Heb je een online winkel en wil je af en toe een leuke promotie lanceren voor je klanten? Je kunt direct een kortingscode aanmaken in je winkel en deze delen met de bezoekers van je site. Ontdek hoe je kortingscodes aanmaakt op de belangrijkste e-commerceplatforms in België en hoe je een goede promotiestrategie opzet. 

Het belang van je promotiestrategie 

Promotionele acties zijn een zeer doeltreffend middel om je winkel te promoten. Het is echter belangrijk dat je weet hoe dit goed te doen: het is niet de bedoeling dat je je marge zodanig verkleint dat je winst in het gedrang komt. Organiseer je promoties rond een specifieke gebeurtenis (de soldenperiode, de verjaardag van je merk, de verjaardagen van je klanten enz.) en zorg ervoor dat je promoties aanbiedt die voor jou rendabel zijn: hetzij omdat ze nieuwe klanten zullen aantrekken, hetzij omdat ze ervoor zullen zorgen dat je klanten meer gaan willen kopen. 

De verschillende soorten promotiecodes: 

Promotiecodes kunnen onderverdeeld worden in 5 verschillende groepen: 

- kortingen in euro: een vast bedrag wordt in mindering gebracht op de factuur van de klant 

- procentuele kortingen: een percentage van de prijs van de bestelling wordt afgetrokken van de factuur van de klant 

- kortingen op de bezorgkosten: de levering wordt in prijs verlaagd of is gratis voor de klant 

- soldenprijzen: de prijs van het artikel is verlaagd voor alle klanten 

- voorwaardelijke kortingen: de promotie is alleen beschikbaar bij de aankoop van een ander artikel 

Welk type promotie je kiest, hangt af van je promotiestrategie. Soldenprijzen zijn bijvoorbeeld meestal voorbehouden voor de soldenperiodes. 

Een kortingscode creëren met Wix 

Wix is ​​​​een van de populairste platforms voor het maken van websites, omdat je er geen super uitgebreide kennis van programmering voor nodig hebt om ermee aan de slag te gaan. Het platform biedt daarnaast heel wat erg mooie sjablonen. Je kunt ook e-commercesites maken met Wix Stores. Hier lees je hoe je een promotiecode kunt maken in je Wix Store. 

Hoe werkt het? 

Met Wix Stores kun je kortingscodes aan je klanten aanbieden, waarmee ze kortingen kunnen krijgen tijdens de solden of andere acties in de loop van het jaar. De kortingscoupons die je publiceert, kunnen toegepast worden op een specifiek artikel, op een productcategorie, op de hele winkel of op elke bestelling boven een bepaald bedrag. 

De stappen om je promotiecode te maken

Om een ​​promotiecode te maken, ga je naar de sectie ‘Coupons’ op het dashboard van je website. Je ziet daar een knop ‘+ nieuwe coupon’. Als je erop klikt, wordt je gevraagd om het type voordeelcode te kiezen dat je wilt maken (prijsverlaging, procentuele korting, gratis levering ...). Je moet dan de naam van de promotiecode invoeren (die wordt weergegeven in je beheerdersinterface) en de promotiecode zelf (de code die je klanten moeten gebruiken om van de promotie te profiteren). Bepaal vervolgens de verschillende parameters van de promotiecode (de waarde, de gebruiksvoorwaarden, de vervaldatum enz.). Als je klaar bent, klik je gewoon op ‘Coupon aanmaken’ en je code is meteen bruikbaar in de winkel. 

Een kortingscode aanmaken met Shopify 

Shopify is een platform dat volledig gewijd is aan de creatie van e-commerces. Veel functies zijn inbegrepen bij alle Shopify-sites, dus je hoeft je programmeur niet te vragen om ze voor jou te bouwen of te betalen voor een extra plug-in. Hier lees je hoe je een kortingscode maakt voor je Shopify-winkel. 

Hoe werkt het? 

Met Shopify kun je couponcodes maken door op te geven hoe vaak de code gebruikt kan worden, het minimale bestelbedrag om de code te gebruiken en op welke producten ze toegepast kan worden. Je hebt toegang tot deze functie met alle Shopify-abonnementen. Als je Shopify PDV gebruikt, kunnen je klanten hun promotiecode ook gebruiken wanneer ze in persoon in je winkel komen shoppen.

De stappen om je promotiecode te maken

Om je promotiecode aan te maken, ga je vanuit het dashboard van je website naar het gedeelte ‘Kortingen’. Klik op de knop ‘+’ en voer de promotiecode in die je wilt dat je klanten gebruiken. Je kunt ook een willekeurige code genereren als je geen inspiratie hebt. Voer de parameters van je promotiecode in (waarde, vervaldatum, type korting enz.) en bevestig vervolgens je promotiecode door op de knop ‘V’ te klikken.

Een kortingscode creëren met WordPress 

WordPress is een van de oudste platforms voor het bouwen van websites. Aanvankelijk gewijd aan blogs, is het nu mogelijk om elk type website te maken met WordPress, inclusief webstores. Om echter toegang te hebben tot alle functies van een webstore, moet je waarschijnlijk een extra plug-in installeren. WooCommerce is een van de meest gebruikte plug-ins met WordPress, dus daar zullen we ons in dit artikel op concentreren.

Hoe werkt het? 

WooCommerce is een plug-in die functionaliteit toevoegt aan WordPress. Hiermee kun je producten in je winkel publiceren, je prijzen en voorraden beheren en alles wat met het e-commerce-gedeelte van je website te maken heeft. Het is ook via WooCommerce dat je kortingscodes kunt publiceren voor je kortingsacties. 

De stappen om je kortingscode te maken 

Ga naar het instellingengedeelte van WooCommerce om de functie ‘kortingscodes’ te activeren. Zodra je dit gedaan hebt, ga je vanuit uw beheerdersinterface naar het tabblad ‘marketing’. Je kunt dan een nieuwe promotiecode aanmaken en de voorwaarden instellen. Houd er rekening mee dat de naam van de kortingscode (in het gedeelte ‘Titel’) de code is die je klanten moeten gebruiken om de korting te krijgen. De beschrijving daarentegen is alleen voor jou zichtbaar. 

Een kortingscode maken met Etsy 

Etsy is een iets ander type van platform dan de hierboven genoemde. Je maakt er niet je eigen website mee, maar je kunt het gebruiken om je producten online te verkopen. Het is vooral bedoeld voor artiesten en mensen die zelf producten maken en een platform nodig hebben om ze te verkopen. 

Hoe werkt het? 

Zodra je bent geregistreerd bij Etsy, kun je je winkel op het platform opzetten en je producten eraan toevoegen. Je hebt dan geen individuele website, maar je winkel is toegevoegd aan alle winkels op het Etsy-platform. Klanten die op Etsy winkelen, zien je producten dan en kunnen ze kopen. Van jouw kant hoef je geen beroep te doen op een programmeur, want het is het platform dat het hele technische gedeelte voor zijn rekening neemt. 

De stappen om je kortingscode te maken  

Om je kortingscode in je Etsy-shop aan te maken, ga je naar het gedeelte ‘Winkelbeheerder’. Ga naar het tabblad ‘Marketing’ en vervolgens naar het gedeelte ‘kortingen en promotiecodes’. Klik op ‘Een nieuwe aanbieding maken’ en selecteer ‘Een promotiecode maken’. Hier kun je de voorwaarden van de actie en de te gebruiken code instellen.