Als je je helemaal wilt wapenen tegen elk mogelijk risico op teleurstelling over het weer tijdens je vakantie, of zelfs als er niet genoeg sneeuw ligt, dan kan je een verzekering afsluiten die je een terugbetaling of een uitwisseling garandeert. De reisagentschappen toveren soms een paar konijnen uit hun hoge hoed, kwestie van je te lijmen en je trouw te winnen. Gaat het hier dan om terugbetalingen, of kortingen, of verandering van bestemming? Hoe werkt dit?  Hoe kan je de kleine lettertjes duidelijker lezen? Moet je oppassen voor dit soort aanbiedingen?

De hocuspocus-zon-verzekering:

Weersvoorspellingen zijn vaak betrouwbaar tot op 9 dagen, terwijl reserveringen voor vakanties meestal veel eerder worden gemaakt. Je investeert een behoorlijk budget dat veel van zijn waarde verliest als het weer tegenzit. Wat is er dan beter dan je klanten een verzekeringetje aan te praten voor ingeval dat…?

Enkele voorbeelden om dit duidelijker te maken:

  • Pierre et Vacances biedt een ‘zonverzekering’ aan tegen € 69 met heel wat extra’s! Inderdaad, als je slechts 2 uren zonneschijn hebt, banco: ze betalen je 150 Euro voor je kosten en ze stellen je verschillende andere activiteiten voor!
  • Club Belambra betaalt je tot € 200 per week tetug bij slecht weer, als je tijdens die week 3 dagen slecht weer hebt gehad tussen 8 uur ’s ochtends en 6 uur ‘s avonds!
  • Marmara betaalt je € 300 terug als er in een week 4 dagen zijn met minder dan 2 uur zonneschijn per dag en dit bij een individuele verzekering onderschreven tegen € 12! De verzekering is geldig voor de volgende landen: Marokko, Tunesië, Andalucia, Egypte … En als je met z’n vieren bent, betekent dit € 48 voor allen samen!
  • Sunelia stelt een gratis zongarantie voor in de periode april tot oktober!
Een goede raad: vergeet de ‘sneeuwgarantie’ verzekeringen… die zijn ontworpen om nooit te worden gebruikt, want ze staan je alleen toe om enkele dagen voor het vertrek zonder meerkosten van bestemming te veranderen, uiteraard als er daar nog plaats beschikbaar is!

Of anders? De Neckermann oplossing!

Of anders, als je geen risico’s wilt nemen en voor 99,99% zeker wilt zijn van zon, kan je gebruik maken van de vele zonbestemmingen die NECKERMANN aanbiedt: Griekenland, Italië, Marrakesh, Istanbul… En bovendien profiteer je van de vele kortingen op vluchten of hotels zodat je je hele familie kunt meenemen! Eh ja… zij werden in 2014 niet zomaar verkozen tot het meest betrouwbare online reisagentschap!

Betrouwbaarheid en restricties:

Heel wat vakantiegangers vallen voor de verleiding van dit soort contracten en evenveel wijzen het af omdat de beperkingen zo veelvuldig zijn dat, om er echt van te kunnen profiteren, je al veel geluk moet hebben! Het is uiteindelijk slechts een goede lokker, essentieel uitgedacht om klanten aan te trekken! Wat betekent een dag die wordt aangerekend in de telling, dus om de verzekering te activeren? Tussen 10 en 18 uur moeten er minder dan 2 uren zonneschijn zijn volgens het gemiddelde opgegeven door de bevoegde weerstations, en daarom nog niet na elkaar. Pas dan is het een verloren dag, dus een dag met onvoldoende zonneschijn. Als de temperaturen 10 graden onder de normale seizoentemperatuur blijven, is dit een verloren dag en kan de verzekering worden aangesproken! Tenslotte vermelden we nog dat slechts 5 tot 10% van de personen schadeloos wordt gesteld, maar als je binnen de criteria valt…. dan is het gewoon wachten op je cheque tussen € 100 en 300 per persoon! Afsluitend: als de verzekering is inbegrepen in het pakket, waarom dan niet… Indien niet, moet je de voor- en de nadelen goed tegen elkaar afwegen!