Belize is een klein land in Centraal Amerika dat wordt begrensd door Guatemala en Mexico en dat uitkijkt op de Caraïbische Zee. Belize kende geen hongersnood of verwoestende droogte, geen oorlogen of politieke onrust, geen belangrijke crisissen die het land in een slecht daglicht stellen. Dit is gewoon een interessant land dat wacht om te worden ontdekt, samen met zijn geschiedenis en zijn mengeling van culturen.

Korte voorstelling van Belize

Een beetje geschiedenis

Belize is het enige Engelstalige land van Centraal Amerika, en dat heeft zijn redenen. In 1588 veroverden de Britten het grondgebied dat voordien werd bezet door het Koninkrijk Spanje. Het werd Brits Honduras gedoopt. Het land werd slechts in 1981 onafhankelijk.

Een multicultureel land

Dit land, dat lang een basis was voor slavenverkoop, heeft een overwegend zwarte bevolking. Na de burgeroorlogen die de naburige Centraal-Amerikaanse landen teisterden, vluchtten vele mensen van Spaanse afkomst hierheen, naar dit rijkere en welvarender land. Ook al is Engels er de officiële taal, ze wordt er door de inwoners niet meer gesproken. Deze taal komt nu ver achter het Spaans en het Engels-Creools. Er komen ook nog enkele oude Maya-dialecten voor, en ook het ‘garifuna’, een Caraïbisch dialect, maar je hoort er ook Duits en Chinees. Belize is met andere woorden een mengeling van culturen, tradities en talen.

Het toerisme in Belize

Een grote biodiversiteit en een paradijselijk panorama.

Dit is niet zomaar een land aan het zoveelste strand. Dit land kijkt uit op de Caraïbische zee, wat diepblauwe waters en paradijselijke stranden betekent. Rondom Belize ligt een groot koraalrif met een zeer gevarieerde fauna en flora. Dit is een uitzonderlijke plaats voor de liefhebbers van duiken en snorkelen. Belize heeft een groot gebied aan maagdelijk tropisch regenwoud, maar je vindt hier ook een resem kleine eilandjes langsheen de kust die de ‘Cayes’ worden genoemd en die het hoogtepunt vormen van het Belize panorama.

Interessante plaatsen

Het oude Maya-gebied Belize heeft massa’s pre-Colombiaanse plaatsen te bieden: juweeltjes die liggen in het Petén-bos en die deel uitmaken van het Unesco werelderfgoed. Onder de zeer interessante duikplaatsen vermelden we onder andere het Hol Chan Marine Reserve en het Tuneffe Atoll, waarvan de Blue Hole het meest bekende is: een oude onderwatergrot die is ingestort, wat maakt dat het vanuit de lucht lijkt op een lichtblauwe cirkel midden de doorschijnende zee. Het is hier dat niemand minder dan Cousteau kwam duiken. Je bezoek aan Belize is niet af als je de Ambergris Caye, het hoogtepunt van het Amerikaanse toerisme, en de Caye Caulker, een klein kleurrijk eilandje dat berucht werd als schuiloord voor piraten, waar je succulente langoustines kunt verorberen, niet hebt bezocht. De hoofdstad Belize City is ook de moeite waard om te bezoeken. Het is een koloniaal aandoende stad vermengd met een Caraïbische toets.

Wie kan je er ontmoeten?

De meeste toeristen in Belize zijn Amerikanen. Je vindt ze overal en meestal in de Amergris Caye, waar ze voor enkele dagen vakantie neerstrijken. Het toerisme uit de Verenigde Staten is één van de weinige economische inkomstbronnen van het land. De hoofdstad wordt daarentegen weinig bezocht door toeristen, maar is zeker niet minder interessant. Wie weet, misschien maak jij wel deel uit van de volgende groep vakantiegangers op dit eiland?

Een land dat worstelt met modernisering

Geen teken van de 21e eeuw

Wat je meteen frappeert als je Belize bezoekt, is het gebrek aan moderniteit. Het is inderdaad zo dat je in de plaatsen bij de kust, die het meest worden bezocht door toeristen, wel internet en televisie vindt, maar dat daarbuiten het land nog lijkt te zijn ondergedompeld in het verleden. Technologie bestaat er nauwelijks. Is dit een voordeel of een nadeel? Voor de avonturiers onder ons is het een pluspunt, maar als je meer wilt te weten komen over dit land is het eerder een belemmering. We vermelden hier ook een bepaald gebrek aan infrastructuur, wat een paradox is omdat dit een van de rijkste landen is uit de regio. Ga gewoon even naar Belize City, en je merkt meteen dat de toegang tot internet en de gebruiksmogelijkheden er te wensen overlaten