Een weekendje weg buiten het zomerseizoen: wie droomt er niet van? De zee is een bestemming waar men dan zelden aan denkt. Maar in feite is de kust ideaal voor een korte break. Je hebt een weekend of een week lang echt geen hinder van je gebuikelijke dagelijkse beslommeringen. Agentschappen als WEEKENDESK of Neckermann bieden tal van aanbiedingen in eigen land. Enkele voordelen ...

De zee? Er even helemaal tussenuit!

Rust dichtbij huis

Er zijn weinig mensen die het gewend zijn om buiten het zomerseizoen van de kust te genieten. Het is nochtans de perfecte gelegenheid om, met de familie of je geliefde, even ver weg van de menigte en de stress te zijn. Al die ruimte en rust voor jou alleen. Veel meer dan een paar rubberen laarzen heb je niet nodig om de authenticiteit van de natuur te beleven en een idee te krijgen van hoe het voelt om alleen op de wereld te zijn.

De schoonheid van een zeelandschap

De kustlijn en haar veranderende reflecties zetten aan tot mijmeringen en gefilosofeer. De buitengewone helderheid van de kust biedt een oneindig palet van landschappen en sensaties. Het geluid van de zee en de brekende golven geven een onmiddellijk gevoel van sereniteit. Je kunt altijd naar de (te?) verstedelijkte Belgische kust trekken, maar als de natuur je roept, dan ga je beter net iets verder. Duinen en natuurreservaten (De Panne, Knokke-Heist) geven een mooi voorproefje van het wilde karakter van de kustlijn. Maar op minder dan drie uur rijden van Brussel, bijvoorbeeld in Wissant of Wimereux in Frankrijk, Haamstede of Middelburg in Nederland, kunnen we genieten vanecht wilde kustlandschappen.

Voel je welkom

Voor een verblijf aan de kust in het laagseizoen heb je een oneindige keuze aan beschikbare hotelkamers of vakantiehuisjes. Neem bijvoorbeeld een kijkje op HOTELS.COM. Over het algemeen is de gastvrijheid groter buiten het hoogseizoen, en het onthaal warmer en persoonlijker. Een verblijf aan de kust kan ook een gastronomische tussenstop zijn: geniet van producten die je thuis niet altijd vindt, zoals zeevruchten, verse vis van de visveiling, royale soepen ... Pure verwennerij!

De voordelen van de kust

De weldaad van de zee: zuurstof en mineralen

De zilte lucht biedt een onmiskenbaar gezondheidsvoordeel. Ze heeft een positief effect op het ademhalingsstelsel en verbetert het gevoel van welzijn. Na een fikse strandwandeling voel je je fris en levendig, je kan de hele wereld aan! Je lichaam komt weer helemaal in balans. Je zal beter slapen, je hebt een gezondere eetlust en een beter humeur. Ook voor thalassotherapie kan je aan de kust terecht. Kijk op GROUPON voor aanbiedingen. Frankrijk, Spanje en Tunesië hebben dit soort bestemmingen bij de kust, met behandelingen op basis van zeewater en algen. Deze instituten zijn natuurlijk net iets verder weg, maar vaak gelegen in een idyllisch kader en met uitzicht op zee.

Gemakkelijke wandelingen

De zee is één groot, indrukwekkend speelterrein. Voor gezinnen is het strand de ideale omgeving om kinderen in alle vrijheid te laten schreeuwen, rondrennen, bouwen. Je stoort er de buren immers niet. Er is dus geen enkele reden om je kinderen kort te houden. Kinderen kunnen er spelen, ontdekken en hun verbeeldingsdkracht ontwikkelen. Geliefden kunnen er dan weer lekker rondkuieren en ten volle genieten van hun tijd samen. Het is dé gelegenheid om je band te versterken of in alle rust aan een project te werken.

Buiten het seizoen? Dat is goedkoper!

Lagere tarieven

Om hun infrastructuur winstgevend te houden in het laagseizoen, bieden touroperators prijzen die tot 50% goedkoper zijn dan in het hoogseizoen. Op het internet krioelt het van de speciale aanbiedingen, soms met kleine extraatjes: fietsverhuur, gratis parkeren, gratis aperitief. Laat jezelf in de watten leggen!

De zee, bestemmingen dichtbij

De dichtstbijzijnde stranden bevinden zich op minder dan anderhalf met de auto van onze hoofdstad. Als je een meer exotische bestemming verkiest, kun je het internet afstruinen voor vluchten naar net iets verder gelegen strandbestemmingen: Porto, Alicante, Nice, Marseille, Malaga, Napels ... De luchthavens van Brussel hebben het jaar rond vluchten naar deze steden, en dit tegen zeer gunstige prijzen als je goed op voorhand plant. Aarzel dus niet en zet je matrozenpet op!