“Oh, denneboom ... Oh, denneboom ... Wat zijn je takken wonderschoon!” Ah dit nummer .... De magie van Kerstmis op z’n best! Wanneer de kerstbomen onze huizen binnenkomen, moeten wij beslissen hoe we onze kerstboom dit jaar willen versieren. Met zilveren tinten? Of eerder goudkleuren? Veelkleurig? Bij HEMA vind je een heleboel interessante aanbiedingen voor je kerstversiering. Maar voordat we alle bovenstaande vragen beantwoorden, moeten we eerst besluiten welke boom we willen. Waar komen ze trouwens vandaan?

De soorten kerstbomen per land: de verschillen!

In Servië: de Picea omorika

De Picea omorika of Servische spar is afkomstig uit de Drina-vallei en heeft een prachtig donkergroen kleed, met blauwe en witte accenten op de naalden. Je vindt hem ook in Bosnië en Herzegovina. Het is een schitterende boom, die weliswaar vrij fragiel is en daarom geen al te zware decoratie kan verdragen.

In Canada: de balsemzilverspar

In het land van de grote kou hebben we natuurlijk verschillende soorten naaldbomen! In tegenstelling tot in Europa, is het de balsemzilverspar die het vaakst voorkomt. Hij heeft een veel geraffineerder parfum en de Noord-Amerikanen zijn er dol op. Voor wie niet houdt van naalden opruimen is de fraserspar wellicht de beste optie.

In België en Frankrijk: de fijnspar, en niets anders!

De fijnspar is sedert altijd de koning der Franse naaldbomen, hij heeft een mooi evenwicht en een diepgroene kleur die hem een trots allure schenkt. Ook al verliest hij nogal veel naalden, toch is hij de grote favoriet in Frankrijk en België. Zijn zoetige geur dompelt immers de hele huiskamer onder in de typische kerstsfeer waar we allemaal zo erg veel van houden. We vinden de fijnspar in goten getale terug in de Belgische Ardennen, in de provincies Luxemburg, Luik en Namen, maar ook in de Morvan in Bourgondië, Frankrijk. Hij is in deze regio’s sinds mensenheugenis enorm populair als kerstboom.

De grootste sterren onder de naaldbomen

In Denemarken is de Nordmann-spar koning

Denemarken is de grootste exporteur ter wereld van kerstbomen, vooral omdat 95 procent van de bomen die het land produceert de Nordmann-spar is - de ster onder de naaldbomen! De belangrijkste troef van deze boom is dat hij zelfs na afgezaagd te zijn, zijn naalden niet verliest. Bovendien staat hij met zijn harmonieuze vorm, die hij verkrijgt dankzij zijn langzame groeiproces, prachtig in elke woonkamer! Ook goed om weten: als je niet wilt dat je hele huis naar kerstboom ruikt, is deze een goede keuze, want hij heeft helemaal geen geur.

De nobilisspar of edele zilverspar

De nobilisspar is verwant met de Nordmann-spar en heeft grotendeels dezelfde eigenschappen. Hij gaat gekleed in een blauwachtig groen kleed van naalden, heeft een zacht uiterlijk maar is toch robuust. Hij kan best wel wat zwaardere kerstdecoraties aan. Een andere eigenschap is zijn fijn aroma. Er is echter één ‘maar’: als je je boom achteraf in je tuin wilt planten, moet je hem echt heel goed onderhouden tijdens zijn tijd in de pot.

In het zuidelijke halfrond: daar is het zomer!

Nieuw-Caledonië: roeien met de riemen die je hebt

Het is niet makkelijk om traditionele kerstbomen te vinden in Nieuw-Caledonië. Gelukkig hebben de mensen een oplossing gevonden: ze gebruiken de Araucaria columnaris. Hoewel de takken redelijk ver uit elkaar staan en de naalden gemakkelijk afvallen, zijn deze dennen nog steeds de meest gebruikte kerstbomen onder de Caledoniërs.

Nieuw-Zeeland: een fleurige toets

Ook in Nieuw-Zeeland is het zomer tijdens de kerstperiode! De bomen zien er dan ook niet helemaal hetzelfde uit dan bij ons. Hun kerstbomen hebben een leuke extra, aan het einde van de feestdagen bloeien er rode bloemen aan hun takken die een speelse fleurige noot toevoegen aan de eindejaarsfeesten.

Hoe zit het met kunstkerstbomen?

Een kunstkerstboom is het ideale compromis voor wie één enkele boom wil die de tand des tijds doorstaat. De eerste namaakkerstbomen verschenen reeds in de 19e eeuw in Duitsland, maar er werden ganzenveertjes voor gebruikt ... Ze zagen er dus niet echt uit als kerstbomen. Gelukkig zijn de kunstkerstbomen van vandaag verrassend realistisch en mooi. Ze zijn gemaakt van pvc en worden meestal geïmporteerd uit China. Ze zijn erg populair in de Verenigde Staten, waar ze als een veel praktischere en goedkopere optie worden beschouwd. Dus ... welke boom kies jij voor Kerstmis? Alles wat je nu nog hoeft te doen, is samen met je kinderen de mooiste kerstversiering uitzoeken.