Of je nu een pro of een beginneling bent, het MICROSOFT Office pakket ken je zeker wel. In dit artikel, leggen we je uit waarvoor de verschillende software-pakketten dienen en hoe je het juiste Office pakket kiest in functie van je vaardigheden en behoeften.

De verschillende functies van het Office pakket

Onmisbare software

Word: deze software is zonder twijfel de belangrijkste van het Office pakket. Het is een tekstverwerkingsprogramma waarmee je alle soorten teksten kan opstellen: brieven, planningsoverzichten, cv’s, facturen, enz. Met de talrijke templates maak je snel en eenvoudig je documenten op. Ook doorgedreven en gepersonaliseerde lay-outs vormen geen probleem. Excel: Excel is een rekenprogramma. Al lijkt het voor de beginneling een beetje moeilijk, toch is het een geweldig hulpmiddel om boekhoudkundige en financiële documenten te creëren. Zowel voor persoonlijke als professionele activiteiten. Ook complexe berekeningen kan je ermee uitvoeren. Dit maakt van Excel een software voor dagelijks gebruik in elk bedrijf. Vlot kunnen werken met Excel betekent dan ook een meerwaarde op je cv ! PowerPoint: dit programma wordt veel gebruikt in bedrijven, maar ook studenten maken er gretig gebruik van. Met PowerPoint maak je in een handomdraai mooie slides die je gebruikt als ondersteuning bij een bespreking of een mondelinge presentatie. Talrijke bestanden kunnen erin geïntegreerd worden: tekst, foto's, video's, muziek…

Voor gevorderden

Publisher: deze software is een desktop publishing software (DTP). Met deze toepassing creëer je communicatiemiddelen zoals brochures, folders, nieuwsbrieven, … Zeer praktisch, zowel als digitale ondersteuning als voor realisaties op papier. Acces: net zoals Excel, lijkt deze software in het begin een beetje stroef voor de prille gebruiker. Toch is het een erg nuttige toepassing voor bedrijven. Zo maakt Acces het mogelijk om complete databases te creëren en te wijzigen wat uiteraard erg interessant is voor bedrijven en professionele gebruikers. Het programma maakt gebruik van een eigen programmeertaal: SQL.

Om je werk te verlichten

OneNote: OneNote is een digitale blocnote waarmee je snel je ideeën op een rijtje zet of informatie van het web bijhoudt. Je kan er ook verschillende soorten bestanden in integreren. Kortom, deze toepassing maakt je werk plezieriger. Outlook: Outlook is een e-mailprogramma, zowel voor bedrijven als voor particulieren. E-mails ontvangen, versturen of klasseren, met Outlook is de klus snel geklaard. OneDrive:  met dit Office-pakket in de Cloud kan je een groot aantal documenten opslaan in een virtuele omgeving. Dankzij OneDrive maak je ruimte vrij op je harde schijf en heb je toegang tot je bestanden, waar je ook bent. Skype: Met de Skype-toepassing ga je voor een grenzeloze wereld. Bellen, video-gesprekken, met twee of in groep naar waar dan ook, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. In bepaalde gevallen komt Skype samen met het Office pakket. Is dat niet het geval, dan kan je de toepassing gemakkelijk gratis downloaden. Alle hierboven beschreven functies hebben dezelfde interface, wat hen zeer gebruiksvriendelijk maakt. Bovendien zijn al deze toepassingen erg complementair en dat levert natuurlijk een aanzienlijke tijdswinst op. Met één muisklik kan je alle informatie van de ene toepassing integreren in de andere, bijvoorbeeld van Acces naar Word.

Kies het juiste Office-pakket

Niet iedereen heeft dezelfde behoeften en daarom heeft Microsoft verschillende  Office-pakketten gecreëerd. Hieronder vind je een handig overzicht van wat deze pakketten je te bieden hebben. Zo vind je snel het pakket dat het beste bij jou past.

Voor beginnelingen

Office Thuisgebruik en Studenten voor PC en Mac: deze twee Office-pakketten kan je op een PC of op een Mac installeren. In deze pakketten is Word, Excel, PowerPoint, OneNote en de toegang tot de online OneDrive-opslag inbegrepen. Dit basispakket voldoet perfect voor persoonlijk gebruik.

Voor gevorderden

Office 365 Home en Office 365 Persoonlijk: deze pakketten bieden een zeer volledig aanbod voor particulieren. Alle hiervoor besproken software is inbegrepen. Office 365 Persoonlijk kan je installeren op een PC of Mac + een tablet + een smartphone. Praktisch als je onderweg wil werken. Met Office 365 Home kan je de software installeren op 5 PC’s of Macs + 5 tablets + 5 smartphones. In beide gevallen geniet je van 1 TB opslag op je OneDrive.

Voor bedrijven

Home en KMO: dit aanbod bevat alle Office Home en student software voor PC en Mac. Office Professional: dit pakket bevat alle softwares die beschreven werden in dit artikel. Office Professional kan je alleen op een PC instaleren. Met al deze gegevens in de hand kan je nu een Office-pakket kiezen dat het best aan jouw profiel beantwoordt. Verschillende keren per jaar voert Microsoft promotie voor bepaalde Office-pakketten. Je raadpleegt dus best regelmatig de Microsoft webpagina op onze site. Als je meer wil weten over het gebruik van het besturingssysteem Microsoft Windows 10, lees dan DIT ARTIKEL.