Heb je altijd al gedroomd van je eigen karakteristieke parfum, dat ene geurtje dat jouw persoonlijkheid echt helemaal samenvat? Het juiste parfum kiezen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Dankzij onze tips leer je een parfum te beoordelen en vind je binnen de kortste keren het geurtje dat écht bij je past.

Enkele belangrijke lessen

Er bestaan onnoemelijk veel parfums. Vaak bevatten ze een hoge concentratie aan bestanddelen, maar ze hebben ook allemaal verschillende soorten moleculen. Het ene parfum ruikt erg mannelijk, het andere dan weer vrouwelijk. Ga op zoek naar de formule die voor jou is weggelegd.

Zeven parfumfamilies

Het soort parfum hangt vooral af van de geurmoleculen die worden gebruikt. Hesperidée is de naam van een groep parfums die de tintelende frisheid van citrusschil uitdragen. Florale parfums worden dan weer gemaakt op basis van een bepaalde bloem of een heel boeket aan bloemsoorten. Fougère en Cuir zijn twee parfumfamilies die iets mannelijks in zich hebben. Chypre is dan weer een mix van mannelijk en vrouwelijk. Boisé of houtachtige parfums hebben warme, zachte toetsen en Ambré is de familie van eerder sensuele parfums. Als je eenmaal de juiste parfumfamilie hebt gevonden, wordt het makkelijker om het gepaste geurtje te kiezen.

Welk type heb ik nodig?

Afhankelijk van de gelegenheid, maar ook van je eigen voorkeuren, gebruik je een ander soort parfum. Wil je een erg subtiel geurtje of toch eerder een fris en dynamisch effect, kies dan respectievelijk voor een eenvoudige geparfumeerde crème of een eau de cologne. Verder is een eau de toilette behoorlijk licht maar heel aanwezig. Een eau de parfum is dan weer erg intens. Al die geurtjes bevatten een groter dan wel kleiner concentraat aan geurmoleculen, waardoor het effect altijd anders is. Stem je keuze af op je leeftijd en de gelegenheid. Voor iemand met al veel levenswijsheid is een parfum als CHANEL N°5 een topkeuze – een stuk intenser dan een eau de toilette, wat dan weer beter past bij een jongedame.

Parfum leren ruiken

Een parfum correct ruiken en beoordelen is echt niet eenvoudig. Gelukkig bestaan er enkele tips om het juiste parfum uit te kiezen. Neem vooral je tijd en volg onze raad. Zo ben je zeker dat je het geurtje mee naar huis neemt dat jouw persoonlijkheid reflecteert en speciaal voor jou gemaakt lijkt.

Neem de tijd

Parfum bevat een bepaalde structuur die zichzelf langzaam maar zeker helemaal blootgeeft. Dat is de reden waarom je tijdens het kiezen nooit overhaast te werk mag gaan! Spuit wat parfum op een teststrip en ruik die eerste vluchtige, frisse moleculen. Dat zijn de zogeheten topnoten. Vervolgens wacht je zo’n tien minuten af. Vind je de geur nog altijd aangenaam? Verstuif dan wat parfum over jezelf (ellenboog, pols of een andere warme plaats). Begin niet te wrijven, want zo ‘beschadig’ je de geur. Nu komen de hartnoten naar boven. Als je nog een paar uur wacht, ruik je de meest intense noten, de zogenaamde basisnoten.

Parfum voor jouw huid

Zorg dat je geurzin zo weinig mogelijk beïnvloed wordt door andere factoren. Doe dus géén parfum op voordat je ICI PARIS XL binnenstapt. Tijdens het testen ruik je best niet aan meer dan drie geurtjes, anders raakt je neus verzadigd. Raken je zintuigen een beetje gedesoriënteerd? Ruik dan even aan een handvol koffiebonen, die vind je vaak terug aan de kassa. Elk parfum reageert trouwens anders naargelang het huidtype. Hetzelfde parfum zal bij iemand anders dus altijd een andere geur hebben. Dat komt door de pH-waarde en het vetgehalte van onze huid. Hoe vetter de huid, hoe meer ze de geurmoleculen vasthoudt. De opperhuid heeft bovendien haar eigen unieke geur die de kenmerken van een parfum kan wijzigen. Ziezo, nu is het aan jou. Je bent nu perfect in staat je ideale parfum te kiezen. Durf te experimenteren met combinaties om zo je eigen geur te ontwikkelen. Gebruik bijvoorbeeld een licht geparfumeerde crème en voeg daar een geurwatertje aan toe. Of meng eens twee verschillende eau de toilettes. Pas op! Niet elke combinatie is een voltreffer, ga dus subtiel te werk. Je kunt bovendien nog een stapje verdergaan en je parfum afstemmen op de plaats en het moment. Zo is een licht parfum als MISS DIOR perfect voor in de zomer en draag je in de winter beter een houtachtig parfum.