Vorige zomer zag de opkomst van een nieuwe trend in de collecties van de prêt-à-porter ketens: de wax- of batikprints. Deze Afrikaanse print is uniek in zijn genre en jaagt een frisse wind vol levensvreugde door je kleerkast. De mode van de lendendoek laat de vrije loop aan je creativiteit want hij kan op verschillende manieren worden gedragen. Toch is het belangrijk om weten dat de wax-print een wezenlijk deel uitmaakt van het Afrikaanse erfgoed en dat de talrijke designs een heel speciale betekenis hebben. Focus op dit culturele fenomeen made in Afrika.

Wat is een wax-print en waar komt het vandaan?

De batik of wax-print is een katoenen doek die zo wordt genoemd wegens het fabricageproces. Deze stof is waterdicht en versierd met opmerkelijke motieven in opvallende kleuren. Batik komt oorspronkelijk uit Indonesië uit de tijd van de Hollandse kolonisatie in de XIXe eeuw. Huurlingen uit Ghana brachten de wax lendendoeken naar daar. Sedertdien heeft deze stof zich diep verankerd in de Afrikaanse cultuur. Hij is het symbool van een hoge sociale status. Nu is het dragen van een authentieke wax een manier om je status binnen de maatschappij te bevestigen. Bovenop het esthetische aspect leveren de designs van de Afrikaanse lendendoeken een heel precieze boodschap. Nooit had de idee om zich door zijn look uit te drukken meer betekenis. Het ‘Familie’ motief bijvoorbeeld stelt het Afrikaanse huisgezin voor, met de moeder in het midden en daarrond haar kroost. Het befaamde Hibiscus design moet deel uitmaken van de huwelijksschat en de Jumping Horse staat ook bekend onder die naam: ‘Ik ren sneller dan mijn rivaal’ en dat stelt in Ivoorkust de rivaliteit tussen de verschillende echtgenotes voor. Deze mode bestaat al sinds oudsher op het Afrikaanse continent, maar het is pas sinds enkele jaren dat de westerse modehuizen zich aan het lendendoek zijn beginnen interesseren. En vooraleer Valentino, KENZO of BURBERRY ze integreerden in hun collecties waren het de internationale artiesten van gemengde culturen zoals Beyoncé, Solange Knowles en Rihanna die deze modestijl met Afrikaans tintje in de schijnwerpers zetten.

Hoe kleurige Afrikaanse stoffen dragen?

De Afrikaanse oma’s droegen hun wax om naar de kerk te gaan, maar nu verleidt de traditionele Afrikaanse print ook de jongeren in de westerse steden. Om de extravagante motieven van de lendendoek te verzachten raden wij je aan ze te dragen in combinatie met een kledingstuk in een neutrale kleur. Je kan hem aanpassen aan alle stijlen: ben je eerder discreet van aard, dan kies je voor een accessoire, een juweel of een sjaal in wax die een kleurig vleugje aan je outfit toevoegt. Volg je geheid de street-wear mode, dan val je voor de loszittende truien van Maison Château Rouge. Ben je echt een durver, dan moet je de total-look proberen met rokken in wax-stof die je vindt bij bijvoorbeeld ASOS Marketplace. De diensten van een meester kleermaker inroepen is heel normaal in Afrika. Inderdaad, de meeste klanten van lendendoeken bestellen of kopen de stof op de markt en gaan daarmee naar de kleermaker die het stuk stof aanpast aan de exacte afmetingen van de klant. Het kledingstuk kan worden afgewerkt naar eigen wens, inspiratie, en afhankelijk van de stijl die je hebt gekozen voor je outfit. Een uitstekende manier om een unieke look te verkrijgen die jouw troeven uitstekend benadrukken.