Niets leuker dan een uitstapje met de fiets om te genieten van een portie verse lucht! Europa heeft een rijk patrimonium en biedt vele routes, wegen en paden van hoge kwaliteit. De uitzichten, de groene paden en het reliëf zijn afwisselend. Je kan er alleen of met het gezin op uit trekken, in en rondom België.

1/ Duitsland en Oostenrijk: de Donau met de fiets

De fietsroute langsheen de Donau is ongetwijfeld één van de meest fascuberebde in Europa. Met vertrek vanuit Passau (Duisland), bereikbaar met de NMBS, « de stad aan drie rivieren », kun je op de fiets langsheen de blauwe rivier in alle rust een verbazingwekkend patrimonium ontdekken van versterkte forten, kleurrijke dorpjes, … Wie van het avontuur houdt, kan kiezen voor de route die Passau met Wenen verbindt, een bewegwijzerde route die je doorheen verschillende betoverende wouden en andere adembenemende streken leidt zoals Wachau, één van de beroemdste wijnstreken van Oostenrijk met 1 448 hectares wijngaarden. Opgelet: reken op 8 dagen om deze tocht af te fietsen.

2/ Frankrijk: ontdekkingsparcours langs de Rhône

Van familievriendelijke paden tot experimentele parcours: de Via Rhône biedt een gamma toegankelijke fietsroutes aan langsheen de Rhône. De start aan de oevers van het Léman meer (Zwitserland) is ideaal alvorens de wegen van Lyon te vervoegen waar je tal van verbluffende landschappen, ravijnen en moerassen aantreft. En liefhebbers die uitkijken naar nog meer, kunnen dit parcours verlengen tot aan de stranden van de Middellandse Zee. Maar in dat geval voorzie je best enkele dagen om doorheen de prachtige steden Valence en Avignon te kunnen slenteren.

3/ België: de Vlaamse paden

Als er íets zeker is, dan is het wel dat België prachtige uitstappen op elk vlak aanbiedt. Haar rijke patrimonium is een ware uitnodiging om te genieten van talrijke ontdekkingstochten. Tussen Brussel en Brugge kan je een ommetje maken naar Mechelen om er te genieten van de historische gebouwen. Of je kan het avontuur opzoeken langsheen de Rupel en de Schelde. Brugge tenslotte, en haar kleine folkloristische dorpje, Lissewege, biedt je een relaxerende route aan langsheen de kanalen die je helemaal tot in Den Haan brengen, een badplaats waar je een rustige en revitaliserende ambiance vindt. Je vindt alle nodige materiaal bij de dichtstbijzijnde DECATHLON.

4/ Nederland: hier fiets je fiets

Hier wachten je tal van leuke verrassingen! Om een voorbeeld te geven: vertrekkend vanuit één van de weelderigste natuurparken van Nederland, De Hoge Veluwe, voeren de wegen je naar Nunspeet, een plattelandsstadje met een betoverende charme. Nog andere steden zijn trots op hun overvloedige aangename fietsroutes. Er is bijvoorbeeld Amersfoort, dat het voordeel heeft dat het vlakbij een ongelooflijk goed bewaarde fortificatie ligt: de Naarden-Vesting. Je kunt ook genieten van het nationale park De Weerribben, tussen Lemmer en Zwartluis, een ideale plaats om de kinderen mee naartoe te nemen voor een originele gezinsuitstap. Vergeet niet dat regelmatige fysieke inspanning belangrijk is voor een goede conditie. Flink bewegen met de hele familie, en dan nog in een aangenaam kader, is een uitstekende gewoonte … Alles wat er nu nog overblijft, is op je fiets springen en de mooiste paden van Europa gaan ontdekken.