Gezond leven is trendy. We letten steeds beter op wat we eten, proberen schadelijke invloeden te beperken en doen er alles aan om om fit te blijven ! Onze voeding speelt daarin natuurlijk een belangrijke rol. En precies daarom kan een detox-kuur je helpen om het evenwicht in je lichaam te herstellen en je stukken beter te voelen.

Het ABC van de geschikte voedingsmiddelen

Wat betekent detox nu eigenlijk? Met detox-voedingsmiddelen help je je lichaam om zich te bevrijden van de opgestapelde toxines en vetten. Het zijn immers deze stoffen die het lichaam kwetsbaar maken, de vertering bemoeilijken en vermoeidheid veroorzaken. Na een nachtje doorzakken of een avondje tafelen wil je al die overvloed liefst terug kwijtraken en het systeem terug in evenwicht brengen. Dat doe je met de juiste voedingsmiddelen. Die zorgen ervoor dat je snel weer in optimale conditie bent.

Groenten en fruit

Het allerbeste detox-voedingsmiddel blijft de citroen. Deze vrucht zit boordevol vitamine C en potassium en bevordert zowel de eliminatie van toxines als van vetten. Genoeg citroenen gebruiken levert je dus heel wat voordelen op. Nog altijd in de categorie van de citrusvruchten heeft ook de pompelmoes een gunstige werking op cholesterol en diabetes. Ze draagt op die manier ook bij aan een goede werking van het hart. Verder is er ook de kiwi. Deze helpt tegen het verouderen en bevordert de darmtransit. Bij de groenten helpt de komkommer - die bestaat uit antioxidanten en vezels - om toxines uit het spijsverteringsstelsel te krijgen. Wil je niet alleen detoxen maar ook gewicht verliezen dan wordt de artichok je nieuwe vriend. Deze werkt hongerstillend, bevordert de vernieuwing van de cellen en zuivert het lichaam dankzij de eliminatie van urinetoxines. Ook bieten, broccoli en bloemkool kunnen je helpen je lichaam te bevrijden van giftige stoffen.

De mirakelkracht van planten

Ook planten zijn je bondgenoot als het op detoxen aankomt. Gember bijvoorbeeld, vergemakkelijkt de vertering en geeft verlichting bij misselijkheid of winderigheid. Bovendien heeft het een gunstige werking op de bloedsomloop en helpt het tegen krampen. Ook muntbladeren zijn goed voor de vertering en helpen bij maagpijn. Nog zo’n mirakelplanten zijn kaneel en kruidnagel. Allebei spelen ze een cruciale rol als je je lichaam wilt ontgiften. Tot slot zitten ook liefhebbers van look op het juiste pad. Look is ideaal in al je gerechten omdat het de aanmaak van witte bloedcellen bevordert en toxines elimineert.

Detox receptideetjes

Nu je alles afweet van de ontgiftende voedingsmiddelen, ga je natuurlijk graag zelf aan de slag. Wij hebben alvast enkele lekkere, zuiverende en gemakkelijke recepten voor je verzameld.

Detox water

Detox water is helemaal in. Logisch ook als je weet dat het niet alleen een weldaad is voor je lichaam maar ook gewoon heel lekker. Het eenvoudigste detox water bereid je door een halve citroen uit te persen in een glas water. Simpel én efficiënt. De citroen vergemakkelijkt de vertering, verbrandt de vetten en beperkt de zin in snacks na de sport of in tussendoortjes in het algemeen. Wil je een 100% detox drankje? Meng dan komkommer, limoenen, gember en munt in mineraalwater en laat het infuus de hele nacht trekken. Perfect voor een sterke ontgifting. Om je drankje te bewaren, kies je best voor een speciaal ontworpen detox waterkan zoals je die vindt op La Redoute. Denk er ook aan je detox drankje op te drinken binnen de 24 uur; anders verlies het zijn kracht.

Bouillon en thee

Water is cruciaal in een detoxkuur. Per dag moet je minimaal 1,5 liter water drinken en dan heb je natuurlijk graag wat afwisseling. Soep is een ideale afwisseling. Soep van selder, wortelen, artichokken en kool helpt je om je lichaam te ontgiften. Maar ook witte en groene thee hebben een heilzame werking. Haal de theepot dus maar boven ! Natuurlijk kies je voor al deze receptjes best voor bio-ingrediënten. Je vindt een uitgebreid aanbod op Cirkle, een onderneming met een innoverend concept.