We hebben allemaal massa’s tijd gespendeerd aan het lezen van geschiedenisboeken en we hebben geprobeerd alles te begrijpen en te onthouden. Maar het meeste zijn we alweer vergeten… Als je nu eens probeerde de geschiedenis te begrijpen door op reis te gaan naar die mythische plaatsen, samen met je vrienden of kinderen??

Frankrijk: terug naar de verre geschiedenis

Reims: in de sporen van Clovis

Vertrekkend vanuit Dommery, kan je het Merovingische tijdperk herontdekken, te beginnen met een bezoek aan de Eglise Sainte Marie Madeleine waar Clovis werd bekeerd. Dan gaat het uiteraard naar de kathedraal van Reims waar hij gedoopt werd in het jaar 498 en daarna richting Soissons waar je alles wordt verteld over de gebroken vaas. Tip voor wandelaars die gek zijn op deze historische periode: Er bestaat een speciale Clovis route van Vouillé naar Tours Mirandes, op enkele kilometer van Soissons waar je de geschiedenis op maat kunt herontdekken. Om naar Reims te reizen, raden we je de BLABLACAR carpooling aan.

Aguilar: het tijdperk van de Katharen

Ook dit is een thematische wandeling, te beginnen vanaf het kasteel van Aguilar tot bij dat van Montségur waar je de geschiedenis van de Katharen uit de 12e eeuw ontdekt. Dicht bij Carcassonne kan je dit bezoek, dat diep in de geschiedenis verankerd ligt, vervolledigen met een onvergetelijke beklimming van de zogezegde ‘onneembare’ rotsen… Vergeet ook niet het fort van Quéribus en de cirkel is rond. Je bezoekt dit alles in groene, afwisselende, natuurlijke landschappen.

Louveciennes: op 20 km van Parijs

Ben je slim en heb je ongelooflijk veel geluk, dan kan je misschien een oogje werpen op dit door een rijke anonieme bezitter onlangs gerenoveerde kasteel. Hij liet het helemaal herbouwen in de oorspronkelijke stijl en dat is naar verluidt het duurste project ter wereld (275 miljoen Euro). Franse tuinen, historische fresco’s, geschilderde plafonds, geheime kamers, salon onderaan de slotgracht onder een glazen bokaal te midden waar de vissen zwemmen die zich de koning te rijk wanen. Zijn er nog vragen? Parijs is gemakkelijk bereikbaar met de THALYS. Vandaar neem je een lokaal treintje naar Louveciennes.

De 20e eeuw: nog heel duidelijke restanten

Oostenrijk: en Mozart?

Van Salzburg, de geboortestad van Mozart, reis je langs de merenregio van Salzkammergut waar je niet minder dan 76 diepe meren met helder water vindt, doorheen ongelooflijke, groene valleien en kleine karaktervolle dorpjes. Niet te missen is een klein oponthoud in Bad Ischl waar Franz-Joseph graag even kwam verpozen. Je kunt er de ‘Kaiservilla’ bezoeken waar Franz-Joseph prinses Sissi het hof maakte.

Noord-Frankrijk: de frontlijn

Je vindt hier tal van officiële routes die honderd jaar later de herinnering levend houden aan de oorlog van 1914-1918. Je vertrekt vanuit Ieper en gaat verder door Vlaanderen naar Picardië. Als herdenking aan de 1e Wereldoorlog kan je in de voetsporen van de soldaten stappen en de indrukwekkende sites bezoeken die getuigen van deze oorlogsperiode.

Polen: in het spoor van de Shoah

Zij die het hart op de juiste plaats hebben, die inzicht wil krijgen in de tragedie van de Tweede Wereldoorlog, of die wil herdenken … Er bestaan Herdenkingsroutes die leiden langs Auschwitz Birkenau, Majdanek, Sobobor, Chelmno en Treblinka. Opgelet: dit wordt niet aangeraden voor jonge kinderen. Er bestaan tal van andere bestemmingen waar je de geschiedenis kunt herbeleven met je kinderen, je leerlingen of je vrienden. Focus je gewoon op je wensen en je tijdperk! Nu is het aan jou om in het voetspoor te treden van een belangrijk iemand of om ons de sleutelmomenten van de geschiedenis te doen herbeleven! Aarzel niet om je ‘terug naar het verleden’ momenten met ons te delen!