De zon is terug van weggeweest en de joggers vind je overal op de pistes terug om zich te ontspannen en te werken aan een droomlichaam voor de zomer! Het is moeilijk om je weg te vinden tussen alle merken, modellen, raadgevingen en HET paar te kiezen dat jou past als een handschoen (bij wijze van spreken!). Wie kan je beter raad geven bij de keuze van jouw sportschoenen dan de professionelen? De Adidas, NIKE, en Sarenza boetieks hebben de technologie in huis en geven je de beste raad om je sport in alle comfort te kunnen beoefenen! Dit analyseren we zo meteen!

De maat, uiteraard!

Enkele raadgevingen:

Wist je dat je voeten heel lichtjes in grootte van elkaar kunnen verschillen? Indien dat bij jou het geval is, kies dan een paar schoenen met de maat van je grootste voet. En dan is er nog dit: wist je ook dat je voeten lichtjes opzwellen tijdens een inspanning? Nee, ze blazen niet op als een luchtballon, maar de druk zorgt voor een lichtelijk verhoogd volume. Het is daarom aangeraden sportschoenen aan het einde van de dag te kopen! En vrouwen met ietwat grotere voet moeten heus niet aarzelen om een paar mannenschoenen uit te proberen.

Opgelet: slipgevaar:

Als je tijdens het lopen grotere passen neemt, is het goed mogelijk dat je voet een paar millimeter naar voren glijdt. Als je dus een paar schoenen aanpast, voorzie dan een kleine comfortmarge om vervelende kleine blessures zoals blaren te vermijden!

Een logische keuze volgens je lichaamsbouw!

Twee categorieën:

Personen die minder dan 75 kilo wegen gaan best voor een paar dat minder dan 350 gram weegt, terwijl de andere beter opteren voor zwaardere schoenen met goede schokdemping. En voor een goede schokopvang is er niets beter dan een zool in stevige mousse (aarzel trouwens niet om een gepersonaliseerde inlegzool toe te voegen voor meer comfort!).  Je vindt verschillende modellen die mode en kwaliteit combineren op de ADIDAS site.

« Veel te ingewikkeld, waar is dit goed voor? »

Allereerst moet je weten dat elke stap vibraties veroorzaakt in je hele lichaam (van het hoofd tot de voeten), en dat deze vibraties schokgolven creëren tot drie keer je eigen gewicht. Daarom is het zo belangrijk om goede schoenen te dragen die schokken beter dempen!

« Elk zijn weg, elk zijn pad! »

Op mijn weg

Waar je je favoriete sport ook beoefent, op de rijweg of op het zandpad, je schoenen moeten je volgen! Op verharde wegen verslijten schoenen sneller, kies daarom voor een goede schokdemping, terwijl op onverharde paden baskets voorzien met een gekerfde zool ideaal zijn.

Hoe dikwijls?

Echte sportievelingen die regelmatig joggen of lopen, kiezen best voor soepele en lichte schoenen zoals deze van Nike, die van uitstekende kwaliteit zijn! Wie slechts occasioneel loopt, kiest voor stabiliteit en comfort! En tenslotte bestaan er voor veldlopers ook speciale off-road schoenen.

Korte samenvatting over sportschoenen

Om je te helpen bij je keuze, vind je hieronder de 4 verschillende soorten sportschoenen:
  • Loopschoenen: zoals hierboven uitgelegd is hun sterke kant hun capaciteit om de schokken te dempen, maar er is ook hun voortstuwend en ademend vermogen.
  • Stapschoenen: het belangrijkste zijn hier de groeven, die soepel moeten zijn en niet te voelen.
  • Fitness-schoenen: net als bij de loopschoenen vormen het comfort, het geringe gewicht en het ademend vermogen de belangrijkste troeven.
  • Gespecialiseerde schoenen: vraag inlichtingen bij een speciaalzaak voor uw favoriete sport, zoals voetbal, dans of basketbal! Aarzel niet om naar SARENZA te surfen waar je duizenden paren vindt voor elk van uw favoriete sporten.

Welke soort looppas heb je?

Inderdaad, je manier van lopen zal je schoenkeuze beïnvloeden. Is je looppas stabiel, eerder neigend naar binnen of naar buiten? Om dit te weten te komen volstaat het om je huidige sportschoenen te bekijken om te zien welke kant het meest is afgesleten. Dit is belangrijk voor een goede steun.

Wanneer moet je je schoenen vervangen?

Je weet best wel dat schoenen niet onverslijtbaar zijn! Een vuistregel is dat zij een levensduur hebben van 1000 kilometer! Kies voor je aankoop gespecialiseerde winkels, zoals Nike, Adidas of Sarenza, die je het beste kunnen adviseren bij je keuze.