Je trekt je mooiste witte kleren aan, je tooit je met een rood halsdoekje en gordel (dat vind je allemaal makkelijk bij bijvoorbeeld ZALANDO), en je bent klaar voor de Fiestas de San Fermín in Pamplona. De festiviteiten worden van 6 tot 14 juli georganiseerd, en zijn daar even belangrijk als karnaval voor Rio of de bierfeesten voor München. Als je deel wilt uitmaken van de drie miljoen mensen die de stad bezoeken tijdens deze negen dagen, leggen we je even uit wat je daar mag verwachten.

Geschiedenis: een mooi middeleeuws verhaal

Wie was de heilige Fermín?

San Fermín, de patroonheilige van de streek rond Navarro, is het symbool van deze feesten. Hij leefde tijdens de 4e eeuw en was de zoon van een Romeins veldheer in Pamplona.  Hij werd gedood door de heersers van Amiens toen hij de diocese van diezelfde stad leidde bij de aanvang van het christenen.

Van wanneer dateren deze feesten?

De eerste feesten werden reeds tijdens de middeleeuwen gehouden. Het waren handelsmarkten waar de boeren en de handelaars elkaar ontmoetten. Na verloop van tijd werden er stilaan andere festiviteiten zoals theateroptredens en stierengevechten aan toegevoegd. Dat was het begin van een mooie geschiedenis…

De feesten: bereid je reis voor

Waar slapen?

Als je wat geld wilt besparen en wilt vermijden dat je teveel besteedt, dan is de jeugdherberg het ideale logement voor de feesten van San Fermin. Op BOOKING.COM springen drie jeugdherbergen in het oog; de eerste, dicht bij het centrum, is ideaal gesitueerd voor het feest. Het Hemingway Hostel biedt een gezellige sfeer en een goed ontbijt aan! Het tweede is het Aloha Hostel met een terras op het dak dat je geweldig zult vinden op mooie dagen. Bovendien kan je hier de hele dag door genieten van gratis koffie en thee! De laatste is de Casa Ibarrola waar het verschil wordt gemaakt door het moderne concept. Iedereen heeft hier zijn kleine cel en daar de nacht doorbrengen moet je ooit eens hebben gedaan.

De Chupinazo

Op het ritme van populaire liederen markeerde deze eerste activiteit het begin van de feesten. Iedereen zingt uit volle borst dat zij Pamplonezen zijn en roepen San Firmín aan! Dan wordt de sjaal rond de hals geknoopt.

De Encierro

Dit is uiteraard het meest bijgewoonde evenement van San Firmín. Miljoenen mensen maken de verplaatsing om dit bij te wonen, maar het is wel een zeer gevaarlijke activiteit … De encierro vindt plaats op 14 juli om 8 uur. Een echte wervelwind van stieren wordt losgelaten in het centrum van de stad. Het doel? Lopen, lopen en nog eens lopen om niet op de horens te worden genomen! Adrenaline en gegiechel gegarandeerd! (maar ook koud zweet…)

De Corrida

De stierengevechten vinden gedurende de festiviteiten elke namiddag plaats om 18u30. De arena’s van Pamplona zijn trouwens na die van Madrid, de tweede grootste van Spanje. Vergeet niet om foto’s te nemen. (Je vindt toffe fototoestelletjes goedkoop bij PIXMANIA). Klein minpunt: de corrida’s zijn het slachtoffer van hun succes en de plaatsen zijn snel uitverkocht. Wees er als de kippen bij! Bovendien kan je elke avond genieten van een vuurwerkwedstrijd en van feeërieke straten onder het gezang van de inwoners van Pamplona. Je hebt ook de gelegenheid om de reuzen te zien; zeer grote houten standbeelden die koningen en koninginnen voorstellen. Deze Kilikis zijn angstaanjagende personages die de kinderen bang maken. De vijf cabezudos hebben reuzengrote hoofden!