Het koude seizoen staat voor stevige maaltijden en rook die uit de schoorsteen komt, maar het geeft ons ook de mogelijkheid ons verlangen naar buitensporten te bevredigen. Voor een goede dosis adrenaline of voor een stevige hiking is er niets beter dan naar de bergen te trekken. De hamvraag is welke outfit je moet kiezen, want het is zo moeilijk om je modebewustzijn tussen twee skistokken te afficheren … Om te vermijden dat je gaat lijken op Jean-Claude Dusse (brons langlauf), volg onze raad!

Essentieel voor bergactiviteiten

Isolerende en beschermende kledij

Je ski-of snowboardoutfit moet je tegen de koude en het vocht kunnen beschermen en eveneens tegen eventuele valpartijen. Zoals bij elke fysieke inspanning, zal je lichaam gaan transpireren. Het is dus belangrijk materialen te kiezen die de huid laten ademen. Denk er allereerst aan om comfortabel en aangepast ondergoed aan te trekken. Je kunt dus kiezen voor een Damart tweede-huid met lange mouwen dat je in staat stelt je lichaamswarmte te behouden. Aarzel niet om onder je skibroek een collant of legging aan te trekken die de wind tegenhoudt. Wij raden je het merk A.S.ADVENTURE aan dat thermische onderkleding aanbiedt, speciaal ontworpen voor wintersport. De tweede laag is de trui. Kies voor poolwol die snel droogt en bovendien isoleert. Tenslotte heb je de keuze tussen een duo broek-jas of de combi. De fans van snowboard verkiezen waarschijnlijk de combinatie broek met jas. Over de keuze van de jas moet je goed nadenken. Ga, indien mogelijk, voor een waterdicht model met kap, en met vele zakken waarin je je geld kunt wegbergen of je skipas die je moet bovenhalen bij elke lift. Wat de broek betreft, moet je aandacht schenken aan de rekbaarheid ervan. Je broek moet inderdaad comfortabel genoeg zijn om je er vrij in te kunnen bewegen. Wie geen fan is van de wijde total look, kunnen aangepaste modellen kiezen die het silhouet meer flatteren. Het één-stuk-pak biedt nog andere onmiskenbare voordelen: het pakt je helemaal in en houdt je warmte vast. Dankzij de fijne materialen waaruit het is gemaakt is het één-stuk-pak vaak gecentreerd en flexibel. De meest modebewusten onder ons aarzelen niet er een dun ceintuur op te dragen om de taille te benadrukken. Het nadeel is dat je het volledig moet uittrekken als je naar het toilet moet: een belangrijk, maar niet te onderschatten nadeel!

De onontbeerlijke accessoires

We bezuinigen hier in geen geval op de winteraccessoires: hoeden, handschoenen, bril of masker, sjaal: je hebt alles nodig!  Voor opgestoken haren kiezen we eerder voor een haarband of voor oorwarmers. Wat handschoenen en een bril betreft, kunnen we je geen betere raad geven dan je te wenden tot de merken gespecialiseerd in bergsport. Je zonnebril voor in de stad beschermt je inderdaad niet voldoende tegen de scherpe schittering van de zonnestralen in de sneeuw. Wat de handschoenen betreft, hou je gebreide wanten voor een wandeling in de stad, anders kies je een paar gemaakt uit techno-fibre.

Een bijpassend paar schoenen voor de après-ski

Tijdens het skiën of snowboarden zelf, draag je gespecialiseerde schoenen. Daarbuiten heb je een ‘après-ski’ paar nodig. Als je van plan bent je enkel tussen het Balneotherapie en het raclette-restaurant te verplaatsen, volstaan je bont-gevoerde bottines ruimschoots. Als je daarentegen wilt gaan sleeën, een lange wandeling maken op sneeuwrackets of als je er zeker van wilt zijn niet uit te schuiven op de eerste de beste sneeuwplek, dan heb je een paar echte skiboots nodig. Afspraak bij de dichtstbijzijnde DÉCATHLON om je uit te rusten tegen de beste prijs.

Trucjes voor een geslaagde bergvakantie

De eerste dagen na de aankomst in het berggebied zijn niet de leukste: de huur van ski’s, het aanschaffen van de abonnementen en je installeren in het appartement bepalen het ritme van je vakantie. Om tijd te winnen, stellen we je voor om het materiaal online te huren. Surf naar de SKISET site waar je je uitrusting kunt reserveren in vele skistations overal in Europa of zelfs daarbuiten. Laatste kleine raad: neem in je koffer een voor/na inspanning balsem mee die je spieren ontspant en krampen voorkomt. Vergeet ook de zonnecrème niet die speciaal geschikt moet zijn voor de bergen, en lipbalsem om gebarsten lippen te voorkomen.