Libanon, het land van de Morgenzon. Wereldberoemd om zijn prachtige muziek en verrukkelijke keuken. In de Libanese keuken krijgt alles een plaats en dat maakt haar juist zo evenwichtig en lekker. Libanezen eten zowel groenten, vlees en vis, als zuivel en zetmeelproducten. Kruiden zijn er niet weg te denken en bezorgen deze oriëntaalse gastronomie haar unieke smaak.

De klassiekers

Pitabrood

Hét uithangbord van de Libanese keuken kennen we allemaal: pitabrood. Wat je nog niet wist, is dat pitabrood eenvoudig te bereiden is! Neem 400 g witte bloem, een zakje gist, een soeplepel olijfolie en een snufje zout. Verdun de gist gedurende tien minuten in lauw water. Meng alle ingrediënten in een kom en meng er beetje bij beetje lauw water onder. Zodra het deeg glad en homogeen deeg is zonder te kleven, dek je het af en laat je het rusten voor of onder een warmtebron. Wacht tot het deeg in volume verdubbeld is. Snij het in kleinere stukken en rol de stukken uit met een deegrol. Steek ze 6 minuten in de oven aan 230°C. Haal de broodjes uit de oven zodra ze bol worden. Aanvallen!

Taboulé

Deze versie ziet er lichtjes anders uit dan de taboulé die we bij DELHAIZE vinden, maar dat maakt het gerecht er niet minder smakelijk op! Kies voor verse munt, verse platte peterselie en verse koriander. Neem ook twee uien, vier tomaten, vier citroenen, bulgur en olijfolie. Zet 200 g bulgur zo’n 15 minuten in een kom water. Pel de uien en snij ze in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de tomaten. Was en droog de kruiden. Pluk de peterselie en de munt en snij fijn. Pers de citroenen. Meng het citroensap met de andere ingrediënten en voeg er 10 cl olijfolie, zout en peper aan toe. Speel met de afkruiding volgens je eigen smaak.

Hummus

Mix een blikje kikkererwten (liefst zonder het vocht), enkele lepeltjes tahin, het sap van een halve citroen, een geplet teentje look, wat komijn en een snuifje zout. Blijf mixen terwijl je beetje bij beetje enkele theelepels olijfolie toevoegt. Zo verkrijg je een romige, homogene textuur. Hummus serveer je koud. Bij het serveren giet je er nog een scheutje olijf- of sesamolie overheen. Eventueel strooi je er nog wat paprikapoeder over. Net hoe jij het lekker vindt!

Falafel

Gefascineerd door deze balletjes die knapperig zijn en tegelijk smelten in de mond? Zo meteen zie je hoe eenvoudig falafel te bereiden is! Mix kikkererwten, een ui, een teentje look en peterselie (dat vind je allemaal bij CARREFOUR). Voeg zout, peper en komijn toe. Maak afgeplatte bolletjes van de massa – een beetje zoals kleine, platte koekjes. Bak de falafels gedurende vijf minuten aan elke kant. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken.

Minder bekend, even smaakvol

Na de klassiekers is het tijd om andere typische gerechten uit Libanon te ontdekken. Ze zijn even makkelijk te bereiden, maar net iets minder bekend.

Baba ganoush

Om deze auberginekaviaar te maken, heb je drie aubergines, twee tot drie citroenen, twee teentjes look, vier soeplepels olijfolie en vier soeplepels tahin nodig. Bak de aubergines in de oven, net zolang tot de schil wat aanbrandt. Laat afkoelen en haal er het vruchtvlees uit. Voeg er het citroensap, de olijfolie, de tahin, de look en het zout aan toe. Mix het geheel en giet het in een kommetje met een scheutje olijfolie. Lauw of koud serveren – natuurlijk met pitabrood!

Libanese ashta

Voor deze overheerlijke flan heb je vijf glazen water, een half glas maïzena, een half glas bloem, 2,5 glazen melkpoeder, wat boter en rozenwater of oranjebloesemwater nodig. Meng het geheel op een laag vuurtje. Laat rusten. Doe het in een kom en laat afkoelen. Werk eventueel af met stroop of gemalen pistachenoten. Smakelijk!

Kibbeh

Deze vleesballetjes zijn om je vingers af te likken! Voor de massa drenk je een kop bulgur gedurende 15 minuten in water. Mix de bulgur daarna met 250 g rundergehakt, look, koriander, kaneel, peper en zout. Voor de vulling stoof je een ui in de pan. Voeg daar 250 g runder- of lamsgehakt aan toe. Voeg ook wat pijnboompitten, look, kaneel, zout, peper en een scheutje olijfolie toe. Met de eerste bereiding maak je kleine balletjes. Die vul je op met een lepeltje van de tweede bereiding. Het eindresultaat moet ongeveer een ei groot zijn. Bak de balletjes gedurende vijf minuten gaar. Proeven en klaar!

Labneh

Labneh is een soort verse kaas die erg eenvoudig te bereiden is en vooral als voorgerecht gegeten wordt. Leg een filterdoek of theedoek in een vergiet en giet er Griekse yoghurt gemengd met zout in. Doe het pakketje dicht en zet de zeef in een kom. Zet dit de hele nacht in de koelkast. De volgende dag maak je het pakketje open en geniet je van heerlijk labneh op een pitabroodje, met wat olijfolie. Tip: dit is ook lekker met honing, kruiden, noten …

Dolma samarle

Om deze kleine wondertjes te maken, meng je 250 g rondkorrelige rijst met 500 g gehakt. Voeg zeker peper en zout toe. Blancheer gedurende 25 minuten 500 g wijnbladeren. Laat uitdruipen en leg ze uit elkaar. Schep in elk blad een lepeltje vulling en rol het blad dicht. Leg drie wijnbladeren in een kookpan. Leg de rolletjes goed op elkaar zodat ze tijdens het koken niet openen. Voeg er enkele teentjes knoflook en water aan toe en laat 40 minuten op een zuchtje vuurtje koken. Na zo’n 35 minuten voeg je citroensap toe. Warm serveren!