Dermatologen kunnen er maar niet genoeg op hameren: de beste manier om je huid te beschermen, is om ze helemaal níet bloot te stellen aan de zon. Maar wat doen we als we op vakantie zijn en op het strand liggen? Juist, profiteren van de zon. Al die vitamine D is dan wel goed voor de moraal, maar op lange termijn kan de zon echt gevaarlijk voor je zijn. Te veel en te lang blootgesteld worden aan de zon kan de huid onomkeerbare schade berokkenen. Vlekjes, vroegtijdige veroudering en zelfs kanker: je mag niet licht omspringen met de mogelijke gevolgen. In dit artikel krijg je enkele tips voor zonnecrème en meer info over Sun Protection Factors. Zo kun je deze zomer met een gerust gemoed op vakantie vertrekken.

Wat is een Sun Protection Factor?

De Sun Protection Factor (SPF) of beschermingsfactor is een pictogram dat je op elke zonnebrandcrème terugvindt. Deze factor geeft aan hoe goed het product je tegen uv B-licht beschermt. Die uv B-stralen zijn de meest schadelijke zonnestralen voor de huid, die vermijd je dus best. Hoe hoger de SPF, hoe hoger de bescherming. Zonnebrandcrème vind je bij VIATA.

SPF50 ou SPF30: hoe kiezen?

Welke SPF je nodig hebt, hangt af van je huid en de tijd die je aan de zon wordt blootgesteld. Voor een lichte huid (bleek en dun) wordt wel aangeraden om de hoogst mogelijke factor te kiezen. Mensen met blond of rood haar en met sproeten lopen het meeste risico op huidkanker, als ze herhaaldelijk aan veel zon worden blootgesteld. Om de juiste zonnecrème te vinden, doe je er goed aan een huidanalyse te laten uitvoeren. Hoe lichter de huid, hoe hoger de factor. Een matte of donkere huid heeft genoeg met een iets lagere factor. De SPF en dus zonnebrandcrèmes worden ingedeeld in vier categorieën: lage bescherming (SPF 6 tot 10), gemiddelde bescherming (SPF 15, 20 en 25), hoge bescherming (SPF 30 tot 50) en zeer hoge bescherming (SPF hoger dan 50). Het type crème kan variëren naargelang het moment van de dag en hoelang je in de zon zit.

Bescherming en zonnecrème

Zonnecrème is iets wat we ten stelligste aanraden, maar die kan niet op tegen kledij. Tijdens de warmste uren van de dag draag je best kleren om je tegen de zon te beschermen, zoals een pet, een t-shirt en een short. Bij SHOWROOMPRIVÉ vind je een prachtige zomercollectie. Nuttig om te weten: zonnecrème breng je zo’n 20 minuten vóór het zonnebaden aan en dat moet om de twee uur herhaald worden. Denk aan een waterbestendige crème. Zo hoef je de kinderen, die de hele dag in het water zitten, niet voortdurend achterna te lopen. Bij de apotheek of in de supermarkt vind je tientallen merken. De populairste merken zijn Garnier, Vichy, L’Oréal, Eucerin, Nivea enz. De prijs hangt af van de factor. Hoe hoger de SPF, hoe hoger de prijs. Voorzie zo’n € 15 à € 20 voor een zonnecrème van een van deze merken. De laatste jaren horen we ook steeds meer over zonnecrème voor het haar. Het is natuurlijk zo dat ons haar het op vakantie hard te verduren krijgt, met al dat zout, chloor en zand. Geen zin om met een hooimijt op je hoofd terug naar huis te keren? Er bestaat een speciale spray die je haar tegen de zon beschermt. ’s Avonds was je je haar dan zorgvuldig met een shampoo zonder parabenen of sulfaten. Een andere optie is arganolie of monoi. Breng dit alleen aan aan de puntjes, anders word je hele kapsel vettig. Al deze producten vind je bij ICI PARIS XL.

Spray, lotion of crème?

Bescherming tegen de zon vind je in verschillende texturen. Vergeet die oude zonnecrème die uit de fles loopt en je hele strandzak naar de vaantjes helpt. Fabrikanten hebben hun verpakkingen op punt gezet en verkopen nu sprays met een vlot hersluitbaar dopje. Voor wie niet houdt van ultrawitte crème die vlekken achterlaat op je gezicht, bestaat er getinte zonnecrème. Deze crème is lichtbruin en bezorgt je de hele dag door een mooi tintje. Ook aan de kinderen is gedacht, kijk maar naar de speelse verpakkingen die hen zin doet krijgen om zonnecrème te smeren. De efficiëntste zonnecrème, zo mogen we besluiten, is de zonnecrème die het beste bij jouw huidtype past. Heb je een lichte huid, kies dan zeker voor SPF50. Maar ook mensen met een donkere huid mogen geen zonnecrème vergeten. Zelfs zij moeten zich beschermen tegen de schadelijke zonnestralen. Bij twijfel, ga naar de apotheek. Daar vind je de juiste bescherming tegen de zon!