Ergens verleidt het wetenschappelijk toerisme een grote groep nieuwsgierigen, maar het is vooral bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar en nieuwsgierige adolescenten. En toch zijn ook volwassenen vragende partij! Het is uiteraard best geschikt voor wie geïnteresseerd is in wetenschap of die er al wat voorkennis van heeft, maar ook voor hen die eens ‘anders’ willen reizen.

Wat is dit precies? Definitie van het concept:

Samengevat

In enkele woorden kan het concept worden samengevat als: ontdekken en leren over de natuur, de dieren en de planten, vergezeld door professionele wetenschappers die hun wetenschap en hun kennis willen delen. Je moet vooral het milieu willen respecteren, nieuwsgierig en geduldig zijn, en een grote zin voor observatie aan de dag kunnen leggen. Het betekent ook inherente waarden toekennen aan duurzame ontwikkeling en werken met plaatselijke netwerken.

Reizen in kleine groepjes

Liefhebbers van wandelen en trektochten zullen dit machtig vinden, net zoals iedereen die wil meewerken aan wetenschappelijke projecten. Het zijn reizen in heel kleine groepjes (minder dan 10 personen) die beantwoorden aan een ethisch charter in verband met milieu en duurzaamheid.

Hoe en met wie zijn reis organiseren?

Voor meer informatie moet je je wenden tot organisaties zoals het (Franse) ONF (Office National des Forêts) dat eerste klasse ontdekkingstochten aanbiedt. De belangrijkste bestemming in Frankrijk voor dit toeristisch wetenschappelijke concept is de Savoie. Maar het concept wordt door het (eveneens Franse) CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) ook op een veel grotere schaal aangeboden in de Amazone. In samenwerking met de Fondation Nicolas Hulot worden verder bewustmakingscruises aangeboden voor heel kleine groepjes op de Middellandse en de Atlantische Oceaan.

Hoeveel kost dit?

Prijsinformatie

Voor 3 dagen Frankrijk moet je rekenen op ongeveer 300 tot 500 Euro, alles inbegrepen. Voor de middellange afstand, voor een vakantie van ongeveer tien dagen, reken je op zo’n 1.500 Euro per persoon. Voor de lange afstand volstaan 2.500 Euro per persoon voor 2 weken. Een andere optie is om voor 36.000 Euro met twee te vertrekken op ontdekkingstocht naar de Noordpool met Secret Planet! Maar dan hebben we het over een heel ander budget …

Waar inlichtingen vinden?

In Frankrijk stortte Escursia zich in het avontuur, met als partner de CNRS of ook de Fondation Nicolas Hulot. Terra Incognita op haar beurt stelt ook milieu-reizen voor, omkaderd door wetenschappers of ontdekkingsreizigers.

Er worden verschillende bestemmingen voorgesteld …

De Pantanal in Zuid-Amerika, Réunion, India, Tanzania, Maleisië, IJsland… Al deze droombestemmingen vind je bij TRAVELBIRD! Maar er bestaan ook vakanties in Afrika die helemaal geschikt zijn voor dit experiment zoals bijvoorbeeld Namibië, Botswana, Niger of Burkina Faso. In Frans-Guyana kan je biodiversiteit gaan bestuderen, ecosystemen volgen en duizenden verschillende diersoorten ontdekken … Maar ook in Frankrijk vind je bijvoorbeeld de Alpijnse gletsjers of de moerassen van de Mont Saint-Michel, natuurreservaten, dierenparken en gespecialiseerde sites zoals Strasbourg astronomie, Synchroton Soleil de Gif-sur-Yvette in de Essonne, Observatorium van de Pic du Midi… Vervelen zal je je beslist niet! Reserveer snel bij EXPEDIA! Marokkaanse geologie, Mexicaanse archeologie… er bestaan tientallen bestemmingen voor dit soort toerisme dat leren combineert met ontdekken in een echt bestaand milieu!