Je kan er uren zitten in de rust van een rivier of opgaan in de kracht van een waterval. Zo fascinerend, zó relaxerend zijn ze. Hier kan je van op aan: het zijn unieke natuurspektakels! Hier volgt een inventaris van de mooiste watervallen ter wereld.

In Afrika: mooie waterglijbanen

De Dunn waterglijbanen: in de Caraïben

Deze watervallen zijn de belangrijkste bezienswaardigheid van Jamaica en die moet je dus hebben gezien! Dicht bij de rivier Ocho Rios, bieden ze de bezoekers een fascinerend schouwspel. Natuurlijke zwembaden, glijbanen, ongelooflijke watervallen … Je kunt ze zelfs beklimmen, en dat is slechts één van de activiteiten die je hier krijgt aangeboden, maar een waarvoor je wat moeite moet doen. Tip: vergeet je badpak en je handdoek niet! Klein minpunt: de toeristische impact is hier vrij groot en bederft een beetje de natuurlijke kant, wat je bij aankomst meteen opvalt.

De Victoriawatervallen: op de grens van de drie Z-ten

Deze watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe op de Zambezi-rivier behoren tot de meest indrukwekkende ter wereld. Ze storten bijna 2 km naar beneden! Liefhebbers van dit immense spektakel? Het is zelfs mogelijk om ze bezoeken met de voeten in het water aan de Zambia-kant, of als je een foto voor de watervallen wilt, kan je een selfie nemen vanuit Zimbabwe.

In Europa: kalmte en rust

De zwembaden van Pamukkale: het enige wat je wilt is erin te springen

Door de witte kleuren lijken ze op gletsjers. Deze natuurlijke zwembaden vol intense rust vind je in Turkije … De naam Pamukkale betekent niet zomaar ‘kasteel van katoen’ in het Turks. Het zijn warmwaterbronnen waarin je kunt baden! En als je naar Pamukkale gaat, is de oude stad Hierapolis de ideale plaats om je te ontspannen en deze befaamde ‘katoenen’ zwembaden te bewonderen.

In Amerika: uitzichten alom

De watervallen van Semuc Champey: voor de avonturiers

Een goede raad aan wie dingen wil ontdekken buiten de gebaande paden! Deze reeks boven elkaar liggende waterbekkens vind je in het hart van de jungle van Guatemala, het ene boven het andere. Deze watervallen veranderen het perspectief en bieden een verbazingwekkend schouwspel aan wie er zich durft te wagen. Op de top van de Semuc Champey, waar je een kalksteenbrug vindt, vermengt het zachte turquoise van het water zich perfect met de groene tinten van de jungle. Tip: ga er vroeg in de ochtend heen om te genieten van de natuurlijke zwembaden voor de grote massa aankomt en klim naar de uitkijktoren voor een adembenemend uitzicht. Opgelet: geen ontspanning zonder inspanning! Hier bestaat de inspanning uit het beklimmen van gladde, en soms modderige wegen. Denk eraan de juiste kleren te voorzien.

De waterval van Havasu: dit is de Grand Canyon

Nadat je de Grand Canyon hebt gezien vanop plaatsen die je doen duizelen, biedt hij nog veel meer! Dit is het park op zijn mooist, en vooral het Havasupai-reservaat. De waterval die je daar vindt is een absolute parel, in een verloren wereld, een stukje paradijs op aarde … Ook al is het pad om er te komen lang (je moet rekenen op ongeveer 4 uren), het is zeker de moeite waard! Beetje informatie: als je er sneller wilt geraken kan je een fiets huren of te paard afdalen. Indien je je eerder door Azië wilt laten verleiden, dan raden we je Huanglong in China aan, ook bekend als de ‘Vallei van de Gele Draak’. Het is een opeenvolging van vijvers, watervallen en warmwaterbronnen met originele kleuren. Je hebt nu tonnen aan redenen om de watervallen te gaan verkennen!