Heb je vrienden uitgenodigd voor een etentje, maar je weet niet hoe je de gepaste wijn kiest? Toegegeven, wijn is een echte kunst en een goed flesje wijn vinden kan een echte uitdaging zijn. In dit artikel geven we enkele tips en waarschuwen we je voor valstrikken in je zoektocht naar de juiste fles.

 Tips & tricks

Voor elke gelegenheid een andere wijn

  • Als geschenk :
Ben je uitgenodigd voor een etentje bij vrienden thuis en wil je hen een geschenk gegeven? Er gaat niets boven een heerlijke fles wijn. Bij BAZARCHIC vind je regelmatig lekkere wijnen tegen fatsoenlijke prijzen, soms zelfs met korting. Informatie over de herkomst, smaak en mogelijke combinaties krijg je er gratis en voor niets bij.
  • Bij de maaltijd :
De juiste wijn voor bij het eten kiezen draait helemaal rond smaakevenwicht. Men zegt niet voor niets dat rode wijn bij vlees of kaas hoort en witte wijn bij vis. Rode wijn bevat namelijk tannine, wat perfect is bij gerechten met heel veel smaak. Witte wijn daarentegen laat gerechten met eerder subtiele smaken op de voorgrond treden. Denk eraan: houd het bij een, ten hoogste twee glazen wijn verspreid over heel de maaltijd.

Tips voor de juiste keuze

Ga altijd op zoek naar een authenticiteitslabel. Die vermelding stelt steeds minder voor, maar je vindt ze wel nog altijd terug op de beste wijnen. Vermijd wijn uit een jaar met een koude en natte zomer, zoals 2013. Zoek naar wijn uit een jaar met een snikhete zomer, zoals 2003, 2005 of 2010. Bovendien geldt: hoe eenvoudiger het etiket, hoe beter de wijn. Marketingelementen maken immers heus niet het verschil. Prijzen als Les médailles d'or doen er niet echt toe, net als andere vermeldingen zoals sélections die de groothandels gebruiken. Kies altijd voor een fles met een echte kurk, niet met een schroefdop. Besef ook dat je echt geen € 10 of meer aan een fles hoeft te spenderen. Vanaf € 4 vind je al behoorlijk goede exemplaren. Sta je in de supermarkt en sla je aan het twijfelen? Raadpleeg dan de mening van andere wijndrinkers op internet of ga naar een gespecialiseerde app! Je kunt natuurlijk ook gewoon thuis op zoek gaan naar onlinebeoordelingen en de wijn vervolgens bestellen via CARREFOUR DRIVE. Zo vermijd je stress en raak je niet in tijdnood. Goed, je hebt een of meerdere flessen wijn gekozen. Hoe weet je nu dat de wijn van goede kwaliteit is?

Wijn proeven: goede raad

Zoals het hoort

Heb je gekozen voor rode wijn, dan raden we je aan om hem eerst te laten ademen. Open de fles minstens een uur voor het drinken. Neem het glas wijn en maak enkele draaiende bewegingen om er nog wat meer lucht bij te laten. Geen nood, wijnglazen hoeven geen grote investering te zijn. Bij HEMA vind je er al tegen een erg schappelijke prijs. We geven je graag nog enkele tips mee voor het drinken zelf: houd de wijn zo'n twee à 3 seconden in de mond zodat het gehemelte alle smaken kan opnemen. Slik dan de wijn door en wacht enkele seconden. Nu pas kun je vergelijken. De smaak van toen je de wijn in de mond had, is gegarandeerd anders dan de smaak nadat je de wijn hebt doorgeslikt. Zit je gezellig op restaurant, vraag dan of je eerst van de wijn kan proeven. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Op temperatuur

Witte wijn en rosé bewaar je koel. Mogelijk heb je nog maar net een fles gekocht en wil je ze al meteen kraken. Stop ze dan toch nog enkele minuten in de diepvriezer. Een leuke tip om je wijnglas langer koel te houden: gebruik diepgevroren druiven, geen ijsblokjes. IJsblokjes maken je wijn waterig, met druiven verandert er niets. Ziezo, bij deze beschik je over heel wat achtergrondinformatie waarmee je niet alleen de juiste wijn kiest, maar die ook correct opdrinkt. Het enige wat je nu moet doen, is aan tafel gaan en samen met je vrienden genieten!