Reizen verruimt de geest. Daar is natuurlijk iedereen het over eens. En dat is ook één van de redenen waarom elk jaar bijna 300 000 studenten op Erasmus-uitwisseling vertrekken: Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, ... Ga jij binnenkort op Erasmus? Of is je Erasmusavontuur al achter de rug? Dan moet je beslist verder lezen. We geven je talloze tips om je te helpen alles uit je uitwisselingservaring te halen. En om land dat je gaat bezoeken in al zijn rijkdommen te ontdekken.

Inspiratie vóór je op Erasmus vertrekt

Informeer jezelf over lokale trekpleisters

Hij die wil leren moet eerst lezen en vervolgens reizen om wat hij heeft geleerd te toetsen aan de praktijk”. Dit zei Giacomo Casanova al in de 18de eeuw, … En hij had gelijk! Lezen is belangrijk. Het is namelijk de beste manier om een goed beeld te krijgen van het land waar je naartoe gaat en te ontdekken wat je er beslist moet gaan bezoeken. Zo mis je geen enkele kans om uitzonderlijk historisch erfgoed te ontdekken. Dankzij de reisgidsen van FNAC (afdeling vakantie) kan je al heel veel te weten komen. Maar niets brengt je evenveel bij als de uitwisseling zelf. Want de essentie van deze ervaring ligt natuurlijk in de avonturen en ontdekkingen ter plaatse. Dus, waar wacht je nog op om de sprong te wagen? Kleine tip: vergeet niet om op voorhand een budget op te stellen. Je zal immers al snel in de verleiding komen om deel te nemen aan allerlei activiteiten. En je hebt gelijk ! Je moet er alleen voor zorgen dat al je plannen passen binnen je budget.

Kies je vakken zorgvuldig

Avontuur en reizen? Absoluut. Maar studeren hoort er natuurlijk ook bij. Je kiest daarom best zorgvuldig de vakken uit die je gaat volgen. Want alleen als je de leerstof echt interessant vindt, zal je geboeid kunnen luisteren en gepassioneerd raken. En zo zullen deze lessen in een ander land je blik verruimen.

Neem contact op met andere studenten

Gelukkig sta je er in het buitenland niet helemaal alleen voor. Heel wat online platformen kunnen je in contact brengen met studenten die ook op uitwisseling gaan. Denk maar aan Facebookgroepen zoals Belgen of Vlamingen in Spanje, Frankrijk, Italië, of de groep voor Erasmusuitwisseling van je universiteit of hogeschool. Bij deze groepen vind je een eerste oriëntatie. Verder geven ze je ook tips zodat je aankomst in het buitenland van een leien dakje zal lopen. De eerste stap is dus contact opnemen met toekomstige kompanen of medestudenten. Universiteiten en hogescholen beschikken meestal over een overkoepelende service die je informatie kan bezorgen over studentenwoningen en data tijdens het academiejaar die je niet mag missen. Kleine tip: kies voor logement op de campus. Hier zal je namelijk het gemakkelijkst internationale studenten ontmoeten.

Genieten tijdens je verblijf

Ontmoet de “locals”

“Reizen zonder medemensen te ontmoeten, is niet reizen, maar gewoonweg je verplaatsen.” Deze uitspraak van Alexandra David Neel klopt al een bus en iedereen die al langere tijd in het buitenland verbleven heeft, zal het beamen. De meeste voldoening haal je uit de contacten met andere mensen. Neem dus de tijd om met anderen te spreken en om ideeën uit te wisselen. Iedereen heeft wel een verhaal te vertellen. Andere waarden, andere inzichten, ze zijn allemaal interessant. Maar wie zijn die anderen? Dat zijn de mensen die je op school leert kennen of op straat, in het park of in de winkel, … of waar dan ook. De anderen zijn je toekomstige vrienden, mensen die over je zullen waken daar in het buitenland en die je een geheel nieuwe cultuur zullen laten ontdekken. Dankzij deze plaatselijke ontmoetingen, zal je de ware ziel van je uitwisselingsland leren kennen. En je zal zien dat de buitenwereld ook zeer nieuwsgierig is naar jouw cultuur en gewoontes. Deel dus zo veel mogelijk je ervaring met iedereen die je tegenkomt, en je zal de tijd van je leven beleven!

Vakken in combinatie met een vreemde taal

Vind je het best moeilijk om les te volgen in het Engels, Spaans of Chinees? Je professoren staan klaar om je te helpen. Dat is namelijk het motto van universiteiten die uitwisselingen aanbieden. Niet alleen je professoren, maar ook je medestudenten zullen trouwens bereid zijn om je op weg te helpen wanneer je moeilijkheden ondervindt, of wanneer je bepaalde cursusonderdelen niet goed begrijpt. Vergeet ook niet dat Microsoft aan het begin van elk academiejaar verschillende online promoties aanbiedt om de aankoop van tablets en PC’s toegankelijker te maken voor studenten.

Lid worden van een vereniging

Twijfel niet om lid te worden van allerhande verenigingen terwijl je op uitwisseling bent! Denk bijvoorbeeld aan studentenclubs of sportieve en culturele verenigingen. Dankzij deze organisaties zal je veel mensen leren kennen die je interesses delen. Geniet ook van het plaatselijke uitgaans- en nachtleven. Dit hoort allemaal bij je ervaring. Dankzij je eerste reizen zal je niet alleen nieuwe gewoontes en levensstijlen ontdekken, je zal ook leren om je zelfstandig te gedragen. Wanneer je terug thuis bent, zal je dan ook met veel voldoening terugblikken op je ervaring, en misschien nog heel vaak terugkeren naar je uitwisselingsland. Kleine tip: vergelijk Travelbird met Easyjet om de beste deals te vinden.