Je denkt vaak dat reizen een luxe is, een soort levensideaal dat voorbehouden is aan de elite, aan geslaagde carrièremensen, aan eenzaten die het systeem verwerpen. Wel, je moet weten, als je het al nog niet wist, dat reizen in werkelijkheid gemakkelijk is, maar ook dat het van het allerhoogste belang is om ten minste een keer per jaar van omgeving te veranderen, al was het maar voor een weekje ergens niet ver weg. Twintig jaar geleden moest je de juiste adressen kennen en reisagentschappen raadplegen, wat de zaak er niet eenvoudiger op maakte. Vandaag de dag is een toplogies vinden tegen een prijsje en de volgende dag al vertrekken mogelijk dankzij het internet. Hier volgen enkele manieren om goedkoper te reizen, je slag te slaan en het land te zien.

Aarzel niet om last minute te reizen

In de eerste plaats moet je altijd je ogen openhouden voor goede deals, die door de verkopers steevast worden aangeboden buiten het seizoen. Websites zoals LASTMINUTE zijn gespecialiseerd in onweerstaanbare aanbiedingen die gewoonlijk slechts enkele dagen voor het begin van de voorgestelde huurperiode opduiken. In dit geval ruil je het comfort van de voorbereiding op voorhand en de zekerheid van de plaats waar je heen zult reizen in tegen de opwinding van een reis die je op het laatst nippertje in elkaar bokst en voor dat gevoel van iets te zullen ontdekken. Bovendien is het minder duur. Deze manier van reizen is uiteraard niet voor iedereen geschikt, maar het kan geen kwaad om zodra je vakantie dichterbij komt een oogje open te houden op deze websites. Je er zelfs, wie weet, de vakantie van je leven op vinden.

Of je kunt net van tevoren boeken

Je kunt het tegenovergestelde doen en TripAdvisor lang van tevoren raadplegen en er alle opties voor logies en de reizen naar de streek die je wilt bezoeken de revue te laten passeren. Het interessante hier is dat je precies weet waar je terecht zult komen, en dat je er zeker van kunt zijn dat je hierbij de beste deal afsluit. TripAdvisor laat toe een vergelijking te maken tussen prijzen en opties. Precies dit is wat je doet met deze vergelijkingsmachine. Aangezien dit tool gratis is, is het enige dat je investeert, je eigen tijd die nodig is om je vinger te kunnen leggen op de bestemming van je dromen. Maar deze opoffering van tijd kan de nodige vruchten afwerpen.

Goedkoper transport

Wie vakantie zegt, zegt ook verplaatsing. Dit kan evident lijken, maar goede plannen maak je niet alleen over de bestemming. Je kunt altijd een zaakje doen door voor het juiste transport te kiezen. Ook hier zal het internet je opzoekingen er makkelijker op maken.

De auto

Om te beginnen is er de auto. Als dit de kost van het reizen kan verminderen, aarzel dan niet om voor gratis oplossingen zoals autostop te kiezen. Dit kan inderdaad een originele en amusante manier zijn om je te verplaatsen … Maar je kunt ook een dag verloren zien gaan met het kijken naar al die auto’s die je zomaar voorbijrijden of je kunt stranden op vijftien kilometer van waar je wou arriveren. Autostop is in feite voltooid verleden tijd geworden sinds de opkomst van het carpoolen, vooral zoals deze formule, voortgestuwd door BLABLACAR. Dit is een must die gebruikszekerheid biedt voor wie zijn vervoerkosten wil drukken door anderen mee te nemen of voor reizigers op zoek naar goedkope en toffe opties.

De trein

Wat de trein betreft, is het uitkijken naar de kortingen die worden aangeboden om naar de regio van je keuze te sporen. Het gebeurt dikwijls dat op bepaalde trajecten, vooral tijdens bepaalde uren bijzonder hoge kortingen worden aangeboden. Denk eraan inlichtingen in te winnen. De trein is een goedkoop alternatief tegenover de auto als je alleen of met twee reist en als je bestemming zich in het binnenland bevindt. Als je nog geen 27 bent en je kiest om binnen Europa te reizen, kan INTERRAIL een echt goedkope oplossing zijn.

In eigen land of in het buitenland reizen is niet zomaar voor iedereen weggelegd, want er hangt uiteraard een prijskaartje aan vast. Toch bestaan er enkele trucs die je tegen lage kostprijs laten reizen terwijl je toch een onvergetelijke vakantie beleeft vol ontdekkingen en ontspanning.

De basistrucs om goedkoop te reizen:

Allereerst is het van het hoogste belang om de bestemming van je keuze te vinden om enkele maanden van tevoren de prijzen van de vliegtuigtickets te kunnen vergelijken met AIRSTOP, alsook de hotels en de autohuur. Bovendien zijn bepaalde reizen veel goedkoper als je er tijdens het laagseizoen heen reist in plaats van tijdens het toeristische hoogseizoen zoals in juli en augustus en ook januari en februari, wanneer de tarieven voor een vliegtuig- of treinreis vaak schandalig hoog liggen. Bepaalde bestemmingen zijn meer toeristisch dan andere, wat betekent dat de prijs voor hotels en maaltijden er hoger liggen dan in een minder gekende stad die daarom minder gewild is bij vakantiegangers.

Vergelijk de vluchtprijzen

Om goedkoop te reizen, is het dus essentieel eerst je bestemming te kiezen en dan de vliegtuigtickets te vergelijken op de gespecialiseerde websites om te kiezen welke maatschappij jou het beste prijsaanbod zal maken voor wat zij aanbiedt. Daarna is het belangrijk om je hotel van tevoren te reserveren via sites zoals HOTELS.COM zodat je niet de volle hoge prijs hoeft te betalen als je ter plaatste bent.

Logeren bij iemand lokaal?

Om nog een beetje meer te besparen op je logies kun je ook opteren voor een onderkomen bij een plaatselijke inwoner, wat je meteen toelaat om je volledig onder te dompelen in de plaatselijke gemeenschap en zo hun cultuur en de voor jou onbekende tradities te ontdekken.

Vermijd te frequente verplaatsingen:

Als je in een grote stad bent, kan je je reis het beste organiseren door van tevoren de plaatsen uit te kiezen die je wilt ontdekken. In functie hiervan kan je een van je ‘ontdekkingsdagen’ wijden aan het uitstippelen van een parcours dat je langs de niet te missen plaatsen zal brengen, en dit bij voorkeur te voet. Dit vermijdt dat je geld moet uitgeven voor een taxi, of een bus- of metroticket. Bovendien kan je zo je tijd nemen om te genieten van het uitzicht op de gebouwen om je heen en waarom niet, om plaatsen te ontdekken die minder gekend zijn bij toeristen zoals winkels met plaatselijke goederen of lokale gastronomie.

Picknicken om te besparen

Nu we het toch over eten hebben: je kunt ook flink wat uitsparen door te kiezen voor picknicks waarbij je je ingrediënten aankoopt op bijvoorbeeld de internetsite van CARREFOUR, of voor lokale restaurants waar de menu’s dikwijls goedkoper zijn dan in de grote restaurantketens. Bovendien kun je ook opteren voor het huren van een appartement of een studio met een kitchenette zodat je zelf kunt koken, wat betekent dat je je eetbudget helemaal in de hand hebt. Uiteraard is reizen met verschillende mensen samen DE ideale oplossing om je budget zoveel mogelijk te verlagen. Indien dit jou aantrekt, kan je ook kiezen voor huizen- of appartementenruil zodat je tijdens je reis over volledig gratis logies kunt beschikken!