blijf je weg?

In de meeste landen kan je maximaal één jaar verblijven. Je kan dan jobs aannemen en tegelijk het land uitgebreid verkennen. Met dit soort visum kan je gedurende twaalf maanden in- en uitreizen maar het is niet hernieuwbaar. Voor Singapore is het visum slechts 6 maanden geldig. 

Waar vraag je het visum aan?

Een Working Holiday Visum is essentieel voor jongeren die tijdens hun vakantie willen werken. De aanvraag doe je bij de ambassade van het land waar je naartoe wil. 

Kom jij in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een WHV moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo kan je dit visum maar één keer aanvragen. Het mag dus niet om een vernieuwing gaan voor hetzelfde land. Verder mag je ook geen kinderen meenemen. En je hebt een geldig Belgisch paspoort nodig. Andere voorwaarden zijn: een geldig retourticket bezitten en over voldoende financiële middelen beschikken om bij aankomst rond te komen (zo’n 2000 tot 4000€, afhankelijk van het land van je keuze). Verder moet je ook volgende documenten kunnen voorleggen: 

Een motivatiebrief en een cv.

Een medisch certificaat en een attest van goed gedrag en zeden (een uittreksel uit het strafregister)

Een bewijs van een ziekteverzekering en repatriëringsverzekering zoals je die kan afsluiten bij onze partner Partena-Ziekenfonds.

Formaliteiten bij aankomst Ter plaatse zal je dan een werkvergunning moeten opstellen. Daarbij zal je werkgever je helpen. Denk er wel aan dat je daar niet kan genieten van de sociale zekerheid. Je hebt geen recht op ziekte-uitkering of werkloosheidsvergoeding. 

Welke landen komen in aanmerking?

België heeft een bilateraal akkoord voor een Working Holiday Visum met vijf landen: Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Taiwan. Je dient je aanvraag best op tijd in want het aantal visa dat wordt afgeleverd is beperkt. Voor Canada zijn er 750 plaatsen, voor Taiwan en Zuid-Korea zijn er 200 plaatsen. Voor Australië en Nieuw-Zeeland is het aantal onbeperkt. Hou je van avontuur? Dan weet je nu uit welke landen je kan kiezen. Nog een goede raad. Vertrek alleen als je echt gemotiveerd bent en zorg ervoor dat je voor je vertrekt goed weet wat je gaat doen bij aankomst. Spijker ook je talenkennis bij zodat je je al wat uit de slag kan trekken als je arriveert. Praktische informatie vind je op: (hieronder een lijstje met sites aangepast aan de Nederlandstalige versie) https://working-holiday-visas.com/belge https://www.viw.be/nl/working-holiday https://www.gostrange.be/ https://travels.kilroy.be/tours-activiteiten/working-holiday