Duisternis, bizarre wezens, nauwe doorgangen, … brrr grrrotten! Toch een beetje beangstigend? Of niet? Laten we eens een reis maken naar de mooiste grotten op aarde. Misschien slagen we er wel in om je te verrassen en smelt je grottenangst als sneeuw voor de zon.

Voor ijsgrotten trek je best warme kleren aan!

IJsland : de grotten van Svínafellsjökull

De meest buitengewone grotten die je zal tegenkomen bevinden zich in het nationale park van Vatnajökull. Een beschrijving van de omgeving maakt al snel duidelijk waarom je onder de indruk zal zijn: de Svínafellsjökull bestaat als het ware uit kristallen ijstunnels! Je kan er samen met een gids een sportief parcours afleggen of kiezen voor een familietraject. Dankzij een combinatie van daglicht, zon en ijs, worden de tunnels verlicht en krijgen ze een krachtige natuurlijke blauwe tint. Deze kleur is zo spectaculair dat avonturiers keer op keer versteld staan van zoveel schoonheid. Maar let op! Je moet deze plek wel in de winter bezoeken, want in de zomer bestaat er een risico op instorting wegens de stijgende temperaturen. Corendon biedt interessante kortingen aan voor deze wonderbaarlijke bestemming.

Oostenrijk: de grootste grotten

Een wereldrecord! Inderdaad. De ijsgrotten van Eisriesenwelt zijn de grootste ter wereld. Ze zitten verborgen in het hartje van de bergen en werden gecreëerd door de Salzachrivier. Wil je deze grotten bezoeken? Dan ben je best in goede conditie, want 1400 treden beklimmen is geen lachertje. Kleine tip: begin vroeg in de ochtend aan je trektocht. Zo kan je zalig lang genieten van de grotten eens je aan de top bent geraakt.

Grotten in warme gebieden? Geef je ogen de kost!

Nieuw-Zeeland: universum of grotten?

Een bezoek aan de glimmende grotten van Waitomo levert je een unieke ervaring op. De perfect afgewerkte en beveiligde grotten verlenen namelijk onderdak aan duizenden fonkelende glimwormen, die de perfecte zomerse sterrenhemel nabootsen. Wanneer je de grotten bezoekt, waan je je dus als het ware in het heelal. Elk jaar opnieuw verleiden de grotten ontelbare bezoekers tijdens een tocht van 40 minuten door deze kosmos. Op het einde van je bezoek keer je na een korte boottocht langs de grotten terug op aarde. Nog een tip: kleed je warm aan! Binnen in de grotten kan de temperatuur immers stevig dalen. Dit natuurwonder in Nieuw-Zeeland ligt natuurlijk niet bij de deur. Maar bij Expedia vind je erg interessante promo’s die voor je het weet je droom omzetten in realiteit.

Chili: marmer in Patagonië

WONDERBAARLIJK! Dát is het eerste woord dat je ontsnapt wanneer je deze natuurlijk gevormde “kapel” ontdekt. Dicht bij het dorpje van Puerto Rio Tranquilo, bevindt zich het fascinerende landschap van blauwe, verlichte marmeren grotten. Maar let op! De weg die je moet afleggen om deze grotten te bezoeken is niet voor watjes. Het is dus belangrijk dat je goed geïnformeerd aan de tocht begint. Ben je een sportieve avonturier? Aarzel dan niet om je kajak mee te nemen en je een eigen weg te banen naar deze betoverende plek. Je zal er geen spijt van hebben.

Mexico: de Naicamijn

De Naicamijn, zoals haar naam al weggeeft, is geen grot, maar een mijn. Waarom staat ze dan in dit lijstje? Wel, deze mijn bestaat namelijk uit gigantische en verbazingwekkende kristallen. Ben je gefascineerd door edelstenen? Dan is de Naicamijn gegarandeerd iets voor jou. Dit natuurwonder is gevestigd in het dorp Saucilla en beschikt over kristallen van meer dan tien meter lang. Al is deze attractie een echte trekpleister, het is niet gemakkelijk om ze te bezoeken. De hoge vochtigheidsgraad en temparturen vormen specifieke risico’s die je niet uit het oog mag verliezen. Heb je genoten van deze ‘grottenrondreis”? Dan is het nu aan jou om een expeditie te ondernemen die je naar deze originele bestemmingen kan leiden. Veel succes!