Als je een beperkt reisbudget hebt is het niet altijd mogelijk om accommodatie te boeken via Booking.com of Hotels.com. Dan is het zoeken naar alternatieven! Deze situatie dwingt mensen om nieuwe manieren te vinden die hen in staat stellen om dezelfde levensstandaard te behouden en tegelijkertijd hun uitgaven te limiteren. Initiatieven als couchsurfing en huizenruil maken het mogelijk om op vakantie te gaan tegen lagere kosten. Een heleboel Belgen proberen het uit, zowel in hun eentje als in groep. Het is gratis en dus voordelig voor alle betrokken partijen. Het is in feite een nieuwe soort van ruilhandel: “Ik geef je mijn woonplek in ruil voor de jouwe”. Er zijn helemaal geen kosten aan verbonden: dit is de ultieme tip voor wie goedkoop op reis wil! 

Couchsurfing: bij vreemden overnachten sinds 1999

Couchsurfing is een relatief recent initiatief. Het betreft een heuse gemeenschap die ontstond in 1999, en mensen in staat stelt te profiteren van de vrijgevigheid en gastvrijheid van anderen wereldwijd. Meestal is de slaapplek die je aangeboden krijgt gratis. De overeenkomst is dan wel onderworpen aan een strikt wettelijk kader en in ruil voor onderdak kunnen bepaalde diensten worden verleend. De meeste mensen die ermee instemmen thuis couchsurfers ontvangen, doen dit echter puur om anderen een plezier te doen en te helpen, en om anderen de kans te geven hun land of regio te ontdekken. 

De gulle houding van mensen

Tal van Belgische huishoudens stellen een bed of een sofa ter beschikking van couchsurfers. Hier komt de vrijgevigheid van de Belgen naar boven! Dankzij dit netwerk kun je eender welke stad bezoeken en mooie ontmoetingen maken. De website stelt couchsurfers in staat om hun netwerk uit te breiden, ervaringen uit te wisselen en wereldwijd vrienden te maken. Dankzij gebruikersprofielen kun je op voorhand nagaan of je gemeenschappelijke interesses hebt met je potentiële gastheer of -vrouw. 

Huizenruil: een kosteloze vakantie

Een andere manier om goedkoop op vakantie te gaan, is huizenruil. Huizenruil bestaat overal ter wereld en dus ook in België. Wil je op vakantie in Frankrijk en een Franse familie wil naar België, Duitsland, Spanje of Italië? Je hoeft alleen via een gespecialiseerde websites contact op te nemen en je kunt je uitwisseling al beginnen voorbereiden! 

Gespecialiseerde sites voor regulars

Dit is een erg voordelige manier van op vakantie gaan, want je zult nul euro uitgeven aan accommodatie. Nóg goedkoper is simpelweg onmogelijk! Je kunt het in het begin misschien wat eng vinden om je eigen huis aan vreemden over te laten en zelf bij onbekenden thuis te gaan logeren. Het is best om dit via gespecialiseerde sites te regelen, zodat je evaluaties kunt zien van de accommodatie of van de personen die in jouw huis zullen verblijven. Zo kun je zien of het mensen zijn die dit wel vaker doen, of hun huis overeenkomt met de beschrijving en of ze de plek waar ze overnacht hebben met respect hebben behandeld en schoon hebben achtergelaten. Conclusie: De twee bovengenoemde huisvestingsmethoden worden slechts marginaal gebruikt, ondanks de vele voordelen die ze bieden. Je hebt inderdaad geen kosten; in het ene geval krijg je onderdak in ruil voor een helpende hand, en in het andere geval ruil je je eigen huis voor het huis van een ander. De risico’s zijn niet onbestaand, maar dankzij gespecialiseerde sites is het nu mogelijk om te weten of een couchsurfer of een bepaalde familie al dan niet betrouwbaar is. Het is ook een ideale manier om mensen te ontmoeten die je kunnen helpen het land op een originele en minder conventionele manier te ontdekken.